Közös nyelv a művészet

2015. december 11., péntek, Közélet

Tegnap együtt rajzoltak, festettek és készítettek agyagangyalkákat a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház fogyatékkal élő fiataljai és a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai. Előbbiek soha nem jártak műteremben, utóbbiak közül többen nem találkoztak eddig ilyen közelről értelmi fogyatékosokkal.
 

  • Mindenkit alkotásra ihletett a közös foglalkozás
    Mindenkit alkotásra ihletett a közös foglalkozás

A fogyatékkal élők nemzetközi napja (december 3.) egyik rendezvényeként megtartott művészeti tevékenység célja, hogy a diákok közösen alkossanak a fogyatékkal élőkkel, akik ösztönösen rajzolnak, festenek ábrákat, alakokat, nincs mögötte szakmai tudás, nem követik a társadalmi elvárásokat, egyszerűen csak kifejezik érzéseiket, gondolataikat. A közös munkát megelőzően Makkai Péter, az Írisz Ház vezetője a művészeti líceum diákjainak beszélt az outsider art történetéről, hangsúlyozva, hogy milyen nagy hatással volt már az 1900-as évek elején a művészetekre, mennyire megtermékenyítő jelenleg is a fogyatékkal élők művészete, és példaként felhozta, hogy olyan installációkat, kollázsokat, amelyeket a Plugor Sándor Művészeti Líceum folyosóin láthatunk, először az értelmi fogyatékosok készítettek jó száz esztendővel ezelőtt. A fogyatékkal élők életében a művészet egyrészt terápia, másrészt kifejezőeszköz, és ahogy ezt ők használják, számunkra is példaértékű lehet – mondotta.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1293
szavazógép
2015-12-11: Közélet - :

Kábítószer-kereskedőket fogtak

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság háromszéki kirendeltsége és a Kovászna megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályával közös akcióban tizenkét házkutatást tartott szerdán Bukarestben.
2015-12-11: Közélet - Mózes László:

Mániákról a Magmában (pulzArt)

Ház oldalát utánzó szerkezet, a falakat tavalyi karácsonyfa ezernyi tűlevele tarkítja, s az ablakon bepillantva fenyőfa, avagy díszítés nélküli karácsonyfa látható – az installáció az otthonosság, avagy az otthontalanság érzetét keltheti, miként alkotója, Szira Henrietta is említi, míg Szíj Kamilla kalligrafikus rajzai pillanatnyi érzéseit, lendületből keletkezett vonalait tükrözik.