Sepsiszentgyörgy, 2018. február 19., hétfõ 03:41
Köszöntjük Zsuzsanna nevű olvasóinkat!

Sárkánydomb és Trikolór? (Átkeresztelnék A Szabadság teret)

2016. szeptember 2., péntek, Közélet
Átiratban fordult a Kovászna megyei prefektúra Sepsiszentgyörgy önkormányzatához, melyben több román egyesület felkérésére a városháza álláspontját kérik arról az elképzelésről, hogy a Szabadság térnek a kormányhivatal előtti részét nevezzék át Trikolórnak. Antal Árpád polgármester tegnap a városi képviselő-testület elé terjesztette a felvetést, ám pár visszafogott véleménynyilvánítást követően a többség elutasította a javaslatot.

A prefektúra átirata nem szerepelt a rendkívüli testületi ülés napirendjén, Antal Árpád a végső felvetések között ismertette. Elmondása szerint az önkormányzatnak válaszolnia kell a kormányhivatal megkeresésére, de nem szándékozott egyedül dönteni ebben az ügyben, a testület álláspontjára is kíváncsi. Az átirat szerint több egyesület (egyebek mellett a nyugalmazott katonatisztek, a háborús veteránok, valamint a Mária királynéról elnevezett felekezet) azzal a javaslattal kereste meg a prefektúrát, hogy a Szabadság tér említett részét (amely a Sárkánydombot is magába foglalná) nevezzék át Trikolórnak. Antal Árpád rámutatott: szerinte a Szabadság térnek továbbra is ugyanazt a nevet kellene viselnie.
A polgármesteri ismertetőt követően Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője kifejtette: az elmúlt években már több rendben módosítottak utcaneveket Sepsiszentgyörgyön, kisebb-nagyobb viták, perek is követték ezeket a döntéseket, volt, hogy a tanács ellenállása, volt, hogy a prefektusé bizonyult akadálynak, ez egy hosszú folyamat általában, egy meghatározott eljárás szerint. Tekintve, hogy egy kérésről van szó, az egyesületek javaslatának is ugyanazt az utat kell követnie, mint eddig minden névadásnak, semmiképp nem egyénileg kellene dönteni ebben a kérdésben. A kezdeményezők, amennyiben ragaszkodnak elképzelésükhöz, tegyék meg a szükséges lépést egy javaslat formájában – magyarázta. A néppárti politikus hozzátette: a névvel magával nincs gond – akár valamely részét Sepsiszentgyörgynek el is lehetne így nevezni –, hiszen a kérésben nem szerepel, hogy mely nemzet trikolórjáról van szó, mind a magyar, mind a román népre érvényes, hogy a zászló három szín szerinti tagolású, de „ne a szabadság megkurtítása legyen az ára”. Bálint József felvetésére Rodica Pârvan, a Szociáldemokrata Párt testületi tagja egy mondatban válaszolt: ha elfogadnák a névváltoztatást, megsértődne a sárkány.
Az RMDSZ-frakció részéről József Álmos, valamint Miklós Zoltán szólalt fel. Előbbi rámutatott: nem tartja elfogadhatónak a felvetést, a tér neve hagyományosan Szabadság, a 19. századi kialakulásától kezdődően. A megnevezésnek ráadásul nincs sem etnikai, nemzeti vonzata, ezért feleslegesnek tartja megváltoztatni. József Álmos emlékeztetett: bármely módosítás egyébként a névadó bizottság hatáskörébe tartozik. Miklós Zoltán keményebb hangot ütött meg, kifejtve: a kormányhivatal előtti kis tér problémáját nem egy átkeresztelés oldja meg, inkább a prefektúra által elgáncsolt városrendezési terv kérdését kellene rendezni. Úgy tűnik, a prefektúrának állandó jelleggel szüksége van forró témákra a tér kapcsán, ahelyett, hogy érdembeli megoldást találna a problémára.
A testület három igen szavazattal, 14 nem ellenében utasította el a prefektúra átiratában felvetett elképzelést. A névváltoztatást csak a román pártok három képviselője támogatta.
Hozzászólások
2016. szeptember 2.
péntek 08:34
tihi
1775 hozzászólás
Micsoda névadás!!!!Nem is a trikolorral lenne a baj,hanem azzal,hogy ki melyikre gondol.Valószínű Kukuék azért is megbüntetnek,mert gondolatban tudni vélik,hogy az itt lakó magyarság a piros-fehér-zöld színű lobogára gondol!!!!!!!!!!!!!!!!!

2016. szeptember 2.
péntek 08:42
tihi
1775 hozzászólás
Lenne még egy javaslatom is: a tér toronyóra zeneprogramját át kell programálni, egyszer a Miénk itt tér (LGT),majd a Piros,fehér,Zöld (Beatrice) dallamokat játsza !!!!!!!!

2016. szeptember 2.
péntek 09:19
GIPSZY
878 hozzászólás
Annyi háromszínű zászló - trikolor -van ezen a világon, hogy soem tudjuk meg melyik trikolorról is van szó.Nagyzási hóbortjuk az ,ami végeredményben a hármas vagy akár többes is.

2016. szeptember 2.
péntek 13:41
janoska44
1631 hozzászólás
Legyen trikolor ter,de tegyek ki,egyik felol a piros,feher,zold,masik felol a piros sarga keklobogokat.

2016. szeptember 2.
péntek 14:23
peti
808 hozzászólás
Hogy mit ki nem találnak a románok! Annak idején a Gábor Áron teret sajátították ki átkereszteltetve azt Mihai Viteazul térré, most tovább akarnak lopakodni, hát meddig? Hogyha a magyarság elfogadná a tér Trikolorrá történő átnevezését, biztos vagyok abban, hogy a románok tovább ragoznák az ügyet, valami újabbat is kitalálnának, épp csak, hogy feszültség alatt tartsák a város magyar lakosságát. Úgy, hogy, ha rajtam múlna, én semmikép se egyeznék bele a tér átnevezésében.

2016. szeptember 2.
péntek 17:30
janoska44
1631 hozzászólás
Koz nyelven a Mihai Vitez ter,az lo ter.


2016. szeptember 2.
péntek 19:07
szekelyse50
5712 hozzászólás
Nos ez már a jéghegy csúcsa - Szovátán is magyarellenes kirohanások , meg más városokban , nem tudni mi a fenét is akarnak most amikor tombol a szegénység , a gyűlölet a világon

2016. szeptember 2.
péntek 20:26
kadocsa
88 hozzászólás
Én javasolnám hogy román trikolór legyen a neve,meg is érdemelnénk addig amig visszafogott vélemények hangzanak el és nem határozott vélemények, no meg így legalább a félreértéseket is megelőznénk és a kedves prefektus elvtársnak megkönnyítenénk a munkáját .Mert úgy e senki befolyásos érdekvédelmisnek nem okozott gondot az hogy ismét megaláztak minket a Kárpátok hősi átlépésével, majd jön a győzelmi zászló december 1-én amelyet valamelyik hős meglobogtat hogy felszabadítottak minket és rá sem merek gondolni micsoda ünnep lesz 2018 ... és tudjuk, hogy nemzeti önérzetüket az sem sértette amikor Kolozsváron Funar a szemeteskukákat vagy a padokat festette a nemzeti trikolórra ...

2016-09-02: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tomboló nacionálkommunizmus

Újabb szörnyszülöttel gazdagodott a romániai politikai spektrum: Bogdan Diaconu soviniszta, szélsőségesen magyarellenes pártja önálló frakciót hozhat létre a parlamentben, miután több képviselő igazolt át hozzájuk, főként a szociáldemokratáktól, de Traian Băsescu alakulatából is (amely a maga során nemrég kebelezte be Gabriel Oprea vezér nélkül maradt csapatát).
2016-09-02: Közélet - Váry O. Péter:

Nem lesz zászlócirkusz

Szeptember 8-án, a román hadsereg 1944-es sepsiszentgyörgyi bejövetelének napján nem lesz újabb zászlócirkusz – jelentette ki Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a tavalyi konfliktusos helyzetet is el lehetett volna kerülni, ha idejében egyeztetnek a felek.