A dizájn fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy

2015. szeptember 21., hétfő, Kultúrkert
A dizájn olyan sajátos csomópont, amelyben gazdaság és művészet találkozik – e tényszerűség, illetve a kreatív iparágakban rejlő lehetőségek okán Design Week (Dizájn Hét) névvel egész hetes rendezvénysorozatot szerveznek Sepsiszentgyörgyön november 2–8. között. Az első alkalommal szervezendő, számos újdonságot ígérő szakmai fórum régi álma Damokos Csaba ötletgazdának, aki úgy véli, most jött el e kulturális projekt ideje, rendezvényük témája pedig a tradíció és az innováció kapcsolódása, mert a megyeszékhely olyan „csomópont”, ahol a hagyományos és a kortárs szemlélet találkozik mind a művészetben, mind a különböző iparágakban. Ugyanakkor abban bízik, hogy a rendezvény Bukarest és Budapest közötti találkozási pont is lesz.
 
Térségünk kreatív ipara számára a dizájn (tervezőművészetként is emlegetik a korábbi formatervezés helyett – szerk. megj.) olyan, egy­előre csak részben kihasznált lehetőségeket rejt, amelyekre alapozva vállalkozások egész sora erősödhet, ugyanakkor ezzel egyidejűleg a foglalkoztatott formatervezők száma is gyarapodhat. Az a fontos, hogy térségünkben, Székelyföldön is elinduljon, erőre kapjon az úgynevezett kreatív ipar, azaz kis cégek nagy szellemi hozzáadott értéket állítsanak elő, illetve értékesítsenek – hangsúlyozza Damokos Csaba dizájner, az Országos Képzőművészeti Szövetség sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője.
E folyamatban egy fontos láncszem a novemberi Dizájn Hét, ugyanis régi terve egy meghatározó, a dizájn témakörében felépített rendezvény meghonosítása Sep­siszentgyörgyön, melyet budapesti és bukaresti szakmai körök egyaránt felkarolnak. A Design Week olyan kulturális projekt, amelynek „gazdasági kifutása is van”, ez különbözteti meg más képzőművészeti ágtól – magyarázza az ötletgazda, ugyanis a dizájn olyan kapcsolódási felület – „interfész” –, melyben gazdaság és művészet találkozik, fontos, hogy az elkészült munkákhoz „számjegyek” is kapcsolódhatnak, vagyis azokért fizetnek a megrendelők.
A rendezvény számos rangos eseménynek ad otthont: kiállítást szerveznek, kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal várják az érdeklődőket, de lesz divatbemutató és vásár is, a programasorozat lehetőséget teremt a szakma romániai és magyarországi képviselőinek – dizájnerek, menedzserek és szakírók – találkozására. A Dizájn Hét része a Sepsiszentgyörgy, Európa kulturális fővárosa, 2021 projektnek, azt nemcsak a városi és a megyei önkormányzat karolta fel, hanem budapesti és bukaresti szakmai és kulturális szervezetek, így a Balassi Intézet fővárosi központja. Igen rangos szervező partnerük a budapesti Design Terminál, mely úgy határozza meg önmagát, mint a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős ügynökség (honlapjukon olvasható: céljuk, hogy „a digitális gazdaság, a formatervezés és a várostervezés ágazataiban tevékenykedő, magas hozzáadott értéket előállító hazai vállakozások sikerrel érjék el a globális piacot”). A Design Terminál egyébként mentorprogramja révén azt vállalta, hogy Sepsiszentgyörgyön fiatal, tehetséges térségbeli formatervezőket karol fel, segít nekik szakmai téren, illetve abban, hogy termékeikkel külföldi piacokat célozhassanak meg. De azt is lényegesnek tartják, hogy a budapestiek mellett az elismert bukaresti dizájnerek is jelen legyenek, mindkét fővárosból szakmai kiadványok (Oktogon, Igloo és Zeppelin) szerkesztői mutatkoznak majd be. Jelen lesznek a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem képviselői is, ismertetik az intézmény és a Mercedes-Benz autógyár közös projektjeit, továbbá ismertetik a magyar programozók által kifejlesztett, világhírű Prezi internetes prezentációkészítő szoftvert is.
A Dizájn Hét kapcsán pályázatot hirdettek egyete­mistáknak, pályakezdő forma­ter­vezőknek fából készült hasz­nálati tárgyak, bútorok előállítására, a jelentkezőknek az első körben elképzeléseiket, koncepciójukat kell elküldeniük szeptember 30-áig (még várják tehát a pályamunkákat), majd második fordulóban a kiválogatott terveket a Pro Wood háromszéki faipari klaszter cégei el is készítik. A rendezvény szervezői kiemelt feladatuknak tartják az ifjú tehetségek támogatását, ezért számukra az említettek mellett kiállításokon és workshopokon is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak. Ugyanakkor céljuk, hogy képet alkothassanak a dizájnról azok a helybeli érdeklődők is, akik nem a szakma művelői, de nyitottak az újra, érdeklődnek az alkalmazott művészetek iránt.
A hagyományra és az újításra, a korszerűsítésre alapozó témaválasztásukkal keresik a helyi kézműves-, fa- és textilipari örökséget éltető vállalkozásokhagyományok, illetve a kortárs dizájn képviselőinek kapcsolódási lehetőségeit, ugyanis hisznek abban, hogy e szakmák művelői, illetve a formatervezők „hosszabb távon csak egymásra támaszkodva tudnak érvényesülni”. A változatosságon, az ötleten van a hangsúly, a cél pedig az – összegez Damokos Csaba –, hogy olyan egyedi, izgalmas és tartós tárgyakat tudjunk itt készíteni, amelyek mind a tradíció, mind az innováció sajátosságait magukon hordozzák.
Cikk megjelenési időpontja: 2015-09-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2015-09-21: Sport - :

Vettel nyert (Forma–1, Szingapúri nagydíj)

A négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel nyerte meg a Forma–1-es Szingapúri Nagydíjat. A Ferrari 28 éves pilótája pályafutása 42., az idei szezonban harmadik futamgyőzelmét aratta, míg az ázsiai városállamban negyedszer nyert.
2015-09-21: Kultúrkert - :

Könyv a szent király falujáról

A könyv éppen Szent István napjára került ki a nyomdából, s jóformán még meleg volt, amikor az érdeklődők, elsősorban a szentkirályiak kézbe vehették, belelapozhattak. Aki tüzetesebben nem ismerte a település múltját, jelenét, az meglepődve szegheti fel a fejét, hogy ebben a kicsi faluban annyi földrajzi, természeti, gazdasági, művelődési érdekesség született, s a nagyobbakat is lepipáló események tarkították, tarkítják az itt lakók életét.