Erdőmesék

2016. január 30., szombat, Közélet

Mint természetjáróknak, múlt tavasszal pattant ki az ötlet, hogy ha már mindketten képzőművészek, a sepsiszentgyörgyi művészeti líceum tanárai, hát ne csak járják, de színekben fogalmazzák is meg az erdőt.

A folyamat eddigi eredményét Párbeszéd címmel állították ki a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.
Hajdu B. Enikőt és Ana Călugărut a téma kontrasztos megközelítőiként mutatta be a csütörtök esti megnyitón Damokos Csaba, a Romániai Képzőművészeti Szövetség sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöke. Ana Câmpean brassói művészettörténész Ana Călugăru színhasználatában és vonalvezetésében a hagyománytisztelet és a forradalmi szellem egyidejűségét látja. Sajátos technikával optikai illúzióvá alakítja, gyakran aranyozott, barnás patinával nemesíti a tájat.
Ezzel a kifejezésmóddal ellentétben Hajdu B. Enikő egy elbeszélő, figuratív ábrázolást vall magáénak. Színei a formák kiemelésére szolgálnak. Egy látomásos világba vezet, mely a fauvizmus és szürrealizmus között terül el. A források és törzsek között a sámánnal, a kíváncsival, Éva almájával, álommal, párbeszéddel, a bölccsel találkozunk, címei ugyanis erre utalnak.
Végül pedig a termeket egybenyitva a felvonultatott mesei lények vibráló színfolyamba merülnek a történet önállósága érdekében, a tárlat egységét keresve.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2016-01-30: Közélet - Nagy B. Sándor:

Íróvendégek Sepsiszentgyörgyön

A Szépírók Társasága 1997-ben alakult meg azokkal az írókkal, akik az akkori írószövetségben nem találták a helyüket – kezdte rövid bemutatóját Kéri Piroska, a társaság alelnöke, aki csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Teinben tartott huszonkilencedik Kultúrteaház különmeghívottja volt a kortárs magyar irodalom három fiatal szerzője, Szvoren Edina, Babiczky Tibor és Totth Benedek mellett. Az írókkal Murányi Sándor Olivér székelyudvarhelyi író beszélgetett, az est házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt.
 
2016-02-01: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Jégkarnevál
SEPSISZENTGYÖRGY. A Háromszéki Közösségi Alapítvány önkéntes fiatalokból álló 13 fős YouthBank-csapata idén is megszervezi az immár hagyományosnak számító Jégkarnevált február 5-én 16 órától a főtéri korcsolyapályán. A fiatalok 16 és 18 óra között a gyerekeket, családokat várják karneváli kavalkádra és ügyességi versenyekre.