Reklámzászló Partium zászlaja

2016. május 4., szerda, Belföld

Reklámzászlónak minősítette a nagyváradi bíróság első fokon kimondott ítéletében a Tőkés László európai parlamenti képviselő irodája erkélyére kitűzött Partium-zászlót. Máshol eddig nem kifogásolták a zászlót a hatóságok.

Tőkés László tavaly december 11-én tűzte ki parlamenti irodája homlokzatára a partiumi zászlót a román forradalmi, a magyar, az uniós és a székely zászló mellé. A nagyváradi helyi rendőrség reklámzászlónak tekintvén a jelképet öt nappal később figyelmeztetésben részesítette, és a zászló eltávolítására szólította fel a képviselőt. E figyelmeztetésnek a jegyzőkönyvét támadta meg a bíróságon a képviselő, és ebben a perben született április 27-én a számára kedvezőtlen ítélet. Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje közölte, fellebbez a bírósági döntés ellen, miután az ítélet indoklását kézhez kapja.
Csomortányi István, a Partium zászlaját 2015 májusában elfogadó Partiumi Autonómiatanács alelnöke elmondta, a jelkép tiltása felháborító, de ugyanakkor használ is a partiumi zászló népszerűsítésének. Hozzátette, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét is betöltő Tőkés László irodája mellett eddig az EMNT néhány partiumi irodájára tűzték még ki a jelképet, máshol nem emeltek a hatóságok kifogást ellene.
Korábban hasonló felszólítást kapott Tőkés László az irodája homlokzatára kitűzött székely zászló miatt is, amelyet szintén peres úton próbált érvényteleníttetni. A reklámzászlónak minősített székely zászló ügyében eddig ellentétes bírósági ítéletek születtek. A Bihar megyei törvényszék 2015 novemberében jogerős ítéletben minősítette reklámzászlónak Székelyföld jelképét, a Maros megyei törvényszék viszont 2016 január végén hasonló per jogerős ítéletében elutasította a székely zászló reklámzászló-besorolását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2016-05-04: Közélet - Nagy D. István:

Gondok a vizes pályázattal

Egyre jobban szorítja az idő a regionális szolgáltatót és az Aquacov társulást a városi ivó- és szennyvízhálózat korszerűsítését célzó pályázat kapcsán, főképp Bodzafordulón lehet gond. A vállalat illetékesei még bíznak abban, hogy a kivitelező megembereli magát a maradék mintegy két hónapban, az önkormányzat viszont kimondottan borúlátó, ráadásul egy másik beruházást is elbukhat a város.
2016-05-04: Belföld - :

Lesz-e magyar alkotmánybíró?

Három alkotmánybíró mandátuma hamarosan lejár, a megüresedő helyek egyikére Varga Attila volt képviselőt jelöli az RMDSZ – tudta meg szövetségi forrásokból a Maszol hírportál. Előfordulhat azonban, hogy ezúttal magyar alkotmánybíró nélkül marad a taláros testület.