Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 04:55
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Megyénk legdélibb része (Háromszéki kalauz 60.)

2016. május 19., csütörtök, Faluvilág
A Nagy–Kraszna-patak völgye és a tőle nyugatra húzódó hegygerinc közötti hosszú erdős-legelős terület képezi megyénk legdélibb részét. E keskeny földsáv, a bodzakrasznai határ szerves részeként, a Kis-Tatár és a Kraszna-Köve nevű csúcsokig húzódik. Megközelítése legkönnyebben a Tatár-pusztája élét-gerincét követő szekérúton lehetséges, amely a Kraszna-színe (1332 m) nevű csúcson halad át.
Megyénk délkeleti határvonala a Nagy-Kraszna-patak völgyét követi. A völgyben húzódó erdőipari út mentén, alig másfél kilométer távolságra, délkeleti irányból, tehát már Buzău megye területéről ömlik a Nagy-Krasznába az Urlătorale-patak. Ennek völgyét követi a kék háromszög turistajelzés, amely Bodzakraszna települést köti össze a Szilon-havassal (Muntele Siriu, 1657 m). Bodzakrasznáról erdőipari, majd ennek folytatásában erdei úton juthatunk fel megyénk legdélibb pontjára, az 1284 m magas Kraszna-Kövére. Itt halad át az a piros sávval jelzett turistaösvény, ami a Szilon-havasról a Nagy-Tatár-hegyre (1409 m) majd pedig a Tatár-havasra és a Tatár-hágóra (Pasul Tabla Buţii) ér. Háromszék vármegye régi legdélibb pontja valamikor éppen itt, a Tatár-hágón volt. Ezen a történelmi nevezetességű magashegyi hágón hajlott át Erdély felé a Tatárút, amely a Teleajen völgyét kötötte össze a Bodzákkal. A hegytetőn volt a vámhivatal, amely később Bodzavámra költözött. A bodzakrasznai új út megépítésével a Tatárút majdnem járatlan lett, történelmi jelentőségét az utolsó török betörés után (1661) teljesen elvesztette. Innen könnyűszerrel eljuthatunk a közelben levő, alapjaiban restaurált Bodza vára- és Királykő vára romjaihoz. Itt halad át a Bodza-vidéken mindenütt jól ismert Papok-sánca nevű földtöltés, amely a Rétyi Nyírből ismert Honárka vagy Hunárka szerves folytatása. Egyes források szerint a kárpáti fő vízválasztón túl déli irányba is folytatódik. A Tatárhágóról turistajelzés vezet majdnem minden irányba. Déli irányba alig 0,5 km után található az első világháborús román hősi temető, a Cimitirul eroilor (Prahova megye). Nyugati irányban a vízválasztón a Bankota-tisztására érünk. Itt van az alacsonyabb fekvésű Bankotai-hágó (Pasul Boncuţa). Ezen haladt át a XX. század első harmadában egy keskeny vágányú iparvasút. A Bankota-hágóról jelzett ösvény mentén juthatunk fel a Csukásra (1954 m).
A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most