Kiújult az osztrák–magyar csörte

2016. május 25., szerda, Világfigyelő

Illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot egy vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi – jelentette ki tegnap a nemrég beiktatott osztrák kancellár, Christian Kern. A magyar fél reakciója nem maradt el, így kiújult a migránsügy miatt korábban már fellángolt osztrák–magyar vita.
 

 

A Kleine Zeitung osztrák újság honlapja szerint az új osztrák kancellár Reinhold Mitterlehner alkancellár társaságában tegnap Bécsben tartott sajtótájékoztatót, ott hangzottak el a Magyarországot bíráló kijelentései. Az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) elnöklő Kern az osztrák államfőválasztással kapcsolatban elmondta, hogy lát ugyan különbséget a vidék és a város között, de az ország megosztottságáról nincs szó.
Szijjártó Péter budapesti külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatón reagált az elhangzottakra. „Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése” – szögezte le. A tárcavezető kiemelte: az előző kancellár elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot, és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon „kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel” – fogalmazott. Szijjártó Péter szerint frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy építhet-e „szárnyas kapukat” Ausztria a Brenner-hágón – ami lehet, hogy jogos és indokolható döntés –, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie. Az osztrák elnökválasztással kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter közölte: az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését. Mint ismert, az ausztriai elnökválasztást szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független államfőjelölt nyerte meg az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hoferrel szemben.
 

Nem változik a menekültpolitika
Nem érinti az elnökválasztás az osztrák kormány menekültpolitikáját, Bécs továbbra is arra törekszik, hogy megvédje az országot a túlterhelődéstől – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter tegnapi német lapinterjúban. Az osztrák diplomácia vezetője a Bild lapban közölt interjúban kiemelte, hogy Ausztria az államfőválasztás eredményétől függetlenül „megbízható partner Európában, és az is marad”. A kormány „professzionális együttműködést” folytat az új elnökkel is, és fontosnak tartja „a választási kampányban keletkezett árkok betemetését és hidak építését” – mondta. Arra a kérdésre, hogy miként sikerült a jobboldali populistákat megállítani, Sebastian Kurz rámutatott, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer elnyerte a lakosság csaknem felének támogatását. Ők „nem mind jobboldali szavazók”, döntésükben szerepe volt a politikai rendszerrel és a politika stílusával szembeni elégedetlenségnek, és „természetesen a menekültek és illegális migránsok tavalyi masszív beáramlásának”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2016-05-25: Belföld - :

Emléktábla a Kancsendzöngán

Emléktáblát állít a Kancsendzöngán a három évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek az Erdélyi Kárpát-Egyesület gyergyói osztálya – jelentették be Erőss Zsolt gyergyói hegymászó barátai tegnapi sajtótájékoztatójukon.
2016-05-25: Világfigyelő - :

Törökország zsarolja az Európai Uniót

Törökország nem tesz további lépéseket a migránsválság kezeléséről az Európai Unióval kötött megállapodás végrehajtása érdekében, amíg az EU nem dönt a török állampolgárok schengeni vízummentességének megadásáról – mondta Recep Tayyip Erdogan tegnap.