Kézdiszéki polgármesterek panaszaiÁlcázott régiósítás zajlik

2016. február 5., péntek, Közélet

A kézdiszéki polgármesterek tegnap a dálnoki Dózsa Fogadóban tartották idei első találkozójukat, melyen a megyei tanács vezérkara mellett meghívottként jelen volt Ambrus Attila, a Kovászna Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezetője, György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség aligazgatója és Fejér László Ödön parlamenti képviselő is.

 A találkozón felmerült, hogy álcázva ugyan de elkezdődött a régiósítási folyamat, a Kovászna megyeieknek Brassóba kell menniük különböző hivatalos ügyeik intézése érdekében, ott hoztak létre a több megyét kiszolgáló területi igazgatóságokat. Legutóbb a pénzügyi igazgatóságok átszervezése nyomán helyezték át száz közepes és nagy háromszéki cég ügyintézését Brassóba.
Fejér László Ödön elmondta: amikor megszavazták a regionális pénzügyi igazgatóságok működését szabályozó törvényt, a parlamentben sem értett mindenki egyet ezzel, de megtörtént, jelenleg a jogszabály életbeültetése zajlik. Kifejtette, hogy sem akkor, sem most nem tartja jónak, hogy a közepes és nagy cégek kikerülnek a megyéből és nem tudni, hogy és mennyit adóznak, nem lehet követni a száz háromszéki cég által adóként befizetett összegeket. Ilyen körülmények között nehéz cáfolni az oly nagy előszeretettel hangoztatott állítást, mely szerint eltartott megye vagyunk.
Henning László megyei alelnök arról beszélt, hogy folytatódik a vízvezetési és csatornázási program, erre lehet kormánytámogatást kérni, ugyanakkor arra is felhívta a községi elöljárók figyelmét, hogy lehetőség adódik pályázni tanügyi intézmények számára belső illemhelyek kialakítására. Arról is döntés született, hogy a következő polgármester-találkozót március 4-én Csernátonban tartják meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2016-02-05: Közélet - Nagy D. István:

Készül a szabályzat (Sepsiszentgyörgyi Ipari Park)

Egyelőre még dolgoznak a szépmezői ipari park működési szabályzatán, de az már biztos, hogy  alapos kritériumrendszernek kell megfelelniük a telepen területet bérelni készülő kis- és közepes vállalkozásoknak. A létesítmény adminisztrációját ellátó kereskedelmi és iparkamara elnöke, Édler András szerint akár 15 cég is megtelepedhet Szépmezőn, illetve újabb 24 iroda elfoglalására is lehetőség van a főépületben.
2016-02-05: Közélet - :

Támogatást kér az SZNT (Székely Szabadság Napja)

Általános felhívást fogalmazott meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelyben a székely szabadság napjának anyagi támogatását kérik mindazoktól „akik az autonómia ügyét” magukénak érzik. Az Izsák Balázs által aláírt közlemény szerint, noha a 13 évnyi, az autonómiáért folytatott harc során sikerült nemzetközi szervezetek figyelmét felkelteni, a közvélemény számára világossá tenni céljaikat, a román hatóságok továbbra is mellőzik a székelység jogos követelését, válaszra sem méltatva, sőt, újabban már alkotmányos jogokat is csak bírósági úton lehet érvényesíteni.