Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 07:08
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Háromszéken tájékozódott az amerikai nagykövet

2016. szeptember 14., szerda, Közélet
Hans Klemm amerikai nagykövet fényképezkedik a román hatóságok által üldözött székely zászlóval Antal Árpád, Kató Béla és Tamás Sándor társaságában. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa
Hans Klemm amerikai nagykövet fényképezkedik a román hatóságok által üldözött székely zászlóval Antal Árpád, Kató Béla és Tamás Sándor társaságában. Fotó: Kovászna Megye Tanácsa
Könyvespolcot adományozott a könyvtárnak az amerikai nagykövet. Albert Levente felvételei
Könyvespolcot adományozott a könyvtárnak az amerikai nagykövet. Albert Levente felvételei
Kató Béla, Tamás Sándor, Hans Klemm és Antal Árpád
Kató Béla, Tamás Sándor, Hans Klemm és Antal Árpád
Tájékozódás, az itteni helyzet jobb megismerése végett érkezett Kovászna és Hargita megyébe Hans Klemm amerikai nagykövet, és bár rendkívül diplomatikusan kitért a kényes kérdések megválaszolása elől, alkalma volt a térség, az itt élők legfontosabb gondjaival szembesülni, és sepsiszentgyörgyi, szűk félórás sajtótájékoztatója során legalább tízszer kimondta a Székelyföld románok által tagadott nevét angolul: Szeklerland.
 Hans Klemm egy nappal korábbi csíkszeredai látogatására utalva hangsúlyozta, nem csak politikusoktól tájékozódott, alkalma volt egyszerű polgárokkal is beszélni, hogy megértse az itteni  kulturális, gazdasági, politikai helyzetet. Sepsiszentgyörgyre reggel tíz órakor érkezett, Tamás Sándor megyeitanács-elnökkel, Antal Árpád polgármesterrel és Kató Béla református püspökkel találkozott, majd az újságírók kérdéseire válaszolt.
Amerikai álláspont
A táj szépségeit ecsetelő és az itteniek vendégszeretetét méltató szokásos bevezető után Amerika emberi és kisebbségi jogokat, demokráciát támogató álláspontját hangsúlyozta arra a kérdésre válaszolva, hogy az Egyesült Államok támogatja-e az itt élő magyarság népszavazással és százezres tüntetéssel is megerősített területi autonómiaigényét. „Az Egyesült Államok maximálisan támogatja a székelyföldi emberek jogát, hogy petíciókat nyújtsanak be és tömegtüntetéseken adjanak hangot elégedetlenségüknek a kormánnyal szemben” – mondotta. A Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ügyében nem foglalt állást, de figyelik a restitúciós folyamatot, felgyorsítását sürgeti – derült ki egy másik kérdésre adott válaszából.
Lapunk kérdésére, mely szerint azt követően, hogy 60 évvel ezelőtt, az ’56-os forradalom során Amerika nem állt ki a szovjet hatalom és kommunizmus ellen fellázadt Magyarország mellett, van-e okuk attól tartani az erdélyi magyaroknak, hogy jogköveteléseik elsikkadnak a Romániával kötött stratégiai partnerség miatt, Hans Klemm általános választ adott. Maga elé mormolva megjegyezte: „A nagyszerű ’56, érdekes...”, majd az Egyesült Államok prioritásait ismertette: a biztonság és stabilitás, melynek fenntartásában Romániának nagy szerepe van; a demokrácia, beleértve a kisebbségi jogok tiszteletben tartását – itt felsorolt más alapvető jogokat, a vallás- és szólásszabadságot, a gyülekezési szabadságot, a nők jogait, az emberkereskedelem megakadályozását –, és hozzáfűzte, ezek kiteljesítése soha véget nem érő próbálkozás. Harmadikként a gazdasági fejlődést említette, Románia jó mutatóit – bár ez nem jelenti, hogy problémái megoldottak, beleértve a kisebbségi kérdést is – fűzte hozzá –, és reményét fejezte ki, hogy a decemberi választások után is folytatódik a jelenlegi irány, sőt, erőteljesebbé válhat a két ország közötti együttműködés.
Magyar sérelmek
Rövid és keveset mondó sajtótájékoztatója után a nagykövet a „szomszédba” vonult a prefektussal találkozni, magyar vendéglátói pedig összegezték mindazt, amit ők elmondtak neki. Tamás Sándor kiemelte, már bevezetőjében elmondta, nem panaszkodni akarnak, partnert keresnek problémáink megoldására. Ismertették, a NATO- és EU-csatlakozásig valóban bővültek az erdélyi magyarság jogai, ám azt követően próbálják visszafordítani az alkotmányban leszögezetteket és jogszabályokba foglaltakat: visszaállamosítás, decentralizáció zajlik, kettős mércét alkalmaznak a hatóságok. Ez utóbbi alátámasztására képekkel is bemutatták, hogy míg Bukovinában hivatalosságok állnak a térség zászlója alatt, Székelyföldön büntetik a székely zászló önkormányzatok általi használatát. Azt is elmondták, hogy mindaz, amit az erélyi, székelyföldi magyarság kér, az EU 15 államában működik, külön kiemelték Dél-Tirol példáját, és hangsúlyozták, nem szeretnénk mást, csak, ami máshol is lehetséges.
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának akadályozását vetette fel, jövőben ünneplik egyházuk 500 éves fennállásának évfordulóját, ez alatt a fél évezred alatt nagyon fontos volt, hogy ne csak a templomban szolgáljanak, de az oktatást és a diakóniát is támogassák, a kommunizmus alatt elkobzott ingatlanjaik e célokat szolgálták. Mindaz, ami Romániában jelenleg történik, a vallásszabadság korlátozását jelenti, megértik ugyan a geopolitikai helyzetet, de az Egyesült Államoknak is méltányolnia kellene, hogy az itt élő magyarok mindeddig békés, törvényes eszközökkel követelték azt, ami a jog szerint is megilleti őket.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azzal kezdte beszámolóját, hogy mi, magyarok lojális állampolgárai vagyunk Romániának, mégsem szeretnek bennünket, egyrészt mert mindig kimondjuk az igazságot, másrészt, mert szenvedélyesen szeretjük szülőföldünket, és bár száz éve folyamatosan nyomás alatt tartanak, mégis itt vagyunk. Kitért arra is, hogy úgy érezzük, az Egyesült Államok a Romániával kötött stratégiai partnerség miatt lemondott arról, hogy az erdélyi magyarság ügyét markánsan képviselje. Az amerikai alapértékekkel egyetértünk, de lehet-e vallásszabadságról beszélni, miközben elveszik az egyház javait? Úgy értelmezik-e a demokráciát Amerikában, mint Bukarestben, hogy három farkas többségi szavazással dönthet a bárány megevéséről (a bárány ez esetben az erdélyi magyarság – pontosított), egyenlőség-e, hogy a székelyföldi önkormányzatoknak tiltják azt, ami az ország más tájain lehetséges – sorolta a kérdéseket. Kitért a tervezett regionális átszervezésre, hogy olyan elképzelés körvonalazódik, amely az önkormányzatokat is kiveszi a magyarság kezéből, olyan régióba kívánják beolvasztani a székelyföldi magyar közösséget, ahol nem lesz többségben, így a döntéseket sem befolyásolhatja. „Világosan elmondtuk, vannak olyan ügyek, amelyekben nincs kompromisszum, az itt élők szembeszálltak Ceauşecuval, Băsescuval vagy Dragneával, amikor szét akarták darabolni a régiót, és szembeszállnak bárkivel, akinek hasonló a szándéka” – ismertette tájékoztatójuk lényegét Antal Árpád.
Amerikai Könyvespolc a könyvtárnak
Hans Klemm a prefektussal folytatott tárgyalás után meglátogatta a Magmát és az Erdélyi Művészeti Központot. A Bod Péter Megyei Könyvtárnak átadta az Amerikai Könyvespolc nevű, 128 címből álló, 2593 dollár összértékű könyvadományt, amelyben szak- és szépirodalmi művek (klasszikus és kortárs amerikai irodalom, gyermekirodalom), valamint az angolnyelv-tanulás tökéletesítéséhez szükséges módszertani munkák találhatóak.
Háromszéki látogatása végén még egy rövid, de kötetlenebb beszélgetésre hívta az újságírókat, mely során meghallgatta egyebek mellett a nyelvi jogok betartásával, a román nyelv oktatásával kapcsolatos észrevételeket. Véleményét szavakban nem fogalmazta meg, de bólogatásai, arca elárulta, nem érti, miért ütközik akadályokba alapvető dolgok biztosítása. Elismerte: aludnia kell még az itt tapasztaltakra, a román és magyar felektől sokszor egymásnak szögesen ellentmondó tájékoztatót kapott, és ahhoz, hogy megértse az itteni helyzetet, meg kell emésztenie mindezt
Hozzászólások
2016. szeptember 14.
szerda 13:34
belaba
1652 hozzászólás
Isten eltese a vezetoinket hogy ijen magas szinten is mindent megtesznek a magyarsager es a parlamenbe is harcolnak

2016. szeptember 14.
szerda 16:54
trovacsek
2517 hozzászólás
Menj a búsba bélabá!Az ami itt történt az lófing a levegőben,valakinek a kérésére eljött és pózolt a nagykövet,hogy a tulipánlovagok tudjanak tetszelegni választások előtt a nagy nemzet-mentő szerepében.Ennyi.ha lett volna egy kis gerincük,meg bátorságuk,akor megmondták volna az amerókus nagykövetnek,hogy ha az usa nem áll ki legalább annyira értünk is mint a koszovói kecskepásztorokért,akkor esetleg meghívhatjuk az orosz nagykövetet vagy a kínait is,hogy lám hátha ők támogatnák a székelységet,az erdélyi magyarságot?!

2016. szeptember 14.
szerda 21:03
Ferencz
13769 hozzászólás
trovacsek, ne feledd: Putyin éppen a minap tett néhány - számukra, a románok, de az amerikaiak számára is - gutaütéssel felérő kijelentést. Pedig csak a puszta igazságot hozta fel. Az amerókusokkal ellentétben.

2016. szeptember 14.
szerda 21:18
leopold
2046 hozzászólás
az amcsinak fontosabbäz egyseges romany allam"es a Konstancan alomasozott hadero es a a Deveselu-i raketa pajzs.ez csak porhintes volt az amcsi kongresszusnak.

2016. szeptember 14.
szerda 21:20
LCS
408 hozzászólás
Az autonómia ügy, csak egy kihasználható zsarolási pozició a ZUSÁnak, ha pincsi önfejű lesz, jól jön egy póráz.

2016. szeptember 14.
szerda 21:33
leopold
2046 hozzászólás
http://www.realitatea.net/hans-klemm-prima-reactie-dupa-fotografiile-cu-steagul-secuiesc-am-vrut-doar-sa-fiu-politicos_1981867.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

inkabb F 22 es raketa Csobaniaba mint barmi mas....

2016. szeptember 14.
szerda 22:41
jozsi
853 hozzászólás
Minden tisztelet az RMDSZ nek es fokepen Tamas Sandornak es Antal Arpadnak hogy ide tudtak hozni az amerikai nagykovetet es a kis koveteket is mert kedves ....csak igy lehet egy szekely otonomiat elerni ha az amerikai elvtars is velunk van mert ezt megmondta virag elvtars pelikan elvtarsnak anak idejen hogy csak igy lehet egysegesen az otonomia fele haladni ahogy most Tamas elvtars is teszi pelikan elvtarsal bocs Antal elvtarsal egyut ez nagy szo mert ez az elso lepes az otonomia fele minden jot kivanok vakondnak es a rozmar es cseszaly elvtarsnak .csak ovatosan uraim !

2016. szeptember 15.
csütörtök 16:33
Ferencz
13769 hozzászólás
Hallottátok a legújabb hírt? Románia hű szövetségese valakinek. Előbb-utóbb nagyon megbánja az a valaki!

2016-09-14: Belföldi hírek - :

Enyhítik a plágiumtörvényt

Minden plágiumgyanús dolgozatot a megírásakor érvényes, nem pedig az aktuális jogszabályok szerint kell elemezni – így módosította tegnap a képviselőház azt a kormányrendeletet, amelyet a Cioloş-kormány volt tanügyminisztere, Adrian Curaj adott ki.
2016-09-14: Közélet - Farkas Réka:

Kit zavar a Mikó felirat?

Hétfőn kapta kézhez Sepsiszentgyörgy polgármestere a felszólítást, hogy távolítsa el a feliratot a Székely Mikó Kollégium homlokzatáról. A hírhedt, Spanyolországban élő feljelentő, Dan Tanasă kifogásolja és törvénytelennek nevezi a magyar feliratot.