MagánvállalkozásSaját bőrömön tanultam

2016. március 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Három évvel ezelőtt még teljes kiárusításon gondolkozott, ma egy lassan, de biztosan épülő vállalkozást vezet. Dónáth Lajos, a kökösi Gulyás csárda tulajdonosa a lassú építkezés híve, vállalkozóként is ezt vallja. Volt a másik oldalon is, a válság nyakát törte akkori próbálkozásainak, de sikerült felállnia. Meggyőződése, hogy Románia nem kedvező terep a magánvállalkozásoknak, de óvatosan, lassan mégis érdemes belevágni.

A negyvenedik életévét hátrahagyó vállalkozó, aki három esztendeje  a vendéglátóiparban próbál szerencsét, úgy véli, az elmúlt húsz év legnagyobb tanulsága, hogy alulról építkezve érdemes haladni. Ő maga is Magyarországon kezdte egy luxusétteremben, ahová gyakorlatilag zöldfülűként került, viszont rövid idő alatt rájött, érzéke van a konyhai munkához, így kitanulta a szakácsmesterséget. Az ott szerzett tudást itthon sikerült igazán hasznosítania, hiszen egy év után a nyomás, terhelés miatt kénytelen volt otthagyni az éttermet. Az elkövetkező évek mégis mást hoztak: négy év kaszinói munkát Bukarestben, ami szintén hasznosnak bizonyult. A 2008-as válságkor teherautókkal kereskedett, ez másokhoz hasonlóan számára is nagy bukást hozott. Ekkor szembesült azzal, hogy a bankok valóságos vérszívók tudnak lenni, a hitel visszafizetésekor semmilyen válság nem jön számításba. A bukás nagyon megviselte, hiszen egy remekül működő vállalkozás vált semmivé rövid idő alatt, olyannyira, hogy 2013-ban kénytelen voltak kifüggeszteni a telek bejáratára, ahol jelenleg a csárda áll: Eladó. „A kilencvenes években azt láthattuk, hogy könnyű felfutni, repül a vállalkozás, viszont senki nem tanított meg arra, milyen az út lefelé.”
Három évvel ezelőtt azonban megszületett az ötlet, a nagy forgalmú országút melletti telephelyet másként is lehetne hasznosítani. „Korábbi tapasztalatainkból kiindulva alaposan tervezni kezdtünk, mértük például az áthaladó teherforgalmat, és több mint 20 ezer kamiont számoltunk össze egy nap alatt. Innen született az ötlet, hogy ki lehetne alakítani egy igényesebb parkolót vendéglővel, szálláshellyel” – meséli Dónáth Lajos. A vendéglő megnyitását követően kiderült, annyiban tévedtek, hogy nem a teherszállítók, inkább az áthaladó turisták, illetve mostanra a sepsiszentgyörgyiek és brassóiak keresik fel rendszeresen a csárdát.

Szakemberek, hatóságok, kínálat
„A háromszéki vendéglátóipar nehezen tud megújulni, alkalmazkodni az éppen aktuális elvárásokhoz, ebben igyekszünk Erikával, a menyasszonyommal előrelépni. A Gulyás csárda kínálatát úgy alakítottuk, hogy inkább kisebb választékot, viszont minőségi ételt biztosítsunk. Számtalan receptet ismerek, az ízvilág a helyén van, eddig a vendégeink is visszaigazolták ezt” – magyarázza Dónáth Lajos.
A szakemberhiány azonban itt is komoly gondot jelent. Három év alatt sikerült kinevelni néhány értékes munkatársat, persze, azzal a kockázattal, hogy egyesek időközben továbbálltak. „Nehéz jó pincért, szakácsot találni, és sajnos azt tapasztaltuk, hogy sokszor az öreg rókákkal több a baj, mint egy kezdővel. A vidék egy másik komoly problémája, hogy sokan nem akarnak dolgozni. Tény, hogy a bérek nem túl magasak nálunk sem, de ez nem feltétlenül a jóindulaton múlik. Pedig ösztönző rendszert is kitaláltunk, amely egyben a vendégeinkkel szembeni viselkedést is díjazza.” A másik komoly akadály a rengeteg engedély, jóváhagyás, bürokrácia. A csárda megnyitása előtt majdnem feladták a hatóságok akadékoskodása miatt – ami mögött az esetenként abszurd követelményeket támasztó törvények állnak, nem feltétlenül a rosszindulat. „Meggyűlt a bajunk a közpénzüggyel, az élelmiszer-biztonsággal, és sorolhatnám...”
„Lassan építkezve megfelelő életmódot tud biztosítani egy ilyen vállalkozás, de kitartást igényel. A napi rutinmunkát Erika végzi, én inkább a fejlesztésekre összpontosítok, ezt a rendszert az utóbbi időben alakítottuk ki” – részletezte a vállalkozó.
Hamarosan befejezik a csárda bővítését, panzióval egészítik ki, folyamatban a területrendezés, új kerítés és kapu került a bejárathoz. „Terveink között kézműves házikók telepítése, illetve a szolgáltatások további bővítése szerepel. De nem sietünk, mert a saját bőrömön tapasztaltam, mit jelent nagyban indítani – hitelekkel természetesen –, és mekkora bukás lehet a vége. Nem szeretném ugyanezt a hibát újból elkövetni” – összegez Dónáth Lajos.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2016-03-01: Közélet - :

Bőségesen bírságoltak

Közbiztonsági ellenőrzés-sorozatot szervezett pénteken és a hétvégén a háromszéki rendőrség. Az eredmény 23 bűncselekmény leleplezése, valamint közel négyszáz kihágás miatt kiosztott bírság, összesen 90 ezer lej értékben.
2016-03-02: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Háromszéki fiatalok is bemutatkoztak (Üzleti konferencia Bukarestben)

Háromszéki fiatal vállalkozók is bemutatkoztak, illetve ismertették ötleteiket a múlt héten Bukarestben szervezett üzleti konferencián. A Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) Magyarország bukaresti nagykövetségével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozatával és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság fővárosi szervezetével közösen szervezett eseményén a startup-szimuláció keretében egyebek mellett egyedi kerékpárokat, újszerű bútordarabokat, online áruházat mutattak be.