Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 24., csütörtök 02:22
Köszöntjük Bertalan nevű olvasóinkat!

Fiataljait és időseit ünnepelte Székelyszáldobos

2016. szeptember 14., szerda, Faluvilág
A szerző felvétele
A szerző felvétele
A kétnapos székelyszáldobosi faluünnep egyik leglátványosabb pillanata a szombat délelőtt tartott favágóverseny volt. Nem akárki, hanem a mindennapokban is a szakmában dolgozók állhattak be – nem is lehetett volna másként, hiszen olyan feladatok vártak a kéttagú csapatokra, amelyeket műkedvelők valószínűleg nem tudtak volna teljesíteni.
Elsőként munkaruhába kellett öltözniük, majd a vágólapot és a láncot szerelték fel a láncfűrészre, amellyel aztán 45 centiméter átmérőjű cserefából kellett szeletet vágniuk. Bizonyítaniuk kellett azt is, hogy nem csak a korszerű felszerelést tudják használni: harcsafűrésszel fenyőfarönköt kellett elvágniuk. A nyírfarönk volt a legvékonyabb, „alig” harminc centiméter vastag, ám azt fejszével átvágni annyira embert próbáló volt, hogy akár felváltva is végezhették a csapattagok. Az időt és a vágás pontosságát is mérő versenyt, illetve a felajánlott legértékesebb ajándékokat a székelyszáldobosi Rangers csapata, azaz Farkas Szabolcs és Kercsuly Béla nyerte.
Vasárnap a református templomban Bod Péter helyi lelkész hirdetett igét, majd a templomkertben az elődökre emlékeztek. Megkoszorúzták az I. és II. világháború áldozatainak és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékművét, megemlékeztek László Gyuláról, és virágot helyeztek a székely zászló talapzatához is. Emléklapot adtak át a falu legidősebbjének, a 93 esztendős Kolumbán Teréznek, a falu egyetlen életben levő veteránjának, a fogságot is megjárt 92. éves Benkő Vilmosnak, és a legfiatalabb polgárának, a Kercsuly házaspár alig két hónapos fiának, Arnoldnak, a falu legrégebb, 1951-ben örök hűséget fogadó párjának, Gáspár Albertnek és Teréziának és az alig néhány hete házasságban élő Farkas Lórántnak és Katalinnak.
Az elődök előtti tiszteletadás folytatásaként lovasok és a Csala kürtje fúvószenekar vezetésével a régi országzászló-talapzatnál, majd a temetőben Jancsó István (1868–1957) igazgató-tanító és Jánó Sándor református énekvezér sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.
A két nap alatt fellépésével szórakoztatott az erdőfülei Dobó, az olaszteleki Hajnalcsillag, a bardoci és székelyszáldobosi Kormos néptánccsoport, a bardoci IKE-sek Csodacsapat-csoportja, Nyikó Anetta, özvegy Szőcs Antalné, Nyikó-Bakonyi Fruzsina dalokat adott elő, koncertezett a Terra Siculorum, a Defender, s az ünnepséget Tamás Gábor fellépése zárta.
 
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most