Mi, hol, mikor?

2016. július 21., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Újra Családi nap Sepsiszentgyörgyön
Az Erzsébet park szélén, a szökőkútnál tartják ma 17 órától a második Családi nap foglalkozásait, amelyekkel ezúttal főleg a fiúkat szólítják meg: a Sikló Egyesület 2–3 évesektől egészen a tizenévesekig terjedő korosztálynak szóló vasutas játékokat szervez.


A kicsiknek favonatok, a nagyobbaknak elektromos, távirányítós modellvasút jellegűek állnak rendelkezésre, az egyesület tevékenységén keresztül a kovászna–kommandói erdei vasutat szeretné népszerűsíteni. A Kommandón található műemlék mozdony, Krauss történetét mesélik el a papírszínházas foglalkozáson: hogyan készült, miként került Erdélybe, milyen munkát végeztek vele, de a Sikló működési elvéről is szó lesz. A mesék között közösen alkotnak a résztvevők, lesz vonatfestés, gyapjúfüst, vonatos emléklap készítése. A foglalkozásokat Demeter Éva múzeumpedagógus és Papucs András vezeti. A program 17 órakor a Krauss, egy igazi gőzmozdony című papírszínházi mesével kezdődik, majd közös alkotást követően román nyelven mesélik el a történetet. Ezután vonatos emléklapot készítenek kollázstechnikával.
Eső esetén pénteken kerül sor az eseményre.

Permakultúra és ökoéletmód Székelyföldön
A Vadon Egyesület ma a sepsiszentgyörgyi Bene-házban, a Székelyföldi vadászati kiállítás épületében (Gróf Mikó Imre utca 11. szám) Permakultúra és ökoéletmód Székelyföldön címmel szervez előadást a következő program szerint: 19 órától Fenntartható fogyasztás és a permakultúra – a pécsi Radnóti Zsolt geográfus bevezető előadása, 19.30-tól nyitott beszélgetés biokertész-tapasztalatokról a Székelyföldi ökofalu szervező csoport tagjainak részvételével. A belépés ingyenes.

Uniós élelmiszercsomagok
Kézdivásárhelyen is megkezdték az uniós élelmiszercsomagok kiosztását. A listán szereplő személyek (450 lej alatti nyugdíjasok, I-es és II-es fokozatú rokkantak, nyilvántartott munkanélküliek, családi pótlékban vagy szociális segélyben részesülők) hétköznap 9–14 óráig vehetik át a csomagot a Kanta utcai szociális étkezde épületében.
Minden jogosult két dobozt kap: egyik 1 kg lisztet, 2 kg kukoricalisztet, 40 dkg száraztésztát, 2 l olajat, 1 kg cukrot, 1 db pástétomot, 0,5 kg babot, 1 kg rizset és 1–1 hús- és paradicsomkonzervet tartalmaz. A névsorban szereplőkön kívül vannak még, akik a listák elkészítése után váltak segélyre jogosulttá, vagy valamilyen hiba folytán lemaradtak arról. Ők augusztusban pótlistára kerülnek, a személyi igazolvány és a jogosultságukat igazoló irat felmutatásával kaphatják meg az élelmiszersegélyt.

Tusványos
A 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a tavaly bevezetett karszalagos beléptetőrendszer idén is működik. A tábor területére 16 óráig ingyenes a belépés, ezután 10 lejt kell fizetni, a heti karszalag ára 50 lej. A sátorozás idén olcsóbb: egy sátorhely egy napra 10 lej, a heti bérlet 50 lejbe kerül. A kiskorúak megkülönböztető karszalagot kapnak. A tábor területén az alkohol és dohányáru vásárlása karszalaghoz kötött, az árusok nem szolgálhatnak ki kiskorúakat. Mintegy húsz sátorban zajlanak a programok.
A nagyszínpad fellépői: ma 20 órától Tankcsapda, 22 órától Rúzsa Magdi, pénteken 20 órától Vad Fruttik, 22 órától Quimby. Honlap: www.tusvanyos.ro.

Zene
DZSESSZKONCERTEK. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében ma 20 órától a dzsessztábor tanárainak koncertje: Kovács Linda (ének), Bábiczki Boglárka (ének), Márkus Tibor (zongora), Tóth Viktor (szaxofon), Juhász Gábor (gitár), Bögöthy Ádám Viktor (nagybőgő), Varga Bendegúz (dob), Kovács Ferenc (hegedű, trombita). Ugyanott a csíki dzsesszturné részeként szombaton 20 órától a Bényei Tamás & Gramophonia Hot Jazz Orchestra & Csíki Kamarazenekar koncertezik. A Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra tagjai: Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének – zenekarvezető, producer), Korb Attila/Szalóky Béla (trombita), Bera Zsolt (harsona), Fodor László (klarinét, altszaxofon), Dennert Árpád (klarinét, altszaxofon), Mátrai Zoltán/Zana Zoltán (klarinét, tenorszaxofon), Nagy Iván/Korb Attila (zongora), Szabó Lóránt (gitár, bendzsó), Bényei Tibor (szuzafon), Juhász Zoltán (bőgő), Galbács István (dob). Vasárnap 19 órától kezdődik a tábor zárókoncertje a táborban részt vevő diákok részvételével.
ÖRÖMZENÉLÉS. Július 23-ig minden este 22 órától a sepsiszentgyörgyi Tein teázóban örömzenélésre kerül sor a 10. dzsessztábor tanárainak és diákjainak részvételével.

Hitvilág
Márton Áron-zarándoklatot szerveznek Doberdóba július 28.–augusztus 2. között. A boldog emlékű püspök doberdói frontszolgálata 1916. július 19-én ért véget, amikor első ízben megsebesült. Ennek az eseménynek a 100. évfordulója alkalmából Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, a Mária Rádió önkéntes munkatársa hatnapos zarándoklatot szervez a doberdói fennsíkra: két nap odaút; két nap a San Martino del Carsó-i egykori harcmezőn, Áron szakaszvezető/zászlós nyomdokain, végül két nap hazaút. Az érdeklődők a 0726 107 002-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 10-es országúton Bredét, Bodzaforduló, Szitabodza; a 11-es országúton Kökös, Uzon, Maksa, Csernáton, Kézdikővár; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Szotyor, Sepsibükszád területén mérik a járművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
GOMBAELLENŐRZÉS. A László Kálmán Gombászegyesület közli, hogy július 26–31. között a gombásztársak a sztánai gombásztáborban lesznek, ezért ez idő alatt szünetel a sepsiszentgyörgyi piaci gombaellenőrzés. Augusztus elsejétől az ismert program szerint várják az érdeklődőket.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, egyéb tárgyakat és szelektív hulladékokat ma 12–20 óráig Hatolykán gyűjti.
ÁRAMSZÜNET. Hidvégen ma 10–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás az 5-ös transzformátorház körzetében, az öregotthonban és a Prodag cégnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2016-07-21: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

2016-07-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Eelhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
DEAC MARIUS
76 éves korában elhunyt.
Temetése 2016. július 22-én, pénteken 14 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4293525