Szóvá tesszükAnyanyelvem védelmében

2015. augusztus 28., péntek, Nyílttér

Laptop, táblagép, okostelefon. Twitter, Instagram, Facebook. Kevés olyan személy akad, főleg a fiatalabb generáció körében, aki ne ismerné, ne használná naponta ezeket a műszaki vívmányokat, alkalmazásokat. A technika, az internet segítségével egyszerűen, gyorsan juthatunk információhoz.

A közössé­gi oldalaknak köszönhetően nemcsak a tájékozódás egyszerűsödött le, hanem a támogatói háló is kitágult. Egyszerűen, gyorsan sok segítőkész ember elérhető, akik pályázatokról, oktatásról, egészségügyi vizsgálatokról, családi programokról stb. nyújtanak egymásnak felvilágosítást. Mentálhigiénés szempontból nagyszerű ez a lehetőség, a támogatócsoportok elérhetőek, nyitottak olyanok számára is, akik valamilyen okból kimaradtak közvetlen környezetük ilyetén kapcsolataiból.
A világhálón elterjedt az írásos kommunikáció, ami ahhoz, hogy mindenki számára érthető és élvezhető legyen, alapvető fogalmazási és helyesírási ismereteket feltételez. Sajnálatos módon használatosak a rövidítések (pl. nm tom – nem tudom helyett), az ékezetek elhagyása (pl. A viragom levelein s a szaron apro bogarak jelentek meg. – Hol is vannak a bogarak?), a helyesírás szabályainak felrúgása (pl. köxi – köszi, hoxu – hosszú, tugyae – tudja-e, agya – adja, adhac – adhatsz, bicigli – bicikli, szolyon – szóljon, 3-rom – talán három, és még folytathatnám a sort), valamint a központozási jelek elhagyása (pl. A képen látható aranyos kiscica egy éves hosszúszőrű szerető gazdit keres. – Szerető gazdája lennék én, de mivel nincs hosszú szőröm, meg sem merem kérdezni, hogy elvihetném-e.)
Szomorú és bosszantó, hogy a többezres létszámú csoportok magyar nyelvű tanintézményeket végzett, felnőtt tagjainak többségét nem zavarja a helytelen írásmód, az érthetetlen megfogalmazás, az, hogy többször újra kell olvasni egy rövid mondatot is, hogy világossá váljon a mondanivaló. Mi több, a helyesen írókat, akik szóvá teszik a hibákat, akiket zavar az anyanyelv ily módon történő megalázása, intoleránsaknak titulálják. Fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen! Hagyjunk fel a helyesírással, nem az számít, hanem a tartalom! – hirdetik az igénytelenség tűrői és terjesztői. Harsogják magyarságukat, mellüket verve hirdetik, hogy magyar vagyok, nem turista, de nem tudnak helyesen leírni egy mondatot, és nem is akarnak. Mibe nőnek így bele a gyerekeink? Ha számomra nem fontos a helyesírás, az anyanyelvem iránti tisztelet, a kultúrám ápolása, akkor a gyerekeimnek sem lesz az.
Mi lenne a megoldás? Talán nyithatnánk egy vendéglőt, ahol egy helyesen leírt és helyesen megfogalmazott történetért cserébe a család ingyen elfogyaszthatna egy háromfogásos ebédet?

Székely Erika
mentálhigiénés segítő szakember

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2015-08-28: Magazin - :

Mit tegyünk, hogy boldogok legyünk?

A 99U szakoldal az utóbbi évek kutatásai alapján összeállított egy listát olyan szokásokról, amelyek a tudományos eredmények alapján a kifejezetten boldog emberek sajátjai. Minden egyes szokás kapcsolatát a boldogsággal több kutatás is megerősítette, így ennek a hat szokásnak az elsajátítását érdemes megfontolni.
 
2015-08-28: Nyílttér - Fekete Réka:

Tanulj tízig számolni (Szóvá tesszük)

A magyarországi Anno Kiadó címben jelölt kifestőfüzetében három súlyos hibát talált egy olvasónk, aki a kiadványt behozta lapunk szerkesztőségébe, hogy megmutassa, milyen felelőtlen munkát ad a szerkesztő a gyermekek kezébe. A háromnyelvű munkafüzetet a marosfelfalusi Calipso Kiadó forgalmazza Romániában.