Felvételi az üres helyekre

2016. augusztus 30., kedd, Közélet

A tanév közben meghirdetett háromszéki középiskolai helyek 20 százaléka, a hároméves szakiskolai helyek 30 százaléka maradt üresen az utolsó felvételi szakaszra, amelyre még ma jelentkezhetnek a VIII. osztályt végzett diákok. A művészeti és intenzív angol osztályokban képességvizsga előzi meg az elosztást, a próbákat szerdán tartják.


A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban a drámaosztályban és a román tannyelvű képzőművészeti osztályban három-három helyre lehet felvételizni, a román zeneosztályban pedig tizenegy hely maradt üresen (mindhármat tizennégyes létszámmal hirdették), a magyar zeneosztályban a huszonnyolc helynek csak felét foglalták el. Tíznél több magyar tannyelvű hely maradt Kézdivásárhelyen az Apor Péter Szakközépiskola gazdasági osztályában, a Gábor Áron Szakközépiskola erdőgazdálkodási osztályában – itt az estibe nem jelentkezett senki –, a baróti Baróti Szabó Dávid Líceum matematika-informatika osztályában, a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelmi és építészeti-szerelési szakán, a Puskás Tivadar Szakközépiskola mechanikaosztályában. Nappali tagozaton összesen (román és magyar osztályok) 208 helyre lehet jelentkezni, estiben 40, csökkentett látogatású oktatásban 53 hely maradt szabadon.
A hároméves szakiskolában a tegnapig összesített adatok szerint az első két beiratkozási időszakban a 696 helyből 479  (68,82 százalék) telt be, az autószerelői, mezőgépész, pincér, hegesztő elárusító, villanyszerelő, festő-mázoló szak iránt volt nagyobb az érdeklődés, több osztályban egyetlen hely sem maradt szeptemberre, az asztalos, textilipari és kőműves szakmát ellenben kevesen választották.
A  felvételi harmadik szakaszában azok a VIII. osztályt végzett diákok vehetnek részt, akiket tanév végéig nem sikerült lezárni, illetve egy vagy két tárgyból buktak, de augusztusban pótolták a hiányosságokat, a pótvizsgájuk sikerült, és azok a diákok, akik az első két elosztás után nem iratkoztak be abba az iskolába, ahová bejutottak vagy egyáltalán nem vettek részt a felvételin.
Az elosztást szeptember 1-jén 9 órától tartják nyilvános gyűlésen a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1292
szavazógép
2016-08-30: Közélet - Fekete Réka:

Három iskolában mindenki megbukott (Pótérettségi)

A tegnap közzétett előzetes eredmények szerint a háromszéki pótérettségizők csupán 19,45 százaléka érte el a hatos átmenő átlagot, 329 vizsgázóból 265-en megbuktak. Nyolcas fölötti általánost csak ketten teljesítettek: Csomos Andor a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Középiskolában (8,21) és Kecskés Anita a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban (8,03).
2016-08-30: Közélet - Hecser László:

Biztonságosabbá tenni Nagyajtát

A község közbiztonsága erősítésének fontosságáról beszéltek Nagyajta lakói, akik péntek délben részt vettek a művelődési házban tartott közmeghallgatáson. A téma meglehetősen időszerű: betakarításkor jelentősen nőhet a mezei szarkák tevékenysége, idejében fel kell lépni ellenük.