Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:25
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Aki tiszta forrásból merít (Korniss Péter fotókiállítása Sepsiszentgyörgyön)

2016. június 13., hétfő, Kultúrkert
Szénaforgatás (1974)
Szénaforgatás (1974)
Férj, feleség és fiúk (1997)
Férj, feleség és fiúk (1997)
Korniss Péter sepsiszentgyörgyi fotókiállítása a kultúra ünnepe térségünkben. Olyan esemény, mely a legjelentősebb kortárs magyar fotográfusok egyikét, annak képi és gondolati világát hozza Székelyföldre, karnyújtásnyira az itt élő emberektől. A tárlat, mely május 24. és június 22. között vendégeskedik a Lábas Ház kiállítótermében, kihagyhatatlan. Diákok számára tanév végi csoportos kiállításlátogatáshoz ideális helyszín, de ajánlható minden, a világ alakulását követő  számára.
 
 
Mert a testben és lélekben örökifjú Korniss Péter – jövőben tölti egyébként a nyolcvanat! – életművének egy olyan szeletét hozta el Sepsiszentgyörgyre, mely pontosan a hagyományos paraszti kultúra, életforma változását, a globalizáció hatását követi. Egy folyamatot ábrázol, miként maga is vallja, melynek első képét 1967-ben készítette fotóriporterként Széken, a táncházban, s úgy érezte, azt a tiszta, érintetlen világot fényképezőgépével rögzítenie kell, s meg kell mutatnia Magyarországon is, ahol az jóformán ismeretlen volt. Ebből született a szinte fél évszázadot felölelő, a Korniss látásmódját, szemléletét gyönyörűséggel tükröző sorozat, melynek néhány fekete-fehér remeke látható most Sepsiszentgyörgyön. A kolozsvári születésű Korniss Péter nagyon rég Budapesten él, de most is az „erdélyi nyelvet” beszéli, és vérbeli, elkötelezett dokumentarista fotósként nemcsak az erdélyi változásokat követi, hanem a Kárpát-medence falvaiban élő románokra, szlovákokra, szerbekre is kíváncsi. A sepsiszentgyörgyi kiállításmegnyitó után Máramarosba indul, ott folytatja a fotózást.
Mert a munkáját feladatként tekintő Korniss Péter nem tudja és nem is akarja abbahagyni. Hosszú évtizedek óta fényképez, fotói nem csak azt a 49 évet ölelik fel, amelyet tükröznek sepsiszentgyörgyi képei. És kész van egy másabb, újabb anyaga is, melyről csak annyit árul el, hogy színes, és ugyanazt a paraszti világot ábrázolja, csak másképpen. A képek a budapesti Várfok Galériában – ez a kortárs művészeti intézmény karolta fel Korniss Pétert, és viszi fotóit a világba – már kiállításra készen állnak, jövőben tartják a bemutatót. Ha holnap meghalok, amit nyilván nem szeretnék, akkor sincs baj, jegyzi meg, nem túl szomorkodóan.
Mert Korniss Péter számára a derű, az örömre való képesség jelenti az egyik éltető- és hajtóerőt. A biztonságos családi háttér és a munka szeretete mellett, természetesen. Amikor ezekről a fogalmakról beszél, úgy érzi, e szavak már kopottak, ám mégsem: a nagyok, mint ő is, bizonyítják, e szavak és jelentésük mindenkor meghatározóak. Vallja, akkor teljesedhet ki valaki, ha azzal foglalkozik, „amiben hisz, amiről úgy gondolja, hogy fontos és ami ő maga. Ne kacsingasson irányokra, divatokra, trendekre, ne megfelelési kényszer vezesse, ne máshoz próbáljon igazodni a fotográfiában, a művészetben. Az a jó, ha az ember önmaga marad és a képei is önmagából eredeztetnek.”
Mert Korniss Péter, kinek Bartók Béla és szellemisége, tiszta forrása „mindig is igazodási pont volt és maradt”, hitelesen és alázattal igazolja: ez a járható út.
Hozzászólások
2016-06-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa, testvér, após, keresztapa, sógor, apatárs, szomszéd, a szárazajtai születésű középajtai
FÁBIÁN SÁNDOR
életének 80. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2016. június 14-én, kedden 13 órától lesz a sepsiszentgyörgyi vártemplom ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
17967
2016-06-13: Sport - :

Tizedszer mozgott együtt Sepsiszentgyörgy (Sportnapok, 2016)

Az elmúlt napokban Sepsiszentgyörgy volt Háromszék sportfővárosa, hiszen csütörtöktől vasárnapig itt rendezték meg a Sportnapok 2016-os kiírását. A hagyományos és nagy érdeklődésnek örvendő rendezvénysorozatnak ez volt a tizedik kiadása, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szervezők kitettek magukért.