A német újraegyesítés ünnepe

2015. október 5., hétfő, Világfigyelő

Az utóbbi 25 évben beteljesült Willy Brandt néhai kancellár jóslata, miszerint összenő, ami összetartozik, de a menekültválság miatt most össze kell nőnie olyan dolgoknak is, amelyek eddig nem tartoztak össze – mondta Joachim Gauck német államfő szombaton Frankfurtban a német egység helyreállításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A szövetségi elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a keletnémetek 1989-es békés forradalma nagy ajándék volt a nyugatnémeteknek, hiszen a német történelemben először sikerült tartós győzelemre vinni a szabadság megszerzéséért vívott küzdelmet. A német egység helyreállításának 25. évfordulójára szervezett háromnapos ünnepségsorozat pénteken kezdődött. Az „ezüstjubileum” házigazdája azért a Hessen tartományi Frankfurt, mert a nemzeti ünnep központi rendezvényeit mindig a Bundesrat – a törvényhozásnak a tartományokat képviselő kamarája – soros elnöke szervezi, és ezt a tisztséget 2014 novemberétől egy évig Hessen tölti be. Frankfurt a tartomány legnagyobb városa, ahol 300 rendezvényt szerveztek, és vasárnapig egymilliónál is több vendéget vártak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1505
szavazógép
2015-10-05: Világfigyelő - :

Veszélyes baloldali nyilatkozatok

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint felelőtlen és veszélyes bevándorláspolitikai nyilatkozatokat tesznek magyarországi és nemzetközi baloldali politikusok.
2015-10-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Boldog, aki énekel

Kodály Zoltán Szép szavú múzsájával, az együttes jeligéjévé vált kórusművel kezdte szombati ünnepi koncertjét a Cantus Firmus vegyes kar. A 35 éves kórus vendégeivel együtt ismét bebizonyította, erős közösségformáló ereje van az együtt éneklésnek.