BirkózásCélkeresztben a riói olimpia

2015. december 7., hétfő, Sport

Sepsiszentgyörgyön sikeres múltra tekint vissza a birkózás, és napjainkban is jó néhány tehetséges birkózó él a városban, köztük a többszörös országos bajnok, számtalan Európa-bajnoki éremmel rendelkező és a világbajnokságokon is szépen helytálló Incze Kriszta. A 18 éves lány már nemcsak az ifjúsági kategóriában lép szőnyegre, hanem a felnőttek között is kipróbálta magát. Kriszta számára kihagyhatatlan a mindennapokból az edzés, így nem meglepő, hogy most is edzőtáborban van Ukrajnában. A szentgyörgyi lány mesélt az idei évről, a birkózás előnyeiről és hátrányairól, illetve arról is, hogy szerinte milyen az ideális birkózó. Jövőbeli terveibe is beavatott, és megtudtuk, hogy ott szeretne lenni a jövő évi olimpián, valamint az Európa- és világbajnokságokról éremmel térne haza.

  • Incze Kriszta és edzője, Mátéfi Árpád
    Incze Kriszta és edzője, Mátéfi Árpád

Interjú Incze Krisztával
Legalább még tíz évig szeretné a birkózásnak szentelni életét, és mi reméljük, jobbnál jobb eredményeket produkál, tovább öregbíti városunk hírnevét. Akaratban és tehetségben nem szenved hiányt, így minden esélye megvan, hogy a világ egyik legjobbja legyen. Csak így tovább, mi szurkolunk neked!
– Tekintsünk kicsit vissza a kezdetekig. Mikor és hol kezdtél el birkózni, illetve kinek a hatására?
– A birkózást 2004-ben kezdtem el. Egy barátnőm vett rá, hogy menjek el vele, és nézzek meg egy edzést. Ő már régóta járt birkózni, és akkor úgy döntöttem, hogy elmegyek vele egy edzésre. Tetszett, amit ott láttam, és elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a sportágat.
– Miért választottad a birkózást? Szerelem volt első látásra, esetleg volt más sportág is, ami felé kacsingattál?
– Ha jobban belegondolok, azt kell mondanom, hogy ez volt az egyetlen sport, amit kipróbáltam, és bizony mondhatom, szerelem volt első látásra.
– Már a kezdetektől komolyan vetted, és az a cél lebegett előtted, hogy profi birkózó akarsz lenni?
– Ezt nem mondanám. Az elején csak játék volt, a társaság és a mozgás kedvéért jártam edzésekre. De amikor már versenyeken szerepeltem, és egyre jobb lettem, jöttek a jobbnál jobb eredmények is, akkor már foglalkoztatott az a gondolat, hogy egyszer ott szeretnék lenni az olimpiai játékokon.
– Mennyit és hogyan edzel, hogy jó eredményeket érj el?
– Számomra nincs szünet, egész évben edzek, megállás nélkül. Hetente kilenc-tíz edzésem van. Ebben a sportágban többfajta edzésre van szükségünk: erősítünk, szaladunk, és fontos a taktikai felkészültség is, szóval, megtanuljuk a különböző fogások csínját-bínját.
– Hogyan készülsz fel egy mérkőzésre? Annyi év után is izgulsz kicsit, mielőtt szőnyegre lépnél?
– Igen, nagyon izgulok minden megmérettetésem előtt. Ilyenkor zenét hallgatok, ami segít, hogy nyugodtabban lépjek a szőnyegre.
– Még mindig Mátéfi Árpád edzővel készülsz? Milyen a közös munka?
– Igen, még mindig Mátéfi Árpáddal készülök, de csak akkor, amikor Sepsiszentgyörgyön vagyok. Nagyon jó a közös munka vele, mindig arra törekszik, hogy a legjobbat hozza ki belőlem.
– Hogyan értékeled az idei évedet? Elégedett vagy az elért eredményekkel? A törökországi ifjúsági EB-n bronzérmet szereztél, a lengyelországi U23-as EB-n ötödik lettél, a kolozsvári országos bajnokságon nem volt ellenfeled, és mondhatjuk, hogy simán hoztad az aranyérmet, a brazíliai ifjúsági vb-n szintén ötödik lettél.
– Nem vagyok elégedett teljesen az idei év eredményeivel, úgy éreztem, többre vagyok képes, több volt bennem. De ez a kevésbé sikeres év arra ösztönöz, hogy többet dolgozzak, jobban koncentráljak, így jövőben jobb lehetek.
– A Las Vegas-i felnőtt birkózó-világbajnokság nem alakult úgy számodra, ahogy eltervezted, hiszen az első körben búcsúztál a versenykiírástól. Gondolom, az lehetett a baj, hogy nem a te súlycsoportodban versenyeztél. Ezt te akartad így, vagy az edződ javasolta?
– Nagyon nehéz évem volt, és sokat fogyókúráztam. A szövetség döntött úgy, hogy próbáljam meg a nagyobb kategóriát. Még fiatal vagyok, és az tény, hogy sokat kell dolgoznom ahhoz, hogy a felnőtt versenyeken is helyt tudjak állni.
– Visszatekintve az eddigi éremhalmazra, amit magadénak tudsz, melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
– Azt hiszem, az idei törökországi ifjúsági birkózó Európa-bajnokságon szerzett bronzéremre vagyok a legbüszkébb. Tényleg nagyon nehéz év volt, és emellett ott volt az iskola, küszöbön az érettségi, így sokat hiányoztam az edzésekről a tanulás miatt, de ennek ellenére helytálltam a kontinensviadalon, és felállhattam a dobogó legalsó fokára. Tényleg büszkeséggel tölt el, ha a kezembe veszem ezt az érmet, vagy csak a versenyre gondolok.
– Van olyan kabalád, amelyet minden versenyre magaddal viszel?
– Igen, van kabalám. Az első Európa-bajnokságomon kaptam ajándékba egy kicsi törölközőt. Ezt mindig viszem versenyre magammal, és amikor szőnyegre lépek, odaadom a sarokban ülő edzőmnek.
– Szerinted milyen képességekkel kell rendelkeznie egy birkózónak? Milyen az ideális birkózójelölt?
– Ez jó kérdés, most kicsit megfogtál. Szerintem az ideális birkózónak nagy akarattal kell rendelkeznie. Szívből űzni a birkózást, és legfőképp szeretni. Aki fél, abból nem lesz soha jó birkózó. Súlycsoportos sportágról van szó. Súlycsoportonként eltérő adottságokra van szükség a sikerhez, de szerintem bárkiből lehet jó birkózó, ha megfelelő alázattal végzi a rengeteg munkát. Nem mindig a legtehetségesebb gyerekből lesz eredményes sportoló, fontos a szorgalom és a kitartás. Persze ahhoz, hogy a későbbiekben eredményes legyen valaki, kellenek az átlagnál jobb kondicionális és koordinációs képességek, de ezek a képzés során kialakulnak.
– Ha belegondolunk, a birkózás annak ellenére nem tartozik a népszerű sportágak közé, hogy komoly múltra tekint vissza Romániában és Sepsiszentgyörgyön egyaránt. Szerinted mi ennek a sportnak az előnye és a hátránya?
– Sajnos, úgy van, ahogy mondod. Nem igazán tartozik a népszerű sportágak közé, pedig nagyon sok jó eredményt tudhat magáénak mind Románia, mind Sepsiszentgyörgy. Kezdeném az előnyökkel. Olimpiai sportág, kitartásra, önfegyelemre nevel, megtanít küzdeni, rendkívül jó fizikumot és ügyességet ad az embernek. Csupa olyan dolgot kapunk, amelynek később, a civil életben is hasznát tudjuk venni. A társaság szintén előny lehet, rengeteg életre szóló barátság köttetik az évek alatt, valamint olyan helyekre juthat el az ember, ahová egyébként nem biztos, hogy sikerülne. Hátránya is van, hiszen ahogy már az előbb is mondtam, nem igazán becsülik meg a jó és eredményes birkózókat az országban, nem kapnak megfelelő figyelmet. Igazából ez nem a celebek sportága, akikről nap mint nap cikkezik az újság. A médiában egy­előre nagyon alulreprezentált, pedig rengeteg az eredményes sportolónk. Emellett persze ott van az is, hogy nagyon sok sérülésen megyünk keresztül, és ezek között sok olyan is van, amely soha nem gyógyul meg teljesen. Tudod, azt mondják, a sport egészséges, de azért vannak határok, és nem minden esetben igaz ez az állítás.
– Hogyan látod Romániában a birkózás jövőjét? Kaptok megfelelő támogatást? Neked vannak szponzoraid?
– Az az igazság, hogy nem látok nagyon pozitív jövőt itt, Romániában, de azért annyira negatívat sem. Őszintén mondom, nincs szponzorom, és azt sem tudom, a válogatottat hányan támogatják.
– A jövőben milyen versenyeken fogsz részt venni, és mik a céljaid?
– Jövőre elég nagy terveim vannak. Részt szeretnék venni három kvalifikációs versenyen, és minden erőmmel azon leszek, hogy ott legyek Rio de Janeiróban a 31. olimpiai játékokon. De emellett a jövőben lesz az utolsó ifjúsági évem, és szeretnék Európa-bajnok lenni, illetve világbajnokságon is érmet szereznék. Persze, ha összejön, az U23 kontinensviadalon is szeretnék egy éremmel zárni.
– Meddig lehet, illetve meddig tervezed ezt a sportot űzni?
– Most úgy érzem, szeretnék még legalább tíz évet a birkózásra fordítani, persze csak akkor, ha fizikailag bírni fogom, és nem hátráltat komolyabb sérülés. Arról, hogy mások meddig űzik ezt a sportágat, csak annyit tudok mondani, hogy a legjobb akkor megállni, abbahagyni, amikor a csúcson vagy, és  a folytatásban már csak azt érzed, hogy onnan csak fokozatosan lefelé vezet az út.

Miska Brigitta

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2015-12-07: Kultúrkert - :

Tollforgatók négyese (Irodalom a pulzArton)

A 3. pulzArton – ahogy az illem is megkívánja – a magyar szerzőket felvonultató író-olvasó találkozók sorában a hölgyet illeti meg az elsőbbség: Tóth Krisztina költő-írót Vida Gábor író és Oravecz Imre író-költő követi. Román íróvendég is érkezik a rendezvényre, Petru Cimpoeşu műveiből magyarra is fordítottak. Az összművészeti fesztivál december 10. és 13. között zajlik Sepsiszentgyörgy számos helyszínén.
2015-12-07: Sport - :

Sikeres Mikulás-futás (Atlétika)

Szombaton délelőtt gyerekzsivajtól, szülők, nagyszülők szurkolásától volt hangos a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park, ahol a megyeszékhelyi Gáll Lajos Futókör számos helybeli támogató segítségével szervezte meg az óvodások és kisiskolások hagyományos év végi utcai futóversenyét, azaz a Mikulás-futást. Ez volt a rendezvény huszonötödik kiírása, amihez csak gratulálni tudunk a szervezőknek. Szép volt, csak így tovább!