Kondenzációs gázkazánokHatékonyabb, drágább, de egyelőre nem kötelező

2015. augusztus 29., szombat, Közélet

Szeptember 26-ától lép életbe az az uniós rendelet, amely az úgynevezett kondenzációs gázkazánok bevezetését írja elő. A csere azonban a működő hagyományos kazánok esetében nem kötelező, a környezetkímélőbb és gazdaságosabb, ám drágább készülékekre való átállás még időbe telik.

A szeptemberi határidő azt jelenti, ezután a gyártók átállnak a kondenzációs kazánok készítésére, a forgalmazók pedig ilyen készülékeket hozhatnak be. Az eddig beszállított kazánok belföldi forgalmazása azonban folyamatos mindaddig, amíg a készlet tart – tudtuk meg Horváth Attilától. A Horváth Service társtulajdonosa szerint sincs szó arról, hogy le kellene cserélni a hagyományos kazánokat, sőt, a hőközpontok vásárlása esetében maradnak a garanciális feltételek, biztosítják később is a pótalkatrészeket.
Gondolkodóba tehát egyelőre azok a kazántulajdonosok eshetnek, akik amúgy is lecserélték volna már régi hőközpontjukat. Számukra sem egyértelmű viszont, hogy mit válasszanak. Egyfelől ott az új, kondenzációs kazán lehetősége, azok hatásfoka magasabb, hiszen az égésnél keletkezett hő nem a levegőbe jut, hanem egy hőcserélő segítségével, az eddig a szabadba távozó vízgőz kondenzálásával bizonyos mennyiségű hőenergia visszanyerhető. De mindez csak akkor, ha a kazán 55 Celsius-fok alatt képes „ellátni feladatát” – mondja a szakember. Szerinte a kazánok nagy részének ennél jóval melegebb vizet kell előállítania ahhoz, hogy a székelyföldi viszonyok között a téli időszakban a megfelelő szobahőmérséklet elérhető legyen. Arról nem beszélve, hogy a fűtésrendszerek többsége nem olyan hatékony, mint például a padló- vagy a falfűtés. Nem utolsó szempont az sem, hogy a kondenzációs kazánok mintegy ezer lejjel kerülnek többe, mint hagyományos társaik. Egyesek szerint a raktárkészlet évekig is eltarthat, így aki a hagyományos kazán mellett dönt, még egy ideig megvásárolhatja, felszereltetheti azt, az átlagos ötéves jótállási idő is biztosított, később pedig a pótalkatrészek is.
Kötelezettségről tehát szó sincs, Horváth Attila szerint, ha valami egyéb ok miatt nem sürgős, érdemes kivárni, amíg a piac stabilizálódik. Várható ugyanis, hogy a gyártók a mi éghajlati körülményeinknek megfelelő kazánokat dobnak piacra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2015-08-29: Közélet - :

Magyarország bevetheti a honvédséget (Menekülthelyzet)

Az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre is javaslatot tesz a budapesti kormány abban az összesen tizenhárom törvény módosítását kezdeményező csomagban, amelyről egy hét múlva dönt a parlament – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A módosítások nyomán lehetővé válik a honvédség mozgósítása az államhatár védelmére.
2015-08-29: Közélet - Fekete Réka:

Javítások iskolákban

Év elején szétosztott költségvetésből, pályázatokból elnyert összegekből, sürgősségi kiegészítésekből gazdálkodtak idén a sepsiszentgyörgyi óvodák és iskolák. Tavalyhoz képest több jutott fejlesztésre, önkormányzati és európai uniós támogatással egyes munkákat befejeztek, némelyeknek az év vége az utolsó határidő.