25 éve hunyt el Baász ImrePótolható-e a pótolhatatlan?

2016. július 16., szombat, Képzőművészet
1991. július 19-én Sepsiszentgyörgy közös temetőjében művésztársunk, Baász Imre gyászszertartásán felolvasott búcsúlevelem a következőképpen zárult:
…PÓTOLHATÓ-E A PÓTOLHATATLAN? Egyre szegényebbek vagyunk, mert több száz, több ezer ember kitelepszik innen, és nagyon szegény marad a romániai magyar képzőművészet NÉLKÜLED, IMRE!
Búcsúzunk Tőled tisztelettel, a város, az ország, a világ KÉPZŐMŰVÉSZEI …
  • Baász Imre: Kalevala
    Baász Imre: Kalevala
 
Az 50 évesen banális baleset következtében elhunyt Baász Imre folytonos lázadóként valósította meg a gyakran többértelmű alkotásokat, cselekményeket. Műveivel néha még a szeku tisztjeit is zavarba hozta, mert saját fegyverükkel sikerült visszavágnia: a megtévesztéssel. A titkosszolgálati megfigyelői által bekért fogalmazásai – elméleti viszonyulásként – fontos esztétikai és világnézeti tézisként értelmezhetők. Ez kiderül egyik kutatója, Mădălina Brașoveanu doktori disszer­tációjából, amelyet a A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság Baász-dossziét is tanulmányozva készített el (a www.cnsas.ro honlapon hozzáférhetőek a dokumentumok).
Címszavakban Baász Imréről:
• gyakorolt műfajai: grafika, alkalmazott grafika, installáció, cselekményművészet, színházi díszlet
• közösségépítő szerepe: kiállításrendezés, koncertszervezés, nyílttéri eseménytervezés (Zenélő képek – az 1970-es évek végétől, Médium – 1981, 1991, A madár – 1986, Rajz-Szín-Forma – 1987, 1988, A ház – 1989, AnnART – 1990, 1991)
• oktatói tevékenysége: művészjelöltek mentora, egyetemi tanár a bukaresti Művészeti Akadémián.
A búcsúlevélben megfogalmazott kérdés világosan tükrözte mindnyájunk megrendült lelkiállapotát. Néhányan viszont csendben fogadalmat tettünk az együtt elkezdett építkezés rendületlen folytatására. A kitűzött cél Sepsiszentgyörgy kortárs művészeti központtá való alakítása volt. Az eszközök alkotások létrehozásán túl szervezői és közösségépítő cselekedetekként pedig napjainkra értek be. Intézményi keretek koronázzák meg az együttműködés néha göröngyös útjait, s itt olyan jól működő intézményeket és kiállítótereket sorolhatunk, mint az Erdélyi Művészeti Központ, a Székely Nemzeti Múzeum, a Magma Kortársművészeti Kiállítótér, a Lábas Ház, a Mívesház, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Köntés Galéria, a Tein Teaház, az Etna Archívum s mindenek előtt a feljavításra váró Gyárfás Jenő Képtár.
Utolsó – a betegágyán zajlott – beszélgetésünk a 25 év elteltével is kötelez, s a megbeszéltekhez hűen folytatni kell a teendők elvégzését, hogy a még hiányzó láncszemek helyükre kerüljenek.
Isten nyugosztaljon, Imre.

(Farkas Árpád felkérésére)
ÜTŐ GUSZTÁV
Sepsiszentgyörgy, 2016. július 14.
Egyéni kiállítások:
1970, 1971, 1973 – Arad; 1974 – Korunk Galéria, Kolozsvár, Csíkszereda, Nagyvárad; 1976 – Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy; 1994 – Budapest Galéria, Budapest
Válogatott csoportos kiállítások: 1978 – Lugano; 1985 – Helsinki; 1989 – Szentendre.
Főbb könyvillusztrációi: Kalevala, Bukarest, 1972; Dumas: A fekete tulipán, Bukarest, 1973; Hervay Gizella: Zuhanások, Bukarest, 1985.
Díjak, kitüntetések: 1972 – az Országos Könyvszalon díja, Bukarest; 1978 – a Fabio Schaub-pályázat II. díja a luganói Nemzetközi Ex Libris Kongresszuson; 1985 – Országos Grafikai Díj, Bukarest; 1988 – finnországi ösztöndíj Kalevala-illusztrációiért.

2011-ben a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér A rácstörő címmel szervezett emlékkiállítást, mely Baász öt installációját és öt performanszá-nak fotódokumentumait mutatja be.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-07-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2016-07-16: Sport - :

Froome továbbra is első (Kerékpár)

A belga Thomas De Gendt nyerte csütörtökön a Tour de France országúti kerékpáros körverseny tizenkettedik szakaszát, amelyen az összetettben élen álló brit Chris Froome majdnem elvesztette a vezetést.