Jelentések a nyolcadik emeletről

2015. szeptember 21., hétfő, Kultúrkert
A Monotremu álnéven dolgozó művészpár nemcsak megfigyel, de be is avatkozik a román állam  belügyeibe. Minden árnyalatban játszó, változó intenzitású bányarobbantásokat mutat be Tűzijáték címmel, ötvennyolc plakáton vesevásárlási szándékát hirdeti.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
Fekete álarc mögül mutatkozik be a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Kiállítótérben az Önarcképek a kerek­erdőben című videón, ollóval szemnek, szájnak utat engedve mindjárt a terem közepébe helyezett szobortalapzatra tekintenek, melyből kiálló rozsdás drótok várják az éppen aktuális hős eljövetelét. A fejfedők karakül báránybőrből készült hagyományos román kucsmák, melyek egykor társadalmi státus szimbólumai voltak. A Kit szeretsz a legjobban? című filmben az Azomureş vegyi kombinátból áramló füst árnyékában működő bevásárlóközpont forgalmából kilépve mindjárt kéregető pózban, zürichi bankautomaták előtt találják magukat fotó-performansz díj átvételére várva.
Tömör akciósorozatukat Brân­cuşi szobraiból kiinduló játszóházuk, a gyerekekkel közös műhelyfoglalkozás oldja fel, melynek alapelemei A végtelen oszlop, A csend asztala vagy A csók kapujából kiemelt, kisfiuk kezébe adott két félkörös zörgő.
A Mi a nyolcadik emeleten lakunk című sepsiszentgyörgyi kiállítás szerdai megnyitóján a Magmában falfeliratokat, abszurddá átalakított, gyalogosokat figyelmeztető jelzőtáblákat, valamint Eminescu szobrát láthattuk alvószemüveggel, korábbi akciósorozataik kivonatát.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2015-09-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2015-09-21: Kultúrkert - :

Könyv a szent király falujáról

A könyv éppen Szent István napjára került ki a nyomdából, s jóformán még meleg volt, amikor az érdeklődők, elsősorban a szentkirályiak kézbe vehették, belelapozhattak. Aki tüzetesebben nem ismerte a település múltját, jelenét, az meglepődve szegheti fel a fejét, hogy ebben a kicsi faluban annyi földrajzi, természeti, gazdasági, művelődési érdekesség született, s a nagyobbakat is lepipáló események tarkították, tarkítják az itt lakók életét.
2015-09-21: Belföld - :

Sátortábor a migránsoknak Temes megyében

Sátortábort építettek a hatóságok a Romániába érkező migránsoknak a Temes megyei Kunszőlős (Lunga) falu határában (fotó), és sátortábor készül a délebbre lévő Temesmóránál is, ahol a Temesvárt Belgráddal összekötő E70-es európai út átlépi a román–szerb államhatárt – közölte a Digi 24 hírtelevízió, illetve a belügyi tárca.