Törvények és szabadság

2016. június 30., csütörtök, Család

Az Egyesült Államokban országos vita kerekedett a saját nemükhöz vonzódókat és transzneműeket érintő szabályozások miatt.  A „mosdóvita” hónapok óta tart, és egyes szövetségi államokban jelentős kampánytéma.

„Minden jog biztosítva”
A felzúdulás akkor kezdődött, amikor Észak-Karolinában március végén törvényt fogadtak el: a transzneműek csak a születésük szerinti nemnek megfelelő nyilvános toaletteket használhatják. Az észak-karolinai kormányzó által is aláírt „mosdótörvény” nyomán a PayPal bejelentette, hogy Charlotte városában nem nyitja meg új szolgáltatóközpontját, százharminc vállalat pedig nyílt levélben követelte a törvény visszavonását. Bruce Springsteen amerikai rocksztár lemondta koncertjét, nyilatkozatában azt írta: az észak-karolinai törvény „olyan emberek kísérlete a haladás visszafordítására, akik képtelenek elfogadni, hogy országunkban már elértük valamennyi állampolgár emberi jogainak biztosítását”.
Az idén már több mint tizenkét szövetségi állam jelezte, hogy fontolgatja hasonló törvény beterjesztését, illetve elfogadtatását. Ezeket a társadalmi kérdésekben konzervatív politikusok szorgalmazzák, kivált 2015 óta, amikor a szövetségi legfelső bíróság jogszerűvé nyilvánította az azonos neműek házasságát az ország valamennyi államában.
Nemet is mondhatnak
Egyes szövetségi államok azonban, többnyire a vallásgyakorlás szabadságára hivatkozva, megpróbálják megkerülni a legfelső bírósági döntést. Floridában az idén július elejétől lép érvénybe az a törvény, amely lehetővé teszi vallási szervezetek és papok számára, hogy a lelkiismeretükre és vallási meggyőződésükre hivatkozva visszautasítsák azonos nemű párok házasságkötésének celebrálását. Indianában, Oklahomában és Texasban is érvényben van ilyen törvény. Mississippi államban Phil Bryant republikánus kormányzó április elején írta alá a jogszabályt, amely alapján vallási meggyőződésre hivatkozva megtagadhatják azonos nemű párok összeadását, kórházakban ilyen betegek ellátását, a munkaadók pedig elbocsáthatják vagy megtagadhatják a felvételt a saját nemükhöz vonzódóktól. Mississippiben szintén szabályozzák a nyilvános toalettek használatát.
Virginiában és Georgiában hasonló értelmű törvényeket szavaztak meg, ezeket a vallási szabadság törvényeinek nevezik, ám a kormányzók mindkét államban éltek vétójogukkal, nem írták alá, s így nem is léptek életbe. Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolfe ugyanakkor két kormányzói rendeletet is kibocsátott a transzneműek védelmében.
Figyelmeztetés
Az Obama-kormányzat igazságügyi minisztere, Loretta Lynch május közepén figyelmeztette valamennyi amerikai állami oktatási intézmény vezetőjét, hogy a transzneműek számára lehetővé kell tenniük a választott nemük szerinti mosdó látogatását. Bejelentette: a szövetségi kormány valamennyi transznemű diákot védelmébe veszi a zaklatás és diáktársai gúnyolódásai ellenében. Egyúttal azt is közölte: a szövetségi kormány pert indíthat azon iskolák ellen, amelyek nem tartják tiszteletben a transzneműeket, s akár a szövetségi támogatást is elveszíthetik.
Loretta Lynch külön kitért Észak-Karolina nemrégiben elfogadott új törvényére, szerinte a régi, rasszista, fajgyűlölő törvényeket idézi fel, s a polgári szabadságjogok megsértését jelenti, amely ellen a törvény eszközével kívánnak fellépni.
Lynch nyilatkozatát követően Pat McCrory észak-karolinai kormányzó ismételten azon meggyőződésének adott hangot, hogy államuk törvénye a józan ész szellemében, a magánéletet tiszteletben tartva született, s minden alapot nélkülöző figyelmeztetésével az igazságügyi minisztérium és a szövetségi kormány túlterjeszkedik alkotmány biztosította hatalmán. (MTI–i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1513
szavazógép
2016-06-30: Sport - :

Mike Tyson ökölvívó-világbajnok 50 éves (Ökölvívás)

Michael Gerard Tyson 1966. június 30-án született Brooklynban. Kétéves volt, amikor apja elhagyta a családot, ezután édesanyja egyedül nevelte két testvérével. Kiskorában a nagyobb fiúk céltáblája volt, de a csúfolódás abbamaradt, amikor Tyson ráébredt testi erejére, amit nem habozott használni.
2016-06-30: Család - Puskás Attila:

Márton Áron fogadja „Bărbosut” (Egy megfigyelt család /12.)

Mărgineanu Emil százados 1961. június 7-én az 1-es „házban” meghallgatja „Bărbosu” ügynök (azaz dr. Bartha Ignác) jelentését, akit két nappal azelőtt Márton Áron püspök audiencián fogadott. Reggel, indulása előtt Kolozsváron még felkereste az ágyban fekvő édesapámat, hogy a püspök úrhoz megy, s ha netalán van valami üzenni valója, átadja. Amint már az előbbi írásomban is jeleztem, Bartha Ignác jogi összekötő volt a püspökség és a kolozsvári Szent Mihály-plébánia között, tehát alkalmazottja a püspökségnek.