PulzartVallomásos barangolás alkotói térben

2016. szeptember 17., szombat, Kultúra

Egyfajta értelmet az életnek a folyamatosságban lehet találni, de ha egy jó állapot nem változik, az nem olyan elkeserítő – talán életfilozófiának is lehet nevezni Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító, a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál első irodalmi rendezvénye meghívottjának vallomását. De beszélgetőtársa, Tamás Dénes író faggatására sok mindent elárult még műhelytitkaiból.

  • Rakovszky Zsuzsa  és Tamás Dénes. Albert Levente felvétele
    Rakovszky Zsuzsa és Tamás Dénes. Albert Levente felvétele


Hogy első verskísérleteit öt és fél, hatéves korában írta, ám onnan a publikálásig – és a saját hang megtalálásáig – sok időnek kellett még eltelnie. Tapasztalata szerint „valaminek el kell mozdulni az emberben, hogy új verseket írjon, hanem csak régi verseit írja újra meg újra”, és ez az elmozdulás – az intenzív érzelmi állapotok – inkább fiatalkorára voltak jellemzőek. Prózát később kezdett írni, mert „a prózához elég nagy  életanyagot, emberismeretet kell összegyűjteni”, ezért csodálja is azokat, akik tizen-, huszonévesen nagyszerű regényeket alkotnak. A fordítás viszont megélhetési forrásként folyamatosan jelen volt életében, bár most már ritkábban foglalkozik vele, csak azokat az alkotásokat ülteti át magyar nyelvre, amelyek nagyon megtetszenek neki. Történelmi regényeihez sok krónikát lapoz fel, „érdekes, hogy a nagy események közelről egész másképp festenek, mint a történelemkönyvekben” – mondta, és erre a magyarázat talán az lehet, hogy „eszmék az embereknek csak egy kis töredékét irányítják, a többieket a napi megélhetés vezérli”.
És természetesen beszélt legújabb, a Fortepan internetes fényképgyűjtemény nevét címében hordozó kötetéről is: a versek asszociációk fotók és élettapasztalat között, hiszen a költészet állandó témája, az idő „a változásban érhető tetten”. Csak a sublód állandó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2016-09-17: Kultúra - Mózes László:

Groteszk vasbabák a Teinben (Pulzart)

Hét felfüggesztett, kisgyermek méretű és alakú pléhszobor, amelyeket alkotójuk, Rabóczky Judit Rita – a magyarországi fiatal szobrászgeneráció ígéretes tehetsége – keringő ritmusára lenget, próbál életre kelteni a Tein Teaházban. A rövid kísérlet után a Danse Macabre című tárlatról, a kiállító művészről Völgyi-Tóth Zsuzsa kulturális szerkesztő, az MTVA műsorvezetője beszélt.
2016-09-17: Kultúra - Demeter J. Ildikó:

Beavatás a műhelytitkokba (Pulzart)

Kicsit bátortalanul fogtak neki, de hamarosan úgy belejöttek, hogy végül alig lehetett elvonszolni a gyermekeket a Kónya Ádám Művelődési Házban berendezett animációs műhelyből, ahol az udvarról behordott kövekből, ágakból, homokból készítették el saját meséiket. Délután már a kamaszokra szabott, videovágásig végigvitt foglalkozást tartott Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének adjunktusa; a hangulatból ítélve ma és holnap is lenyűgözi az animációs technika az érdeklődőket.