Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 05:06
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

A Bodzakrasznai völgyszoros környéke (Háromszéki kalauz 58.)

2016. április 7., csütörtök, Faluvilág
A Szitabodzához tartozó Zabrató és Bodzakraszna (Crasna) település a Bodza folyót  követő DN 10-es műút mentén helyezkedik el. Zabrató egykor fafeldolgozó telep volt, Bodzakraszna a vidék legkeletibb települése, ahol megyénk legtávolabbi pionír és tanulótábora működött. A Nagy- és a Kis-Kraszna-pataknak a Bodza vizébe ömlésénél kezdődik a Bodzai völgyszoros vagy szurdokvölgy.
A folyót egyre szűkebb völgyébe kényszeríti dél felől a Szilon-havas, északról pedig a Bodzafordulói hegység kárpáti homokkövekből álló hatalmas tömege. A Bölényes-hegy masszí­vumának déli szélén magaslik a Szent László köve nevű sziklaformáció, lenn a mélyben sziklaomladékok, így zuhatagról zuhatagra törtet alá a folyó. A Szent László kövénél van megyénk és Buzău megye határa, az egykori Magyarország és Havasalföld/Román királyság államhatára. Ezen a szoroson régen lehetetlen volt átjárni. A közlekedést hegyi utakon, kerülővel bonyolították le. Csupán a XIX. század végén, 1876 és 1896 között építtette meg a sziklákba robbantott műutat Háromszék vármegye törvényhatósága Lécfalvi Gyárfás Győző királyi főmérnök irányításával. Sajnos, a műút korszerűsítése alkalmával lerobbantották a Szent László-kőszikla egy részét. Ennek lábánál került napvilágra 1887-ben az a 16 darab rúdból álló aranykincs, amely bodzakrasznai aranylelet néven ismert a szakirodalomban, s ami némely szakértők szerint a római korból való. Bodzakrasznán Mikes Benedek gróf üveghutát alapított a XIX. század derekán, amely a hagyomány szerint csak kristályüveg készítésére szakosodott. Épületeiről és környékéről működésének idején képeslap is készült. A gyárat 1890 táján áttelepítették Zágonbárkányba. Épületmaradványai ma is láthatók. A Nagy-Kraszna patak völgyét követve kék háromszög turistajelzés mentén feljuthatunk a Szilon-havasra. Zabratóról erdőkitermelő úton, a Keleti-Kárpátok főgerincén keresztül, a Matóbérc- és a Rozsdás-patak völgyén át Kommandóra juthatunk. A megyehatártól néhány kilométerre kitágul a Bodza völgyszorosa és feltűnik a Szilon-havasi víztároló tó festői képe.
A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most