A dokumentum­fotó ereje

2016. január 18., hétfő, Kultúrkert
Fóris Pál fotókiállítását pásztázva arra gondolok, jó lenne, ha térségünkben létezne egy olyan kulturális – elhivatottságra és szakértelemre alapozó – intézmény, mely dokumentumfotókat gyűjtene, rendszerezne és feldolgozna. Magyarán, digitalizálás révén megmentené az elkallódástól, pusztulástól azokat a fényképeket, melyek a székelység, a háromszéki magyarság életéről szólnak.
Fóris Pál kiállításának összeállításakor a kezdeményezők több ezer fotót néztek át, és e helyzet szerencsés, mert mind a Székely Nemzeti Múzeum, mind a fotós családja támogatta a tárlat születését. Csakhogy még mindig jóval több a kallódó dokumentumértékű fotó, mint a gyűjtők és kiállítások száma, még mindig számos a veszélyeztetett, pusztulásra ítélt felvétel vagy filmtekercs. Évekkel ezelőtt egy kommandói gyűjtő megemlítette, egyik általa megszerzett régi fényképet szemétlapátnak használták.
Összességében nehezen kezelhető e helyzet, eközben a mai fotósok egy része is rendelkezik dokumentumértékű képanyaggal, mely jó lenne, ha megmaradna, túlélné alkotóját. Egyedi teljesítmény lenne tehát, ha önerőből létrehozhatnánk egy dokumentumfotóra szakosodott saját intézményt. Szaporán kellene cselekedni, amíg még menthető e pótolhatatlan kulturális örökség. Kányádi Sándor intelme nemcsak szavainkra, hanem sorsunkra, életünkre villantó fotókra is érvényes: „Be kell hordanunk, hajtanunk mindent. (...) Semmi sem fölösleges”.
Mózes László
Cikk megjelenési időpontja: 2016-01-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2016-01-18: Kultúrkert - Mózes László:

Fóris Pál méltósága

Olyan emberek kellenének, mint néhai Fóris Pál, aki harmincegy esztendeig fotósként szolgált a Székely Nemzeti Múzeumban. Alázatos, jó kedélyű, nagy műveltségű, hivatását csendben és konokul végző, a világ dolgai iránt érdeklődő örök szemlélődő volt, akinek életművéből most egy szeletnyi látható a múzeumban nyílt emlékkiállításon.
2016-01-18: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Próbákon legfontosabb a jókedv

Fehér Ferenc koreográfus neve ismerősen cseng a szentgyörgyi közönségnek, hisz két előadást is rendezett az M Stúdió Mozgásszínház társulatánál, a Kampf és a Személyazonosság című produkciót. A budapesti művész, aki Brazíliától Iránig, Oroszországtól az Egyesült Államokig nagyon sok helyen dolgozott már, november végén az M Stúdió által szervezett Flow Fesztiválon mutatta be két előadását a szentgyörgyi közönségnek.