Működik az első hulladéktömörítő

2016. július 6., szerda, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Múzsák sétányon helyezte üzembe az első hulladéktömörítőt a Tega köztisztasági vállalat. A négyszázötven család háztartási hulladékának tárolására szolgáló, zárt rendszerű gép környezetkímélő, nem igényel külső energiaforrást, működését fotovoltaikus elemek biztosítják.

  • Az új berendezés tiszta és környezetkímélÅ‘. Ferencz Csaba felvétele
    Az új berendezés tiszta és környezetkímélő. Ferencz Csaba felvétele


Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, a Tega Rt. korábbi igazgatója lapunknak elmondta, a hulladéktömörítőt a helyi önkormányzat vásárolta tavaly decemberben, egy ideig a központi zöldségpiacon tesztelték működését, és azért választották végleges helyéül a Múzsák sétányt, mert az ottani szemétgyűjtőhöz tartozik a legtöbb család. A közbeszerzésen vásárolt nagy értékű (200 ezer lej) berendezés kétrekeszes, egyenként öt köbméter űrtartalommal, de a tömörítésnek köszönhetően hatszor ennyi szemét tárolására alkalmas. Amikor az érintőkártyával működő konténer megtelik, ürítés és átmosás céljából elszállítják, helyébe egy kisebb cseretárolót helyeznek, majd visszaviszik, és újból a lakosság rendelkezésére áll. Az igazgató szerint mindez húsz perc alatt megtörténik, így nincs fennakadás, egy percig sem maradnak a környékbeliek szemétgyűjtő nélkül. Legjobb lenne ezt a műveletet éjszaka végezni, de akkor minden parkolóhelyen ott állnak a járművek, és a hely nehezen megközelíthető – mondotta. Az új hulladéktömörítő használatát kamerával figyelik. Az üveg-, papír- és műanyaghulladékot továbbra is szelektíven gyűjtik a régi típusú tárolókba.
Lapunk érdeklődésére, hogy ilyen környezetkímélő berendezést helyeznek-e még el a városban, Tóth-Birtan Csaba elmondta, legalább még egy-két olyan helyen, ahol a Múzsák sétányhoz hasonlóan sok lépcsőházas, tízemeletes tömbházak vannak, mindenképpen jó lenne hulladéktömörítőt használni, amelynek említetteken kívül az is előnye, hogy a két rekeszben külön lehet gyűjteni a vegyes, illetve a lebomló hulladékot, amit a lécfalvi hulladéktároló megnyitása után be is vezetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 766
szavazógép
2016-07-06: Közélet - Bokor Gábor:

Magántáborban is büntetnek a fogyasztóvédők

A korábbi évekhez hasonlóan a vakációs időszakban a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal ellenőrzi a megyében szervezett táborokat. Június utolsó napján Csomakőrösön kutakodtak, és törvényellenes dolgokat fedeztek fel – közölte hírlevelében Mircea Diacon, a hivatal helyettes főfelügyelője.
2016-07-06: Közélet - :

Fellebbezés után

Megyei összesítésben csupán 0,20 százalékpontot javult az eredmény, de az egyéni jegyek szintjén sokat változott a teljesítménytáblázat a nyolcadikosok záróvizsgáján.