Vége a meztelen sétálásnak Dubrovnikban

2016. július 29., péntek, Magazin

A jövőben pénzbírsággal sújtja Dubrovnik azokat a turistákat, aki meztelen felsőtesttel vagy fürdőruhában sétálnak a történelmi belvárosban – erről fogadott el határozatot a városi tanács.


Zeljko Raguz polgármester-helyettes a Slobodna Dalmacija című horvát napilapnak azt mondta: ami a meztelenkedést illeti, már korábban is szó volt arról, hogy valamilyen módon rá kellene kényszeríteni a turistákat, hogy rendes öltözékben sétáljanak a város központjában. „Ha a múzeumokba és a templomokba nem lehet belépni megfelelő öltözék nélkül – márpedig Dubrovnik belvárosa egyfajta múzeumnak számít –, akkor szerintünk az sem illendő, hogy a város legszélesebb és legismertebb utcáján, a Stradunon félmeztelenül sétáljanak az emberek” – mondta.
Az óváros bejáratánál a jövőben táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy felső vagy alsó ruházat nélkül, fürdőruhában nem sétálhatnak többé a történelmi városban, különben 1000 kuna (mintegy 60 lej) bírságra, avagy 500 kuna (kb. 30 lej) helyszíni bírságra számíthatnak. A rendet önkormányzati ellenőrök felügyelik majd, és a büntetéseket is ők hajtják be.
A turisták hiányos öltözéke miatt korábban már több helybéli és az egyház is panaszkodott. A plébánosok és a papok eddig nem tehettek mást, mint megkérték az apátságokba és templomokba látogató turistákat, hogy vagy öltözzenek fel rendesen, vagy menjenek ki. A város vezetőinél akkor telt be a pohár, amikor június végén két külföldi turista minden gond nélkül anyaszült meztelenül sétált végig a történelmi városmagon, és megúszta büntetés nélkül, annak ellenére, hogy ruha nélkül mutatkozni a közrend és köznyugalom megsértésének, büntetendő cselekménynek számít.
A városi tanács tavaly a Trónok harca híres pucér jelenetének leforgatásához sem járult hozzá Dubrovnik belvárosában, amikor Lena Headey, azaz a filmbéli Cersei anyakirálynő anyaszült meztelenül sétált végig Királyváron a tömlöcétől egészen a palotáig. A filmesek kénytelenek voltak másként megoldani a meztelenkedést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2016-07-29: Magazin - :

Nudistákat zaklattak muszlimok

Nudista fürdőzőket zaklattak muzulmán férfiak a németországi Geldern városában – írta a Daily Mail. A lap szerint a hat férfi köpködte és fenyegette a fürdőzőket. A húszas éveikben járó fiatal férfiak a beszámolók szerint folyékonyan beszéltek németül, és a támadás előtt azt kiabálták, hogy Allahu Akbar! Az egyik szemtanú szerint a támadók közölték, hogy minden német nő kurva, és mindenkit megölnek szemérmetlenségük miatt. A férfiak ezután átmentek egy közeli vízisí-központba, ahol szintén civileket zaklattak, mielőtt a fürdő munkatársai eltávolították őket.
2016-07-29: Magazin - :

Miért ne halogassa tovább a sportolást?

Jövő héttől tényleg elkezdek sportolni – ilyen hamis ígéreteket teszünk magunknak, miközben tudományos tények sokasága győz meg minket: kezdjük el még ma.