Mi, hol, mikor?

2016. január 5., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molière Úrhatnám polgár című szilveszteri előadásának (rendező: Sardar Tagirovsky) hivatalos bemutatója ma 19 órától lesz a nagyteremben. Jegyek a kulturális szervezőirodában, valamint a Biletmaster.ro honlapon kaphatóak.

  • Részlet a Bonyolódik a bonyodalom című előadásból
    Részlet a Bonyolódik a bonyodalom című előadásból
  • Megjelent
    Megjelent

* Az M Stúdió Mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban szerdán 19 órától a Romeo & Julia (rendező: Uray Péter) produkcióját mutatja be.
A szervezőiroda (jegypénztár) nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 10–16, pénteken 11–14 óráig, valamint az előadások előtt egy órával.
* Január 12-én, kedden, 13-án, szerdán 19 órától, valamint 14-én, csütörtökön 17 és 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban (jegyek ugyanott); február 6-án, szombaton, 7-én, vasárnap és 8-án, hétfőn 17 és 20 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében viszi színre a marosvásárhelyi Hahota a Bonyolódik a bonyodalom (fotó) című zenés-táncos szilveszteri kabaré-előadását, Kovács Levente rendezésében. Jegyek elővételben Szilágyi Lászlónál (helyfoglalás a 0724 282 735-ös telefonszámon) és a városi szervezőirodában naponta 10–16 óra között.


Emlékkiállítás Fóris Pál tiszteletére
Január 7-én, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeumban emlékkiállítás nyílik Fóris Pál, a Székely Nemzeti Múzeum fotósa címmel. A múzeum egykori, nagy tudású fotográfusa nevéhez fűződik a világot bejárt gólyákról készített film is.


Zene
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban január 6-án a 18 órakor kezdődő szentmise után a vízkereszt-napi ünnepi hangversenyen fellép a Krisztus Király-templom Kisapostolok gyerekkórusa (művészeti vezető: Horváth Enikő) és a Laudate kamarakórus és -zenekar (vezényel: Lőfi Gellért). A belépés díjtalan.


Megjelent
Hol élünk? Hol éljünk? – A 2016-os, jubileumi évet, 90-nel az (1926-os) indulás után, ezzel a kérdéssel indítja a januári Korunk. Világproblémáról van szó, amely minket is elért, Erdélyben és Kolozsvárt. A nagyvárosok közelében kialakuló alvóvárosok, a részben új arcot kapó környező falvak életmódváltozást hoznak sokak életében. Erről közöl összefoglaló tanulmányt Pásztor Gyöngyi (Kertvárosi élet: álom vagy átok?), Guttmann Szabolcs építész a riporter Ferencz Zsolt kérdéseire válaszol (Központ és periféria viszonyától egy élhetőbb városig), Markó Béla versben, Papp Attila Zsolt prózában mondja el új élményeit. Szamosfalváról Buchwald Péter, Szucságról Antal Ildikó, Kisbácsból az idősebb és ifjabb Deák Ferencet megszólaltató Ferencz Zsolt hoz részletes tudósítást. Az irodalmi részben András Sándor, Ágh István és Demény Péter szubjektív élményeivel is találkozhat az olvasó. A lapszám további szerzői: Adorjáni Panna, Fodor János, Gyallay-Pap Domokos, Harkai Ágnes, Kántor Lajos, Kecskeméti Kálmán, Kész Orsolya, Láng Gusztáv, Mayer János, Reiter Róbert, Süli Attila, Tapodi Zsuzsa. A lapszámot Könczey Elemérnek a Hol élünk? témához készített új rajzai teszik még időszerűbbé.


Képernyő
RTV1. Ma 15.30 órától Madáremberek  –  ma már a legtermészetesebb, hogy repülővel utazhatunk a földkerekség legtávolabbi pontjaira is. De jó 100 évvel ezelőtt még kinevették azokat, akik repülni próbáltak. 1903-ban a Francia Tudományos Akadémia kijelentette, hogy a levegőnél nehezebb géppel való repülés problémája nem megoldható, álom marad. Viszont voltak néhányan, akik akkoriban mertek álmodni. Hogy ki volt a legelső, aki felszállt egy gépmadárral, lehetetlen meghatározni, hiszen nagyon sokan hozzájárultak, ki-ki a maga részével a mai repülőgépek kialakulásához. Közöttük több erdélyi is. Ezeket a legelső próbálkozásokat mutatja be Miholcsa Gyula filmje.


TTK, 2016
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. június 30–július 3. között Jegenye-fürdőn szervezi meg a IX. Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciát (TTK, 2016). Előadók, résztvevők jelentkezését várják 2016. május 15-ig. Az előző években megszervezett Tudomány- és Technikatörténeti Konferenciák programja megtekinthető a ttk.emt.ro/archivum.php honlapon.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057), Kézdivásárhelyen a Salix (0267 364 974) gyógyszertár ügyeletes. Részletes tájékozódás a www.colegfarmcovasna.ro honlapon.


Röviden
MEGEMLÉKEZÉS ÉS AUTÓBUSZ. A Székely Nemzeti Tanács szerdán 13 órakor a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár elől autóbuszt indít Marosvásárhelyre a Kultúrpalotában a Siculicidium 252. évfordulójára szervezett megemlékezésre. Jelentkezni ma 9–13 óráig lehet a 0267 318 180-as telefonon. A rendezvényre szerdán 18 órától a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében kerül sor. A belépés díjtalan.
FOGADÓÓRA. A nép ügyvédje brassói irodájának munkatársai szerdán 10 órától fogadóórát tartanak a Kovászna megyei prefektúrán. A nép ügyvédje a magánszemélyek és a közigazgatási intézmények közötti konfliktusok megoldásához nyújt segítséget mediálás és párbeszéd útján. A tanácsadás ingyenes.
ELŐADÁS. Öt és fél év a Himalája legelhagyottabb zugaiban címmel tart előadást Szatil január 7-én, csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola dísztermében. Az előadás témája: járványok, sámánok, babonák, kuruzslások, földrengés, életveszély és isteni kegyelem székely szemmel. Az előadásra ingyenes a belépés.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy 0267 351 716-os telefonon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik a következő programmal: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI SZAKKÖR. A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám) ma 16–19 óráig a Szorgos kezek díszítőművészeti szakkör kézműves-tevékenysége zajlik.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt minden kedden 9–12 óráig vérnyomás-, vércukor-, és koleszterinszint-mérést végeznek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2016-01-04: Közélet - :

Nőtt a román állammal szembeni bizalmatlanság (Visszatekintő)

Erősödött 2015-ben az erdélyi magyarok bizalmatlansága a román állammal szemben – állapítja meg a magyar közszolgálati hírügynökség, az MTI. Az év során a közösség képviselőinek a meglévő jogok biztosítására, védelmére kellett összpontosítaniuk. A román hatóságoknak nem sikerült meggyőzniük az erdélyi magyar közvéleményt arról, hogy a korrupcióellenes ügyészség okkal csapott le egyes székelyföldi önkormányzati vezetőkre, és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság tényleges merényletkísérletet hiúsított meg Kézdivásárhelyen.
 
2016-01-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága gyermek, édesanya, nagymama, testvér, anyós, anyatárs, a mikóújfalusi születésű sepsiszentgyörgyi
özv. DEREGUS ERZSÉBET
(szül. VARGA)
59 éves korában rövid betegség után elhunyt.
Temetése 2016. január 5-én 12 órakor lesz a közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke szívünkben örökké élni fog.
A gyászoló család
du.