Öcsike nadselű gondolatai és csínytevéseiBenedek Elek: A szamár bosszúja

2015. november 28., szombat, Kiscimbora

– Anyus!
– Tessék, Öcsikém!
– Mondok most neked egy idazs történetet.
– Igazat? No, hadd hallom.

– Hát vót eccser egy bácsi meg egy bácsi meg egy samár. Ezs ugy-e, három?
– Három, Öcsike, három.
– Nohát, ez a két bácsi mit gondolt, mit nem, meg akajta tléfálni a samalat. Megtöltöttek egy hojdót almával, a hojdót felfektették a pajtának azs ajtajára, s válták, hogy jöjjön ki a samál, s akkoj ostán a hojdót lágulitják.
– Ej, ej, nagy szamár lehetett az a két bácsi. Nem gondolod, Öcsike?
– Vájj csak, anyus, ne sólj belé. Hát lá is gulitották a hojdót. Azsélt gulitották lá, melt selették volna látni, hogy ijedtében elfut-e a samál. Mel asondta a két bácsi, hogy ők még futó samalat nem láttak. Hát te láttál-e, anyus?
– Nem én! De csak tovább, Öcsike, tovább, ez igazán érdekes. Mi történt tovább?
– Azs töltént, hogy segény samál megijedt sölnyen, mind a néd lába fődbe dökejezsett, ostán csak nézste, nézste azs almát, mi sejtegulult, ostán tűnődött, tűnődött, vajon ki dobta rá a hojdót. Hát eccser csak hallja, hogy azs ajtó mögött jettenetesen kacsag két bácsi, s azst is hallja, hogy mondja egyik: – No, játod-e, ijen a samál, még ijedtibe se salad! Hisen, medájjatok – dondolta a samál –, saladok én, de azst nem kösönitek meg. Azzsal uccsu neki, megfutamodik a samál, salad, salad, de nem ám a világ védile, hanem csak köjülsaladja a pajtát, vissa azs ajtóhozs, ahol táncsolt a két bácsi s ujjongott, hogy asondja: Nadselű! Nadselű! Salad ám a nadfülű! Hej, ulam, telemtöm, Süzs Málija, Jédus Klistus, ne hadd el, mi töjtént?
– Nos, nos, mi történt? – izgult az anyus.
– Azs töjtént, hogy a samál háttal foldult a két bácsinak, ostán, ostán – úgy hátba lúgta, hogy, hogy...
– Hogy? Gyorsan, gyorsan!
– Úgy, hogy mind a két lábáról lesakadt a patkó, a bácsik nekiestek azs ajtónak, azs ajtó lesakadt, ostán, ostán...
– Nos, nos?
– Ostán a két bácsi azs ajtóhoz jagadt, oda ám, met a patkó odajagastotta, ostán – hát, ulam, telemtöm, Süzs Málija, Jédus Klistus, ne hadd el, jepült, jepült azs ajtó, ajtón a két bácsi, fel, fel, fel...
– Tán csak nem az égbe?
– De bizson az égbe!
– Hiszen ez mese, Öcsike, nem igaz történet!
– Ó, anyus, anyus, de nad delek vad te! Hát nem hallottad, hogy volt mese, nincs mese, ezután a delekeknek csak idazs töjténeteket sabad mesélni?!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2015-11-28: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: A világ vége

Ismeritek-e Kíváncsi Marci történetét? Ugye nem? Hát ezen könnyen segíthetünk, mert én ismerem, és el is mesélem nektek.
2015-11-28: Kultúra - Csinta Samu:

Műhely: Bolhacirkusz és szabadság (Beszélgetés Csíky Boldizsár zeneszerzővel)

„Szeretem ahogy lát, ahogy hall, ahogy beszél, ahogy láttat, ahogy hallgattat, ahogy beszéltet” – fogalmazott Kincses Margit zongoraművész Csíky Boldizsár 75. születésnapi köszöntőjében. A kortárs magyar zeneszerzés egyik legelismertebb személyiségével többek között arra kerestük a választ: mi viszi fel az embert a hegy tetejére?