Mi, hol, mikor?

2015. december 12., szombat, Mi, hol, mikor?

pulzArt
A harmadik pulzArt fesztivál a Hagyományok éve jegyében zajlik. A tradíció fogalma több módon értelmezhető, ezt számos rendezvény, művészi megnyilvánulás is alátámasztja. A mai program: 11 órától Bordás Attila kortárstánc-műhelye a Székely Mikó Kollégium tornatermében; 16 órától Szabad – Szabados – Szabad zene I. – filmvetítés: 1956, archív fotók és hangfelvételek alapján (rendező: Molnár Csaba) a Hostelben;

17.10-től Szabad – Szabados – Szabad zene II. – filmvetítés: Az események titkos története – Szabados György-koncertfilm (rendező: Mispál Attila) a Hostelben; 18 órától Duna Táncműhely: Ami a szívedet nyomja (rendező: Juhász Zsolt) a Háromszék Táncstúdióban; 19 órától közönségtalálkozó Tóth Krisztina magyarországi íróval, költővel – beszélgetőtárs: Pieldner Judit irodalomkritikus (a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében); 20.30-tól Szabad – Szabados – Szabad zene III. – Grencsó Kollektíva-koncert a Hostelben; 20.30 órától Tein Teátroom-felolvasószínház Derzsi Dezsővel, Kolcsár Jocóval, Kónya-Ütő Bencével és Pálffy Tiborral – Harold Pinter: Az étellift (a Tein Teaházban); 22.30-tól Argo-koncert (HU/GR/SRB) a Hostelben; 24-tól jam session a Hostelben.
Vasárnap: 11 órától Bordás Attila kortárstánc-műhelye a Székely Mikó Kollégium tornatermében; 14 órától lapbemutató – a Játéktér erdélyi színházi folyóiratot bemutatja Zsigmond Andrea, Adorjáni Panna és László Beáta Lídia a színház büféjében; 16 órától közönségtalálkozó Vida Gábor íróval, beszélgetőtárs Hubbes László egyetemi oktató (a Tein Teaházban); 17 órától a Badora Társulat BarátoK című előadása (rendező: Barta Dóra) a Háromszék Táncstúdióban; 17 órától Prezeng – Bocsárdi Magor, Fekete Lovas Zsolt, Kónya-Ütő Bence koncertje a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben; 17 órától Jovián György festőművészeti kiállítása – a tárlatot Gulyás Gábor művészettörténész nyitja meg az Erdélyi Művészeti Központban; 18.30-tól közönségtalálkozó Oravecz Imre magyarországi íróval – beszélgetőtárs Tamás Dénes író (a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében); 20 órától Arifa világzenei koncert (GR, DE, TR, RO) a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében.

Színház
* Ma 18 órától a Kovásznai Művelődési Központban a Pokolsár Egyesület színtársulata bemutatja Tamási Áron Csalóka szivárvány című művét. Rendező: Gazda József, a rendező munkatársa: Berecki Árpád. Jegyvásárlás 8–16 óráig a Városi Művelődési Házban (15 lej). Helyfoglalás a 0267 340 394-es vagy a 0766 416 514-es telefonszámon.
* Az M Stúdió december 16-án, szerdán 19 órától a Barta Dóra rendezésében készült, García Lorca háza című produkciót játssza a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásra érvényesek az Ábel-bérletek, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában lehet (telefon: 0267 312 104).

Bábszínház a templomokban
Ökumenikus ünnepvárásra hívja közönségét a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház: a négy adventi vasárnapon négy különböző felekezetű templomban mutatja be Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel... című betlehemes játékát a társulat. Vasárnap 18 órától a belvárosi református templomban várják a város lakóit hároméves kortól felfelé, felekezettől függetlenül. A belépés díjtalan.

Adventi gyertyagyújtás
KÉZDIVÁSÁRHELY. A harmadik adventi gyertyagyújtás a város központjában ma 18 órától kezdődik: gyertyát gyújt Fejér László Ödön parlamenti képviselő. Rövid adventi műsort ad elő a Vackor Óvoda képviseletében Czira Emese és Szabó Zalán, a Bod Péter Tanítóképzőből Klára Kamilla és Jánó Kinga, valamint a Gábor Áron Líceumból Ferencz Szabolcs és Gondos Mária Magdolna. Meghívott a Boldog Özséb-plébánia kórusa, a Nők Egyesülete meleg teával és kaláccsal várja az ünneplőket. A második gyertyagyújtás programjában szereplő Apor Péter Szaklíceum diákjai az adventi ünnepség végén énekelnek.
KOVÁSZNA. A Városi Művelődési Ház előtti téren az adventi gyertyánál vasárnap igét hirdet Bende Tamás, a Csomakőrösi Református Egyházközség lelkipásztora, fellép a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív Kamarakórusa Cseh Béla karnagy vezetésével, valamint a Magnificat gyermekkórus Gyerő Katalin karnagy vezetésével.

Hitvilág
BERDE MÓZSA-ÜNNEPSÉG. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban vasárnap 11 órától, majd 16 órától a szentivánlaborfalvi unitárius templomban istentisztelettel egybekötött ünnepséget tartanak Berde Mózsa forradalmi kormánybiztos születésének 200. évfordulójára. Az ünnepségeken a szószéki szolgálatot Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök tartja, majd Egyed Ákos történész méltatja Berde Mózsa életét. Mindkét helyszínen ünnepi műsorra kerül sor. Az eseményen a Berde Mózsa-szoborbizottság bejelenti a történelmi személyiség egész alakos szobrának elkészítésére kiírt pályázat eredményét.
ADVENTI CSALÁDOS DÉLUTÁN. Vasárnap 15–18 óráig adventi családos délutánra várják a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia családjait az altemplomban. Előadás, tanúságtétel, csoportos beszélgetés, megosztás, kézművesség által szeretnének segítséget nyújtani az ünnepre való előkészületre. A családok gyerekeinek a hittanteremben szerveznek foglalkozást a program idejére.
LELKÉSZBEIKTATÓ. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi református vártemplomban ünnepi lelkészbeiktató istentisztelet lesz. Az istentisztelet 13 órától kezdődik, majd a sepsiszentgyörgyi Speciális Általános Iskola tanárjai és diákjai karácsonyi vásárt szerveznek a vártemplom udvarán.
ADVENTI ZENÉS ÁHÍTATOK. A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben vasárnap 18 órától zenés áhítatot tartanak a Berde Áron Szakközépiskola diákjai.
IRGALMASSÁG ÉVE. Jakubinyi György érsek advent harmadik vasárnapján a csíksomlyói kegytemplomban a fél egykor kezdődő ünnepi szentmisén nyitja meg az irgalmasság évét és egyben az irgalmasság kapuját. A kegyhelyre érkező zarándokokat arra kérik, hogy a kegytemplom előtti téren gyülekezzenek.

Kiállítás
A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében vasárnap 12 órakor megnyílik Sárosi Csaba grafikus és fia, Sárosi Mátyás Zsolt közös kiállítása. A tárlatot Deák Ferenc magyartanár méltatja. Közreműködnek Héjja Ágnes és Demeter Attila, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zenetanárai.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön 8–12 és 16–20 óráig ma és vasárnap a Grigore Bălan utcai Farma-Line III. (0367 402 209), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Benedek Elek utcai Pro-Sana (telefon: 0367 360 608, éjsza­ka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen ma és holnap az Ambrózia (0267 360 608), hét­főtől az Ambrózia II., Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 961), szombaton 8–16, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 340 914), Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0267 377 314, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hagyományok Udvara Orbaiszéken
Az Orbaiszékért Egyesület ma 11 órától negyedik alkalommal szervezi meg a Hagyományok Udvara Orbaiszéken elnevezésű rendezvé­nyét Zabolán a kultúrotthonban. Az eredetileg vándorrendezvényként induló, a helyi mesterségeket és helyben készített termékeket bemutató ünnepség a helyi értékekre kívánja felhívni mind a helybeliek, mind az odalátogatók figyelmét.

A Szociális Háló közönségtalálkozója
A Szociális Háló rádióműsor közönségtalálkozót szervez jótékonysági céllal a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben vasárnap 18 órától. Díszvendég Szíj Melinda, a Megasztár 5-ös kiadásának döntőse. Fellép: Szabó Attila, házigazda: Nagy Krisztina.
Zene
Vasárnap 14 órától a Mihai Viteazul Alapítvány gálaműsora: karácsonyi énekek és téli hagyományok xxv. fesztiválja a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A belépés díjtalan.

Röviden
VÁSÁR. Adventi hangulat, mézeskalács, forralt bor és kézművesek portékái várják a látogatókat a hagyományteremtő karácsonyi vásárban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium alagsori konferenciatermében hétvégén az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület szervezésében. Nyitvatartás 10–18 óráig, a belépés díjtalan. Vásárnyitás ma 10.30-kor. Demeter Éva játszóháza 11–18 óráig, a papírszínházi előadás 11 és 16 órától tekinthető meg mindkét napon. Vasárnap 16 órakor István Ildikó és a Folker együttes muzsikál.
ADOMÁNYGYŰJTÉS RÁSZORULÓKNAK. A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének háromszéki fiókszervezete ma 9–18 óráig adománygyűjtést szervez Sepsiszentgyörgyön a központi Amigo üzletben, illetve a Szemerja negyedi, az állomási és a Grigore Bălan tábornok úti Bertis üzletekben. Részletek a www.gondviseles.org honlapon.
BEZÁR AZ USZODA. December 14. és 21. között karbantartási munkálatok miatt zárva tart a sepsiszentgyörgyi uszoda, ezt követően a megszokott nyitvatartási rend szerint várja vendégeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2015-12-12: Sport - :

Négy góllal nyertek a brazilok (Női kézilabda, vb)

A címvédő brazil válogatott négy góllal legyőzte az argentin csapatot a dániai női kézilabda-világbajnokság negyedik fordulójának csütörtöki játéknapján. A románok is pályára léptek, de hiába tartották jól magukat, igazából nem forgott veszélyben a norvég győzelem, 26–22-re diadalmaskodtak.
2015-12-12: Magazin - :

Szabad – Szabados – Szabad zene (PulzArt)

Filmvetítés, beszélgetés, koncert
Szabados György zeneszerző, zongoraművész emlékére