Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 16:54
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Szent Mihály-havi forgatag

2016. szeptember 14., szerda, Faluvilág
A forgatagban fontos szerepük volt az üstöknek. A szerző felvétele
A forgatagban fontos szerepük volt az üstöknek. A szerző felvétele
A vidámság, a jókedv volt az úr szombaton Zabola központjában. A Pro Zabola Egyesület harmadik alkalommal szervezett Szent Mihály-havi forgatagot, a sokszínű rendezvényt az iskola melletti szövetkezeti kertben tartották. A szórakozás biztosítása mellett a kulináris turizmus fellendítésének lehetőségét is szem előtt tartották az ötletgazdák.
A gasztronómia állt az események középpontjában, kilenc csapat nevezett a főzőcskére. A helyiek mellett Szörcséről, Kovásznáról, Kézdivásárhelyről érkezettek állították csatasorba üstjeiket, nem kis fejtörést okozva az elbírálásnál a Bicskei Zoltán – Vajda Zsigmond ítélethozó párosnak. Végül mindenkit díjaztak, a finomságokat a „legjobb” jelzővel méltatták – így volt legfinomabb fuszulykafőzelék, disznó- vagy borjúpörkölt, agyas leves, halászlé és egyéb kuriózum.
A csapatok részéről nemes gesztus volt, hogy a finomságokból ingyen ehetett mindenki, aki elment a forgatagba – ezért külön köszönetet mondott minden szakácsnak az egyik szervező, Szigyártó Nimród. Az üstökben készült finomságok mellett főtt kukoricát, szilvaízet, palacsintát is kóstolhatott a nagyközönség.
A gyerekek számára Haan-Deák Anikó, Jakabfy Enikő és Bende Katalin pedagógus biztosította a foglalkozást, a kicsiknek papírból kellett tököt készíteniük. Népi mesterségek bemutatása, jurtaállítás színezte az egész napos programot. Izsány Ernő szakavatott favágó jóvoltából az erdei mesterséggel ismerkedhettek. A színpadon egymás után léptek fel az énekesek, táncosok. Nagy sikert aratott az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, kovásznai diákokból álló Pince Band. Este a tűzkosarak diszkrét fénye mellett folyt a bál, később a pincében folytatódott a retróbuli.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most