Békési levelekÉlő egyház: Egri párhuzamok

2016. május 5., csütörtök, Riport

Több mint négyszázan vettünk részt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) idei zarándoklatán. Mint Dobó a bástyán – ez volt az esemény mottója, célja meg ima Magyarországért és a keresztény Európáért. Lélekemelő, szívet melengető, fáradságos, de gyönyörű nap volt. Az alábbiakban dr. Osztie Zoltánnak, a KÉSZ országos elnökének a prédikációjából összegyűjtött gondolatokat olvashatják el. És tehetik magukévá.


„Szent József ünnepére esett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egri zarándoklata, amellyel könyörgünk Magyarországért és Európáért. Szent József olyan valaki, akit az Isten odaállított egy őrhelyre, és ott rendületlenül áll. Betölti a maga küldetését, amire Isten rendelte. Szép ezt itt, Egerben végigelmélkednünk, ahol a hős magyar vitézek és asszonyok ott álltak az őrhelyeiken, és hősies lélekkel töltötték be a maguk feladatát a pogánysággal szemben. De a végvári vitézeknek legalább olyan módon kellett hogy védelmezzék Magyarországot a Habsburg Birodalom támadásaival és nemtelen indulataival szemben is. Nem kevesebbet szenvedett a törököktől a magyar nemzet, mint a Habsburgoktól, akik áruló módon odavetettek bennünket a pogány támadásoknak. Ezt a történelemből nem szabad elfelejtenünk. Szent József ott áll őrként, a Szent Szűz tisztaságos őreként. A magyar nemzet is, és azon belül a keresztény értelmiség, ott kell hogy álljon őrként az őrhelyén egész Európában a pogány támadásokkal szemben. Mennyire beszédes ebben a dekadens európai környezetben, hogy éppen bennünket, magyarokat érnek ma is a nemtelen támadások. A skandináv államoktól kezdve Németországon át Ausztriáig. Ott áll a nemzet, ott áll a kormányfőnk őrhelyén, védve a keresztény Európa életét, jövőjét. A magyar nemzetnek és azon belül az értelmiségnek a kereszténység védőbástyájává kell lennie a mai viharos időkben. A keresztény értelmiség védi azokat az erényeket, amelyekre ma is oly nagyon szüksége van a nemzetnek és Európának: mindenekelőtt a keresztény hitet, reményt és szeretetet...”
Szeles, olykor csapkodó esős, hideg idő volt Egerben. Mégis, valahol ott, belül nagyon jó, felemelő, lelkeket melengető érzés járt át mindenkit, a mi kis tizenhét fős békési csapatunkat is. Együtt voltunk. Együtt imádkoztunk reformátusok és katolikusok, együtt jártuk életünk legtorokszorítóbb keresztútját a bazilikában, együtt ettük az úti elemózsiát. Tudtuk, éreztük, hogy jó helyen és jó ügyért voltunk ott. És reméljük, még időben.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2016-05-05: Riport - Bokor Gábor:

Képkockák Berszán Lajos életéből (Élő egyház)

Fél évszázaddal ezelőtt szentelte pappá Márton Áron püspök Berszán Lajost, aki ötvenéves jubileumi aranymiséjét Zágonban tartotta április 17-én. Az ünnepi alkalom jó lehetőség volt arra is, hogy gyermekkora, fiatalsága, munkássága nehézségeiről, kihívásairól is tudomást szerezzünk.
 
2016-05-05: Belföld - :

Egyfordulós választás lesz (Döntött az alkotmánybíróság)

Egyöntetűen visszautasították tegnap az alkotmánybírák Liviu Avram újságíró választási törvénnyel kapcsolatos kifogásait, és ez azt jelenti, hogy egyfordulós önkormányzati választás lesz idén június 5-én. A testület elnöke, Augustin Zegrean szerint azért utasították el a keresetet, mert nem szól érv amellett, hogy az alkotmánybíróságnak változtatnia kellene eddigi gyakorlatán. Leszögezte: a választási törvények kidolgozása a parlament feladata, ennek részleteibe sosem szólt bele az alkotmánybírság, amely nem módosít törvényeket, hanem csupán megmondja, hogy azok alkotmányosak-e vagy sem.