Vállalnák a tüntetést az orvosis diákok

2016. május 28., szombat, Nemzet-nemzetiség

Egy hét alatt csaknem félezer támogató aláírást gyűjtött össze a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), hogy bebizonyítsa: az egyetemi hallgatók bíznak az érdekvédelmi szervezetben, és egyetértenek annak tiltakozó akcióival, hisz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) nem jó irányba halad a magyar oktatás sorsa.
 

 

„Tíz megkérdezettből nyolc egyetemista vállalja, hogyha a MOGYE vezetősége nem hagy fel a magyar tagozat következetes visszaszorítási akcióival, és nem hajlandó tiszteletben tartani a tanügyi törvény előírásait, október elsején tiltakozó felvonulással és egyhetes ülősztrájkkal kezdi a következő tanévet” – nyilatkozta Ádám Valérián. Az RMOGYKE vezetője szerint egy ilyen tömeges akció lényegében a folytatása lenne annak, amit 1990 elején az akkori diákság kezdeményezett. Ádám Valérián emlékeztetett, huszonhat évvel ezelőtt azok a hallgatók is rendkívül bátrak voltak, akik ma az egyetem tanáraiként lebeszélik a magyar hallgatókat az RMOGYKE által szervezett nyilvános tiltakozásról, és megpróbálják elhitetni a fiatalokkal, hogy nem is olyan rossz a helyzetük. A hangulatkeltés és a nézőpontok távolodása oda vezetett, hogy néhány héttel ezelőtt a diákszövetség a helyi rendőrségen jelentette fel az RMOGYKE-t, mivel a szervezet vezetője és néhány aktivistája utcai tüntetésével megzavarta a Kultúrpalotában szervezett nemzetközi tudományos diákkonferenciát.
„Azt mondják egyesek, hogy mi nem képviselünk senkit, hisz minket nem kértek fel, hogy utcára vonuljunk és tüntessünk. Szerintem nem kell felhatalmazást kérnünk és kapnunk senkitől, azért, hogy az alapvető emberi jogokért, az anyanyelvünkért és a diszkrimináció ellen küzdjünk. A kérdőívek kitöltéséből tisztán kiderül, hogy a diákság változást szeretne” – fejtette ki Ádám Valérián, aki társaival együtt június 3-áig az egyetemmel szembeni járdán tüntet. Eközben a megkérdezett ötszáz diákon kívül további hétszázat szeretne megszólítani. A MOGYE-n mintegy ezerkétszáz magyar hallgató részesül anyanyelvi oktatásban, de számuk ennél lényegesen nagyobb, hisz számos szakon kizárólag csak román nyelvű képzés indult.
Az önkormányzati választásokat követően, június 6-ától az RMOGYKE aktivistái ismét Bukarestbe helyezik át főhadiszállásukat, ahol az oktatásügyi tárca épülete, huszonkilenc nagykövetség és néhány médiaorgánum szerkesztősége előtt készülnek tiltakozni a vásárhelyi magyar diákságot ért sérelmek miatt. (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2016-05-28: Belföld - :

Bűncselekménynek tekintik az autonómiatörekvést (Székelyföldi terrorvád)

A Székelyhon portál szerint a kézdivásárhelyi merényletkísérlettel vádolt Beke István és az erre való felbujtással vádolt Szőcs Zoltán elleni vádirat az egész székelyföldi autonómiamozgalmat bűncselekményként próbálja bemutatni.
 
2016-05-28: Belföld - :

Elítélték az Astra volt tulajdonosát

Két bíró megvesztegetéséért jogerősen négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték tegnap Dan Adamescut, a csődbe ment Astra biztosítótársaság volt tulajdonosát.