Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 05:01
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Pályázatra készülnek Nagyborosnyón

2016. június 1., szerda, Faluvilág
Terveznek a községházán
Terveznek a községházán
Készülnek a tervek Nagyborosnyó és a hozzá tartozó települések infrastruktúrájának felújítására, bővítésére. A tanács legutóbbi ülésén Szőcs Levente polgármester számolt be a folyamatban lévő tervekről. Elmondta: szükségesnek tartotta a tájékoztatást, mert korábban Kanyó Antal polgármesterjelölt azt nyilatkozta, hogy Nagyborosnyón nincsenek tervek, nem készülnek pályázatokkal. A  köz­ségvezető a tervező cég képviselőjét is meghívta a gyűlésre. A beszámoló után Kanyó kijelentette (és több tanácstag egyetértett vele): a polgármester nem tájékoztatta a testületet a tervekről, így nem tudtak róluk.
 Három pályázathoz készülnek a szükséges dokumentumok – számolt be a szakember. Nagyborosnyón és Cófalván az ivóvízhálózat kiépítésére pályáznak vissza nem térítendő támogatást. A vizet a Nagybászkából, a kovásznai vízhálózaton keresztül biztosítják. A későbbiekben lehetőség nyílik újabb pályázatra, és Lécfalvát is csatlakoztathatják a rendszerre. Készül a két település szennyvízcsatornájának dokumentációja is, ugyanakkor pályáznak egyes helyi érdekeltségű utak feljavítására. Az ivóvízhálózat és csatornarendszer megépítésére 2,5 millió eurót akarnak lehívni, az útépítésre egymillió eurót. A finanszírozás önrész nélküli, a dokumentáció két héten belül elkészül, június első felében nyújtják be a három pályázatot – hangzott el.
Kertész Barna, a lécfalviak képviselője keserű szájízzel szólt hozzá a bemutatottakhoz. Lécfalva hozzájárul a község bevételeihez, de sorozatosan kimarad a fejlesztésekből. A megyei szeméttelepnek is a falu adott helyet. 330 személy tiltakozott aláírással a szeméttároló megépítése ellen, végül úgy győzték meg őket, hogy a megyei tanács közbenjárására leaszfaltozták a falu fő útvonalát. Ígéret volt ivóvízre, csatornázásra, további aszfaltozásra is, de ezek eddig nem valósultak meg – hangoztatta Kertész Barna. A pályázatokhoz nem kell önrésszel hozzájárulnia a községnek, de egyes fejezetek esetében – például dokumentációk elkészítése – előfinanszírozást kell biztosítaniuk, amit aztán visszakapnak a pályázat összegéből. A tanács döntése nyomán az előfinanszírozás biztosítására 190 ezer lejjel egészítették ki a község költségvetését.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most