Fő, hogy dolgozzanak

2016. február 9., kedd, Belföld

Kétmillió eurót költött a Suceava megyei tanfelügyelőség, hogy felépítsék az Oktatók Háza új épületét. A központban pedagógusok továbbképzése folyna, könyvtárral, konferenciateremmel. Csakhogy az épület a megyeközponttal szomszédos Şcheia község mellett, egy dombtetőn árválkodik, ahova nem vezet út, és messze van az áram-, víz-, gáz- és csatornahálózattól is. Időközben megépült Suceava körgyűrűje, ami véglegesen elvágja az épületet a közműhálózattól.

Ennek ellenére a projekt idén is 1,8 millió lejt kapott a költségvetésből. A tanfelügyelőség mentegetőzik, szóvivője szerint a 2010-ben elkezdett építkezés az intézmény előző vezetéséhez fűződik, a jelenlegi döntéshozóknak pedig nincs mit mondaniuk ezzel kapcsolatban. (Főtér)
VESZÉLYBEN A MAGYAR OKTATÁS. Szülők, képzőművészek, közéleti személyiségek és pedagógusok fordultak nyílt levélben az oktatási minisztériumhoz a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatának védelmében. A nyílt levél aláírói azt kérik, hogy az oktatási minisztérium, illetve a Kolozs megyei tanfelügyelőség foglalja bele a 2016/2017-es tanév beiskolázási tervébe a képzőművészeti profilú, magyar tannyelvű 5. osztály elindítását az Apáczai-gimnáziumban, megőrizve az immár tizenhatodik éve működő 5–8. osztályos tagozat folytonosságát. (Krónika)
FOGYNAK A GYÓGYSZERGYÁRTÓK. Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van. Az anyavállalat már korábban eladta volna a brassói gyárat, de nem talált rá vevőt. Az Europharmnál december végén állították le a termelést, a márciusban lezáruló bezárási eljárás után 200 dolgozó válik munkanélkülivé. Az Europharm gyárat egy hazai vállalkozó alapította 1994-ben, aki később eladta a briteknek. 2014-ben 426 millió lej árbevétele volt. Az Europharm a második legnagyobb üzembezárásnak számít 2011 óta, amikor a finn Nokia úgy döntött, hogy a Kolozsvár melletti gyárát Ázsiába helyezi át. (MTI)
LÉZERES SEBESSÉGMÉRŐK. Nyolc modern traffipaxot kapott a román rendőrség; az utolsó generációs, lézeres elven működő, HD-kamerás sebességmérőket múlt héten osztották szét a megyék között. A nyolc traffipaxból egyet kapott az autópálya-rendőrség, a többi pedig Bukarestbe, Argeş, Bákó, Brassó, Suceava, Prahova, illetve Temes megyébe került. A rendőrség közleménye szerint azon megyék kaptak most korszerű sebességmérőt, amelyek nagy közúti forgalmat bonyolítanak le, főként hétvégente, illetve ünnepek alkalmával. (Transindex)
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2016-02-09: Belföld - :

Hitelcsere-törvény és következményei

Hatvan százalékkal visszaesik az elkövetkező öt évben azok aránya, akik ingatlanhitelt tudnak felvenni, mivel tíz ügyfélből egy engedhet meg magának 30 százalékos önrészt, amit a hitelcseréről szóló törvény jelenlegi formában történő elfogadása nyomán kérnének – derül ki a Román Nemzeti Bank (RNB) elemzéséből. Meglátásukban ugyanakkor a fizetés nélküli törlesztés alkalmazása az Első otthon program végét is jelentené egyben, ugyanis szerintük az a helyzet állna elő, hogy a kormány által nyújtott garancia a nullával lenne egyenlő, ilyen körülmények között pedig a bankok nem tudnák biztosítani a program kedvezményeit, vagyis az alacsony előleget és kamatot.
2016-02-09: Belföld - :

Nőtt az átlagbér

10,2 százalékkal 2930 lejre nőtt decemberben a bruttó átlagbér, a nettó átlagfizetés 2114 lej volt, a legnagyobb béreket a koksz- és kőolaj-feldolgozó szektorban regisztrálták, ahol az átlagfizetés elérte az 5633 lejt, a legkevesebbet, 1165 lejt a vendéglátásban fizették – áll az Országos Statisztikai Intézet kimutatásában.