Hírsaláta

2015. augusztus 29., szombat, Belföld

KÉT KICSI RENGÉS. Két, a Richter-skála szerinti 2,8-as erősségű földrengés rázta meg csütörtökről péntekre virradó éjjel Buzău megyét a vranceai szeizmikus zónában – közölte az Országos Geofizikai Intézet. Az első rengés 1 óra 46 perckor következett be 124 kilométeres mélységben, a második, ugyanolyan erősségű földmozgás hajnali 5 óra 15 perckor történt 129 kilométeres mélységben. Az év elejétől Vrancea környékén két 4,6-os erősségű földrengés történt, az egyik január 24-én, a másik pedig március 16-án, ez utóbbinak az epicentruma Buzău megyében volt. (Mediafax)

MIT ÉR A ROMÁN OKLEVÉL? Elismeri a nem akkreditált egyetemek diplomáit a román állam. A kormány szerdán elfogadott sürgősségi rendelete elsősorban a Spiru Haret magánoktatási intézménynek jön jól, amelynek adott pillanatban 340 ezer távoktatott diákja volt, akik évszámra nem láttak tanárt, és számítógépen, segítséggel vizsgáztak. Így jutottak – évi 150–200 euró kifizetésével – felsőfokú képzést tanúsító oklevélhez. Az oktatási minisztérium közben megpróbált gátat vetni a jelenségnek, de perek ezreit indították és nyerték meg ellene az érintett „egyetemi hallgatók”, mivel a tárca nem közölte az akkreditált képzések lajstromát. A jelenlegi kormányrendelettel hivatalos adatok szerint 70 ezer felsőfokú oktatási diplomát ismernek el, amivel a végzősök munkahelyi elhelyezkedését próbálják segíteni, ám az elemzők szerint többet ártanak vele az amúgy is minőségi gondokkal küszködő romániai oktatás hitelességének. (Adevărul)
PONTA ÜGYVÉDJE IS MÁSOLT? A szintén plágiumgyanú alatt álló Gabriel Oprea kormányfőhelyettes, volt egyetemi tanár irányításával szerzett doktorátust nem csupán a már bizonyítottan plagizáló Victor Ponta kormányfő, hanem jelenlegi ügyvédje, Loredana Radu is, akit ugyancsak plágiumgyanú miatt vizsgálnak. Az ügyvédnő 2010-ben a Mihai Viteazul Nemzeti Hírszerzési Akadémián doktorált, és Oprea belső köreihez tartozik (egyes hírforrások szerint unokahúga). Korábban Elena Udrea volt férjének, a visszaéléssel és kenőpénz adásával vádolt Dorin Cocoşnak a cégét képviselte. Ponta védelmét az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által kezdeményezett bűnvádi eljárásban látja el. (Hotnews.ro)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2015-08-29: Világfigyelő - :

Letartóztatott és elítélt romániai embercsempészek

Egy román állampolgárságú embercsempészt másfél év letöltendő börtönre ítéltek Magyarországon, az elmúlt három nap folyamán pedig tizennyolc román állampolgárt vettek őrizetbe a magyar hatóságok embercsempészet gyanújával. Ugyanakkor az osztrák hatóságok megerősítették, az ausztriai A4-es autópályán csütörtökön talált, megfulladt menekültekkel teli kamion esetében egyetlen román állampolgár sem érintett, de az embercsempész-csoportosulás vezetőjét Romániában keresik.
2015-08-29: Belföld - :

Fogy Románia (Röviden)

Románia továbbra is emigráns ország, amelyből tavaly is többen költöztek el, mint ahányan letelepedtek – közölte a statisztikai hivatal az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében. Idén január elsején Románia állandó lakossága 19 861 000 fő volt, 85 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor először csökkent 20 millió alá a népesség az 1989-es rendszerváltozás óta.