Mi, hol, mikor?

2016. május 14., szombat, Mi, hol, mikor?

Következő lapszámunk május 17-én, kedden jelenik meg. Gyászjelentőket, megemlékezéseket hétfőn 14–19 óráig fogadunk el.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele


A pünkösdi zarándoklat liturgikus programja
Csíksomlyón ma reggel 7, 8, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban – tájékoztatott a ferences sajtószolgálat. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon délelőtt 10.30-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz. Az ünnepi búcsús szentmise 12.30-tól kezdődik, amelyet a Duna Televízió élőben közvetít. A szentmisét bemutatja Jakubinyi György érsek, szentbeszédet mond Csintalan László tb. kanonok, tb. főesperes, csíkdelnei plébános. A kegytemplomban az este 7 órakor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően, 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz. Vasárnap, pünkösd ünnepén a szentmisék a kegytemplomban reggel 7, 8, 10.30 és este 7 órakor lesznek. Hétfőn, pünkösd másodnapján a szentmiséket a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben tartják: 8, 10.30 és este 7 órakor. A pünkösdi zarándoklaton az irgalmasság kapuján is át lehet menni a kegytemplomban, amelyen keresztülhaladva el lehet jutni az irgalmasság anyjához, akit az idei évben így köszöntünk Csíksomlyón: „Üdvözlégy, Úrnőnk, irgalmasságnak asszonya!”


Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház május 17-én, kedden 19 órai kezdettel a nagyteremben Molière: Úrhatnám polgár című előadását játssza (rendező: Sardar Tagirovsky) . Jegyek a kulturális szervezőirodában, valamint a biletmaster.ro weboldalon vásárolhatók.
ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház május 17-én, kedden 19 órától bemutatja a 7 című előadást (rendező: Sebastin Marina).


Képernyő
KISMENŐK A TV2-N. Ma 19.50-kor a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola diákja, Luppinger Attila újabb fergeteges produkcióval jelentkezik élő adásban a TV2 tehetséggondozó szuperprodukciójában, a Kismenőkben. Aki támogatni szeretné Attilát, hogy minél tovább láthassuk élő adásban, az töltse le telefon vagy táblagép segítségével az ingyenes TV2 Live applikációt, hogy dönthessen a Kismenők sorsáról. Információk a letöltésről a TV2 honlapján.
DUNA. Az iskolaépítő Berszán Lajos atya aranymiséjéről számol be az Isten kezében adás pünkösdvasárnap 10 órától (ismétlés május 20-án a Duna Worldon 11.50-től). Szerkesztő-rendező: Barlay Tamás.
ERDÉLYI MAGYAR TELEVÍZIÓ. Új diákvetélkedővel jelentkezik az Erdélyi Magyar Televízió: a Bölcs Diákok országos verseny két elődöntőjét, illetve döntőjét idén első alkalommal követhetik Erdély-szerte a televízió nézői. A két elődöntő május 15-én és május 22-én, a döntő május 29-én este 8 órától látható.


Zene
A Pro Musica Kamarakórus pünkösdi hangversenyét vasárnap 18 órától tartja Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban. Karmester: Sipos Zoltán.


Hitvilág
Pünkösd első napján 8.30 órától úrvacsoraosztással egy­be­kötött ünnepi unitárius istentiszteletet tartanak a kézdivásárhelyi evangélikus templomban.


Rádió
A Mária Rádióban vasárnap 16.15-től a sepsiszentgyörgyi Hófehérke Óvoda Vackor csoportjának rövid előadása hallható.


Óriásszékelyzászló-avatás
A szotyori templomkertben vasárnap a 11 órakor kezdődő pünkösdi istentisztelet után óriás székely zászló avatására kerül sor. Beszédet mond Miklós András egyházgondnok, Nagy Gábor, a Magyar Erdélyért Egyesület elnöke és Bedő Zoltán közíró, a Magyar Megmaradásért Mozgalom vezetője.


Ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai május 17-én, kedden 16–18 óráig a csomakőrösi művelődési házban, 18–20 óra között a pákéi kultúrotthonban állítják össze az érdeklődőknek a magyar állampolgársággal kapcsolatos iratcsomót. Segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, valamint a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérelmezésében, és az útlevél igénylésében is.


Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében má­jus 17-én, kedden 19 órától Tea Mobil Damavand, 2016 címmel Szarukán László és Tulit Zsombor hegymászó (Sepsiszentgyörgy) tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót a Székelyek a magasban expedíciósorozat áprilisi túrájáról (Irán, Alborz-hegység, Damavand-csúcs – 5671 m). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 8–12 és 16–20 óráig a Bánki Donát utcai Salvia III. (0267 310 424), vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai 129-es Dona (0372 407 129), hétfőn a Bánki Donát utcai Catena (0367 804 709), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sport utcai Galenus 4 (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen hétvégén az Ambrózia II., hétfőtől a Richter Gedeon (0267 362 280), Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 10–14 óráig a Farmacom (0267 360 608), hétfőtől a Richter Gedeon (0267 362 280); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0267 377 314, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.


Röviden
KÓS KÁROLY AKADÉMIA. A történelmi sorozat következő előadására május 18-án, szerdán 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében A kurucok győzelmei és vereségei címmel. Előadó: Gebei Sándor egyetemi tanár, EKF, Eger.
FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba ma 16 órától a líceum drámatermében. Érdeklődni lehet a 0740 578 725-ös telefonszámon vagy a www.osono.ro honlapon.
ÉLETFA KÖRNYEZETVÉDELMI KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában május 17-én, kedden 18 órától az Életfa környezetvédelmi klubban Románia legszebb fái – egy kutatási-nevelési projekt előzetes eredményei címmel tartanak előadást és beszélgetést. Meghívott: Tamás Réka, a Pogány-havas Kistérségi Társulás biológusa, aki bemutatja az öreg fákat összegyűjtő adatbázist, emellett az öreg fák ökológiai és társadalmi-kulturális értékeiről is szól. Házigazda: Román Katalin, a klub vezetője.
PÜNKÖSDI PROGRAM. Sepsiszentgyörgyön és vidéken a hulladékszállítási szolgáltatás hétfőn a megszokott program szerint zajlik. A vállalat pénztára és az ügyfélszolgálati iroda is a szokásos program szerint tart nyitva. A sepsiszentgyörgyi zöldségpiacok szintén nyitva lesznek. * Hétfőn a postahivatalok zárva tartanak.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat hétfőn 12–20 óráig Felsőrákoson, kedden Miklósváron gyűjti.
DOKUMENTUMFILM. Kézdivásárhelyen május 17-én 18 órától a Hagyományok Házában, Sepsiszentgyörgyön május 18-án 19 órától a Kónya Ádám Művelődési Ház nagytermében levetítik Szabó Attila udvarhelyi filmes Méregzöld mesék című dokumentumfilmjét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 722
szavazógép
2016-05-13: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Iskolabörze végzősöknek

Elsősorban a nyolcadik osztályosoknak szánják, de kisebbeket, nagyobbakat és szülőket is szívesen látnak az idén először megszervezett iskolabörzén Sepsiszentgyörgyön. A kétnapos rendezvényen – május 19-én és 20-án 10 és 16 óra között a megyeszékhelyi líceumok és középiskolák foglalják el az új főteret, bemutatkoznak és népszerűsítik az intézmény által kínált tudást, szakmát, egyéb lehetőségeket – közölte Kiss Imre megyei főtanfelügyelő, aki színes, érdekes programokra számít, mert az iskolák maguk döntenek arról, hogy mivel állnak a diákok elé. Az iskolabörzére a városban működő két egyetemet is meghívták, hiszen a tizenkettedikeseknek is jól jöhet a helyi továbbtanulási kínálat ismertetése.
 
2016-05-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az uzoni
TÓTH ROZÁLIA
életének 60. évében hirtelen elhunyt.
Földi maradványait 2016. május 15-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az uzoni családi háztól (196. szám) az uzoni temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Élettársa
és szomszédai, rokonai
17783