KármentőÜvöltő vendéglátás

2016. május 4., szerda, Vélemény
Demeter J. Ildikó

Mi tagadás, ritkán járunk vendéglőbe. Hétköznap nincs rá idő – otthon a gyermekek leckéje is elkészül, cipőt is lehet pucolni és ezer más aprómunkát elvégezni, amíg az étel megfő –, hétvégeken, ünnepnapokon inkább szabad levegőt, oldottabb időtöltést választunk. Ha nagy néha valami olyan alkalom adódott, és beültünk valahová, mindig csalódottan távoztunk: nemdohányzó személyek számára a mindenütt szállongó cigarettafüst kellemetlen, csípi a szemet, elveszi az étel ízét, és úgy beveszi magát a ruhába, hajba, hogy napokig bűzlik tőle az ember.

Ha még az egészségkárosító hatását is hozzáadjuk, érthető, hogy ez a fajta szórakozás nálunk inkább büntetésszámba ment...
Szerencsére, ez már a múlt, kitiltották a dohányzókat a zárt terekből, megnyílt az ajtó előttünk is, gondoltuk naivan, és egy pénteken este többedmagunkkal be is ültünk egy jó nevű, ízlésesen berendezett vendéglőbe, amelynek konyhájáról is csupa jót hallottunk. Ez a hír megalapozott volt, de mást aztán nem is hallottunk egész este, mert beszélgetni a hangosan üvöltő zenétől nem igazán tudtunk. Kértük a lehalkítását, csavart is a gombon a pincér, de továbbra is csak ordítozni tudtunk a barátainkkal, már aki bírta torokkal. A teremben minden asztalnál ültek, kisebb-nagyobb társaságok vacsoráztak, poharazgattak együtt, senki sem táncolt – hely sem lett volna rá –, mégis több hangfal dübörgött a sarkokból a védtelen vendégekre. Adott pillanatban – hangszálaink és hangulatunk megmentéséért – úgy döntöttünk, hogy odébbállunk, de a közelben ülő ismerősök azt mondták, nem érdemes: mindenütt ez van, nehezen találunk olyan éttermet, ahol halk zene mellett, kellemesen csevegve tölthetjük az estét.
Hát, nem is fogjuk keresni. Később rábukkantunk egy csendes és civilizált vendéglőre, jelentősebb napokra kiváló, de kicsit elegánsabb annál, hogy munka vagy baráti meccs után csak úgy beüljünk oda. Úgy tűnik, maradunk a házi kosztnál és az otthoni vendéglátásnál. Nem baj, nekünk megfelel. Amíg majd a vendéglősök rájönnek, hogy nem csupán a füstmentesség fontos, a zajártalom is elriaszthatja a közönséget...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1540
szavazógép
2016-05-04: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az ajándéktasak

Anglia, Skócia, Észak-Írország, Wales. Feliratok a négyzet négy oldalán. Angol rózsa, skót bogáncs, walesi nárcisz, ír lóhere – a jelképek középen, a négyzet belsejében. Alább az Egyesült Királyság zászlaja. Egy ajándéktasak, semmi több, számunkra mégis jelentőséggel bír, hisz a normalitás olyan jele, amely ismeretlen mifelénk, ahol zászlók, feliratok, homlokzatok vagy képzelt sárkányok ellen hadakoznak prefektusok, szolgálatos feljelentők, igazságot nem ismerő igazságszolgáltatók.
2016-05-04: Közélet - Nagy D. István:

Gondok a vizes pályázattal

Egyre jobban szorítja az idő a regionális szolgáltatót és az Aquacov társulást a városi ivó- és szennyvízhálózat korszerűsítését célzó pályázat kapcsán, főképp Bodzafordulón lehet gond. A vállalat illetékesei még bíznak abban, hogy a kivitelező megembereli magát a maradék mintegy két hónapban, az önkormányzat viszont kimondottan borúlátó, ráadásul egy másik beruházást is elbukhat a város.