Kampányban az EMNPÚjra kell éleszteni Málnás községet

2016. május 27., péntek, Közélet

Hosszasan lehetne sorolni azokat a gondokat, amelyek évek óta megoldásra várnak Málnás községben, legyen szó infrastruktúráról, oktatási intézményekről vagy akár az önkormányzat ingatlanjairól – állítja Málnási László, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármesterjelöltje.
 

 

Málnási László szerint a községhez tartozó mindhárom településen – Málnáson, Málnásfürdőn és Zalánpatakon – sürgősen rendezni kellene pár problémát, többek között javítani az iskolák és óvodák felszereltségén, hiszen például Málnásfürdőn az elmúlt években némi korszerűsítésen kívül semmilyen előrelépés nem történt. A tanintézetek egyikében sincs játszótér, az óvodákban továbbra sincs mosdó, az udvarok rendezetlenek. Sürgősen megoldandó, hogy a községnek saját családorvosa legyen (közel egy éve nincs), jelenleg Málnásra a sepsikőröspataki orvos jár ki hetente kétszer, Zalánpatakra pedig a bibarcfalvi, de neki még rendelőt sem biztosítanak, „a patak partján kénytelen recepteket kiállítani”.
Legalább ennyire fontos lenne – állítja a jelölt –, hogy Málnáson, de nem csak ott, megoldják az esővíz-elvezetést, több utcában ugyanis ismétlődő jelenség, hogy a lezúduló víz elmossa az utat. Árkokat kellene kialakítani, illetve a porták előtt kis hidakat.
Ami Málnásfürdőt illeti, az EMNP polgármesterjelöltje elfogadhatatlannak nevezte, hogy noha az egykori fürdőtelep már évek óta a megyei, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában van, számottevő változás nem történt. A még álló épületek – köztük a szálloda – omladoznak. Emellett több borvízforrás körül vitatható minőségű munkálatokat végeztek, például a sétányokon, de szerinte van olyan is, amelyet teljesen tönkretettek. A közterület-rendezés általában siralmas az egész községben, Málnási szerint az eddigi vezetés csak azt tartotta rendben, ami „látszik, a többi dzsungelszerű”. Lapunk érdeklődésére elmondta: a rendszerváltás óta – egy kisebb szakaszt leszámítva – a község területén nem történt útkorszerűsítés, aszfaltozás. A Málnáson áthaladó országút felújítása nem önkormányzati megvalósítás – tette hozzá. Az ivóvíz-szolgáltatást mindhárom településen megoldották, de a víz minősége kapcsán fenntartásaik vannak, a szenny­vízhálózat működése pedig nem megfelelő.
Málnási László Zalánpatak egy égető gondjára is felhívta a figyelmet: a településen jórészt csak az idősek maradtak, ezért szükség lenne az otthoni gondozásra. Tudomása szerint a Diakónia Keresztény Alapítvánnyal folytak tárgyalások, de végül Kasléder József polgármester ellenállása miatt nem sikerült beindítani a szolgáltatást.
Ami a jövendőbeli tanács összetételét illeti, az EMNP jelöltje úgy véli, amennyiben csak az RMDSZ tanácsosjelöltjei jutnak be a testületbe, felborul az egyensúly. Mind Málnásfürdő, mind Zalánpatak legtöbb egy képviselővel maradhat, a szövetség jelöltlistáját ugyanis úgy állították össze, hogy a községközpontból származók legyenek nyerő helyzetben. Ez pedig a két település további lemaradását eredményezheti, az EMNP sikere esetén viszont létrejöhet az egyensúly – magyarázta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2016-05-27: Közélet - Farkas Réka:

Illyefalvi gondok (Kampányban az MPP)

Illyefalván házról házra járva kampányol Benkő Árpád, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltje, az így készített közvélemény-kutatással igyekeznek felmérni a polgárok elvárásait.
 
2016-05-27: Közélet - Farcádi Botond:

Hőszigetelést, ésszerűbb gazdálkodást (Kampányban az MPP)

Gazdaságfejlesztési, városgazdálkodási elképzeléseit mutatta be tegnap a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi székházában az alakulat listáján induló három helyi tanácstagjelölt.