Tisztelet az előttünk járóknak

2016. január 30., szombat, Közélet
Legidősebb tagját köszöntötte a Történelmi Vitézi Rend sepsiszéki állománya: Veres János a napokban töltötte 95. életévét, tiszteletére szűk körű díszebédet szerveztek.
 
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
A kezdeményezés Kelemen Tibor székkapitánytól származik, aki fontosnak tartja nemcsak a szervezetépítést, hanem egyes tagjainak megbecsülését is. Az idősebbek az elmúlt időben háttérbe szorultak, hogy közösségük tiszteletét irántuk kifejezzük, azért hívjuk meg őket ebédre, ahol ők kerülnek a figyelem középpontjába, ahol nem csak illik, de kérjük is, hogy meséljenek életükről – mondta Kelemen Tibor.
És a zágoni születésű, Sepsiszentgyörgyön élő János bácsi mesélt is szívesen hosszú életének számos eseményéről, katonakoráról, utászként végrehajtott hadi tetteiről (a vitézi rendbe való felvételét is egy ilyennek köszönheti), mikor olyan dolgokat hajtott végre, milyenekre még a tisztek sem voltak képesek. Hogy nem túloz emlékei felelevenítésében, arra nemcsak tiszta tekintete, s az őt közelről ismerők a tanúk, hanem az a félmondat is, melyet olykor megismétel: „mondhatok, amit akarok, de a lelkiismeret nem engedi”. Megjárta családostól nagy Oroszországot, nem hadifogolyként, hanem deportáltként, feleségét aztán – ígéretükhöz híven – az oroszok második gyermekük születése után hazaengedték. Ő két évvel később, 1948-ban jöhetett haza. S aztán kis kitérővel hazakerült szülőföldjére, ahol az építővállalat főraktárosaként építette a szó majdnem szoros értelmében Háromszéket. Hét unokája (kevesli, hogy csak ennyi), tizenegy dédunokája van, az élettel megbékélt, de meg nem alkudott: derűsen néz a jövőbe, tartson, ameddig tartania kell.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2016-01-30 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2016-01-30: Jegyzet - Nagy B. Sándor:

Megtörténhet-e a csoda?

Szeretném azt hinni, hogy többet ér az életünk, mint hétköznapi harcaink, amiket megvívunk egymással vagy a váratlanul adódó nehéz helyzetekkel. Hogy többek vagyunk, mint üvöltésünk a telefon végén, beintésünk a forgalomban, átkozódásunk, mely túlharsogja az autó dudáját. Hogy nemcsak rosszat kívánunk egymásnak őszintén, s hogy az állandó rohanásban is lehet szép az életünk.
2016-01-30: Közélet - Nagy B. Sándor:

Íróvendégek Sepsiszentgyörgyön

A Szépírók Társasága 1997-ben alakult meg azokkal az írókkal, akik az akkori írószövetségben nem találták a helyüket – kezdte rövid bemutatóját Kéri Piroska, a társaság alelnöke, aki csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Teinben tartott huszonkilencedik Kultúrteaház különmeghívottja volt a kortárs magyar irodalom három fiatal szerzője, Szvoren Edina, Babiczky Tibor és Totth Benedek mellett. Az írókkal Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író beszélgetett, az est házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt.