Öcsike nadselű gondolatai és csínytevéseiBenedek Elek: Az eleven ördög

2016. március 19., szombat, Kiscimbora

Andris és Öcsike séta közben csuda nagy növényt pillantott meg.
– Nézs ide – szólalt meg Öcsike –, láttál-e mál ekkola világot?


– Már rajzoltam is — mondta büszkén Andris, aki most éppen aközött ingadozik, mi legyen: író-e vagy festő. – Igen, rajzoltam is. Ez napraforgó. Azért hívják pedig napraforgónak, mert mindig a nap felé fordul.
– Topp! – koppantott a fejére Öcsike –, van nekem egy nadselű gondolatom.
– Ki vele! – biztatta Andris.
– Ha olyan híres festő vagy, fess mindhálom világba embelalcot. De olyat, hogy vigyologjon, mint az eleven ördög.
– Meglesz! – mondta Andris, azzal vissza­fordultak, létrát kerítettek otthon, na meg egy fazekat, egy-kettőre valami festéket összekotyvasztottak abban, s nosza, indultak a napraforgók felé.
Ott a napraforgók előtt felállították a létrát. Mondta Öcsike:
– No, festő ul, másson fel s fesse be a világot.
Felmászott Andris a létra tetejére, elgondolkozott, s mondta:
– Hát, tudod, kedves Öcsikém, én nemcsak festő, be író is vagyok, nekem szédülős a fejem, menj te föl a létrára. Te is tudsz már vigyorgó pofát festeni.
– No, hallod – mondta Öcsike –, én nem vagyok íló, de vannak nadselű gondolataim, s mégsem sédül a fejem. Hát jó... majb pingálok én ördögpofát. Azzal már fent is volt egy-kettőre a létra tetején Öcsike, s habozás nélkül belekontárkodott Andris mesterségébe.
Nem azért mondom, mert Öcsike az unokám, de a vigyorgó ördögpofák pompásan sikerültek. Oly pompásan, hogy amikor arra ment Kati szakácsné, hátratántorodott s éktelen nagyot sikoltott:
– Jesszusom! Az eleven ördög! Nem is egy, de három! – hüledezett Kati néne, s szaladott esze nélkül, s kiabálta torkaszakadtából: Itt az ördög! Itt az ördög!
Hát persze, hogy ott volt az ördög, az eleven ördög. A sövény mögül kacagta Kati nénit.
– No, nem volt nadselű gondolat, mi? – kérdezte Andrist, amikor magához tért a kacagástól az – eleven ördög.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2016-03-19: Kiscimbora - :

Ágh István: Csodahegedű

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, az üveghegyeken innen, volt egy katona, s volt neki egy kis hegedűje. Mikor kitöltötte a szolgálatot, hóna alá csapta a hegedűjét és elindult hazafelé katonaruhában, még a puskáját is meghagyták. Hát, ahogy ment, mendegélt, kimelegedett, elfáradt, leült egy fa alá, lustálkodott.
2016-03-19: Képzőművészet - :

A 27. ünnepi tárlat Kézdivásárhelyen

A  közel három évtizedes múltra tekintő kézdivásárhelyi márciusi ünnepi tárlat saját történelmet ír, az Incze László Céhtörténeti Múzeumban alapító művészek és újabb nemzedékek képviselőinek ad megmutatkozási felületet, s az évek során művészi pályák alakulástörténetét is végigkísérhettük. Közösséggé formálja a művészek egyszemélyes világát, az egyéni stílus felmutatásán túl a kisvárosi létet az ide kötődő képzőművészeti élet fölülírja. Életművek, alkotói pályák és egymást követő nemzedékek jeles tagjai jelzik, a művészetre szükség van. Az utódok az elődök kitaposott útján indulva keresik saját művészi ormaikat. A nagyvárosok művészeti központjaitól távoli kisváros nem elvon, hanem trendektől felszabadított egyéni világlátást ad hozzá művészetükhöz. Március 15-e a felemelkedés szép gesztusát, elfogadást és kitartó akaratot vált ki mindannyiunkból. A művész megajándékoz egy alkotássá formált meghatározó élménnyel, általa a felismerés üzenetté szilárdult. Kísértjük a lehetetlent: mind a 31 kiállítóról szólni legalább egy mondatban.