KovásznaMegkapták a telket az ortodoxok

2015. augusztus 28., péntek, Közélet

Kovászna város magánvagyonából 560 négyzetméteres telket adtak el a vajnafalvi ortodox egyháznak. A parcellán a vajnafalvi katedrális áll, a tulajdonjog átadását tegnap hagyta jóvá a fürdőváros önkormányzati testülete. Eddig koncessziós szerződés alapján birtokolta a telket a görögkeleti egyház.

Több alkalommal tárgyalta a kovásznai tanács az ortodoxok telekvásárlási kérését, tegnap pedig elfogadta a Ciprian Eugen Comşa felértékelő ármeghatározását, mely szerint a telek négyzetméterenkénti ára 9,29 euró. Az 5200 eurós árat illetően nem volt teljes az egyetértés, egyes tanácsosok ennek módosítását javasolták. Kopacz Levente azt kérte, az eladási ár legyen 12 euró négyzetméterenként, figyelembe véve, hogy a város 24 eurós áron is vásárolt telket. Javaslatát a tizenkét jelen lévő önkormányzati képviselő közül csak ketten támogatták, dr. Nicolae Enea viszont azt kérte, az eladási ár legyen 7 euró négyzetméterenként, mivel ilyen áron is adott el telket – szállodákat működtető vállalkozásoknak – a városháza. Az ő javaslata is elbukott, csak hárman támogatták.
A telek adásvételi költségeit a vevőnek kell fizetnie. A vételárat szeptember 20-ig kell törleszteni, az adásvételi szerződést legkésőbb szeptember 25-ig kell hivatalosan megkötni. A tegnapi ülésen a telek eladásának jóváhagyását Vasile Şerban tanácstag köszönte meg a vajnafalvi ortodox egyházközösség nevében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 297
szavazógép
2015-08-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Két utcaper lezárulóban

 Szeptember elején minden jel szerint ítéletet hirdetnek a Kós Károly és a Gyöngyvirág utca ügyében, és akkor tudni fogjuk, hogy kivel köthetünk szerződést a város két fontos útjának megjavítására – közölte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint van remény arra, hogy idén ennek a két utcának a korszerűsítését is befejezzék.
2015-08-28: Közélet - Hecser László:

Három egyházközség, egy tábor

Sepsiszentgyörgy, Szentivánlaborfalva, Kézdivásárhely és a vendéglátó feladatait ellátó árkosi unitárius egyházközség nyolcvan fiatalja táborozik együtt ezen a héten. Az elmúlt években ki-ki megszervezte vallásórás gyermekei számára a vakációs foglalkozást, ám most Kovács István, Buzogány-Csoma István és Bíró Attila lelkész úgy döntött, közösen vállalják a feladatot: nemcsak a szervezéssel járó munka oszlik meg, de az ifjoncok is közelebb kerülnek egymáshoz.