KármentőHétfőbetegség

2015. november 23., hétfő, Vélemény
Váry O. Péter

Hétfőbetegségnek hívjuk a szerkesztőségben azt az állapotot, amikor az ember csak úgy bámul ki a fejéből, néz, és nem lát, beszél, és nem mond semmit. Ilyenkor nem nagyon akarózik senkinek dolgozni, folyik a duma és a kávé, kavarog a füst, olykor röhögünk és néha álmodozunk.

Például arról, milyen jó volna, ha a számítógép megírná azt a bizonyos cikket, amelyet a főszerkesztő kér. Az újságíró megad néhány kulcsszót, pár alapinformációt, műfajt, terjedelmet, ilyesmiket, az okos gép meg pillanatok alatt legyártja a kért szöveget. De az sem baj, ha hosszabb ideig gyötri magát, az alatt meg lehet inni egy újabb kávét, reggel óta az ötödiket immár, újra át lehet beszélni a hétvége történéseit (merthogy a hétfőbetegség általában hétfőn jelentkezik, de ez nem kötelező), politika, foci s a többi, általában olyan dolgokat, amelyekhez mindenki ért. És a gép majd pittyeg, amikor elkészül a rá bízott feladattal, akkor az újságíró leül a képernyő elé, átfutja az írást, belejavít, ha szükséges, de inkább ne legyen szükséges, elvégre a gép azért gép, hogy elvégezze az ember helyett a munkát.
Korszakalkotó ötlet a hétfőbetegség kínjában elméletben megalkotott cikkíró program – csakhogy rég kitalálták már. Robotújságírásnak hívják, és rohamosan fejlődik. Előbb csak az egyszerű, ismétlődő fordulatokat felhasználó közleményeket gyártották az automaták, pénzügyi híreket, időjárási előrejelzéseket, hasonlókat, mostanára már akár komplex elemzéseket is: a kért témában a robot összegyűjti a világhálóról a releváns és aktuális információkat, szakemberek véleményéből szemléz, akár irodalmi idézeteket is felhasznál. Egyesek úgy vélik, ez az újságírás új iránya lehet, főként a diktatúrákban, ahol a sajtómunkás tevékenysége nagyjából kimerül az állami hivatalok közleményeinek átmásolásában, értelmezésre, ne adj’ isten, kételyek megfogalmazására nincs módja. De a demokráciában is nagy hasznára válhat a robotújságírás hatalomnak és ellenzéknek egyaránt, hiszen a megfelelő paraméterek beállításával a program olyan általánosnak tűnő, mégis célszerűen kilúgozott cikkeket gyárt halomra, amilyeneket megrendelői kívánnak. Nem kell félinformációkkal etetni, sajtóreggeliken kényeztetni, off-record titkok elárulásával a bennfentesség illúziójában tartani, bármilyen módon manipulálni az újságírót, egyáltalán: nem is kell majd újságíró, hiszen a számítógép és a nagyon találó nevekre – Dreamwriter, Wordsmith stb. – keresztelt programok elvégzik a piszkos munkát.
A mi hétfőbetegségeink során kitalált cikkíró programunk természetesen bármiféle szándékosságtól mentes lett volna, hiszen a gondolkodást a világ minden kincséért sem bíznánk gépre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2015-11-23: Máról holnapra - Farkas Réka:

A nagy kihívás

Sokan sokszor elmondták, leírták az elmúlt napokban, hogy milyen nehéz feladat vár az új kormányra. Legtöbben a parlamenttel megvívandó csaták, a politikai osztály ellenállása miatt aggódnak, mások a Ponta-kabinet által hátrahagyott költségvetési katyvasz kibogozását vélik jelentős kihívásnak, és nagyon gyakran elhangzik az is, szűk év áll a szakértő miniszterek rendelkezésére, ez idő alatt aligha alkotható maradandó, visszafordíthatatlan.
2015-11-23: Közélet - Iochom István:

Égi és földi jelentések

A sepsiszentgyörgyi Ütő Gusztáv Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, performanszművész és egyetemi oktató Égi és földi jelentések című egyéni tárlata szombat este a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben nyílt meg.