Moszkva bocsánatkérést vár

2015. november 27., péntek, Világfigyelő

Vlagyimir Putyin orosz elnök sérelmezte tegnap, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot az orosz Szu–24-es vadászgép két nappal korábbi, orosz állítás szerint Szíria fölötti lelövése miatt, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.
 

Az orosz elnök az Oroszországban akkreditált új nagykövetek megbízóleveleinek átadásakor kijelentette, úgy tűnik, hogy Ankara szándékosan zsákutcába tereli az orosz–török kapcsolatokat. Úgy fogalmazott, hogy teljesen megmagyarázhatatlanok egy olyan ország „orvul elkövetett hátbadöfései”, amelyre Moszkva partnerként tekintett a terrorizmus elleni harcban. Újfent hangsúlyozta, hogy a gépet szíriai terület felett lőtték le, ezért az incidens „ellentétes a józan ésszel és a nemzetközi joggal”.
Putyin emellett reményét is kifejezte, hogy hamarosan létrejön egy széles körű terrorellenes nemzetközi szövetség, amely egyeztetve, egységes és hatásos erőként lép fel. Az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport megjelenése egy sor állam passzivitásának, sőt, a terrorizmussal való cinkosságának tudható be – tette hozzá. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján a terroristák cinkosának nevezte Törökországot.
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök bűncselekménynek minősítette a gép lelövését, és leszögezte, hogy az nem marad következmények nélkül. Elmondta, kormánya utasítást kapott arra, hogy válaszul az „agressziós cselekményre” két napon belül dolgozza ki a gazdasági és humanitárius területet érintő, meghatározatlan időre szóló ellenintézkedések rendszerét.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak Ankarában adott exkluzív interjújában az orosz elnök nyilatkozatára utalva közölte, hogy Törökország nem kér bocsánatot Oroszországtól, „kérjen bocsánatot az, aki megsértette a török légteret”. A török államfő a nap folyamán később a France 24 francia tévécsatornának adott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki, amiért orosz kollégáját hiába próbálta többször telefonon elérni, az nem reagált kapcsolatfelvételi kísérleteire. Hangsúlyozta, ha a török illetékesek tudták volna, hogy egy orosz gépről van szó, akkor máshogy jártak volna el a Szu–24-es gép légtérsértése kapcsán.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2015-11-27: Közélet - :

Tombola a rászorulókért

A hagyományos téli segítő programra gyűjt a Kovászna Megyei Vöröskereszt, a pénzalapok kiegészítésére a napokban megkezdte a tombolajegyek árusítását Sepsiszentgyörgyön és a megyében működő alegységeinél.
2015-11-27: Világfigyelő - :

Lázár újabb egymillió bevándorlóról beszél

A kormány szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus elválaszthatatlan egymástól, „kéz a kézben jár”, Európában pedig növekszik a terrorveszély – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap budapesti sajtótájékoztatóján.