RMDSZ–EMNP csörte a kvótareferendumrólSzavazásra biztatás és vádaskodás

2016. szeptember 29., csütörtök, Belföld

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal. Hasonló tartalmú felhívást tett közzé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is, egyúttal elítélve „az RMDSZ egyes országos vezetőit, akik nyílt kampányba kezdtek a népszavazás ellen”.
 

 

„Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy élni kell a szavazati joggal, függetlenül attól, hogy melyik állampolgársághoz kötődik, és részt kell venni a magyarországi népszavazáson és a decemberi romániai parlamenti választásokon is” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem lehet hitelesen fenntartani azt, hogy az egyik alkalommal kell szavazni, a másikkal viszont nem. Arra a kérdésre, hogy a szövetség igen vagy nem szavazatra biztatja a híveit, Kelemen Hunor azt felelte, hogy nem kell szájba rágni, miként szavazzanak az emberek. Hozzátette, ő maga szuverenitáspárti, és úgy tapasztalta, hogy az erdélyi magyarok többsége is az. „Hogy kiket fogad be egy állam, az saját döntése kell hogy legyen. Ezt nem lehet kívülről diktálni. Románia az alkotmányában tiltja az idegen népesség betelepítését. Ez a helyes álláspont. Az erdélyi magyar emberek nagy többsége ugyanezt képviseli” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy felmérés készült volna az erdélyi magyarok népszavazási opcióiról, de érzékeli a közvélekedést.
Arra a kérdésre, hogy miért nem adott ki az RMDSZ is a többi erdélyi magyar politikai szervezethez hasonlóan állásfoglalást a népszavazással kapcsolatban, Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a szövetség vezető politikusainak az ez ügyben tett nyilatkozatai erősebbek, mint egy állásfoglalás. Hozzátette: a magyar közszolgálati médiában maga is többször kifejtette már a véleményét a népszavazás kérdéséről.
Bárhol is éljenek, az erdélyi magyarok vegyenek részt október 2-án a népszavazáson, és szavazzanak nemmel a kötelező betelepítési kvóta ellen – áll az EMNP felhívásában, amelyet arra reagálva adott ki a párt ország elnöksége nevében Szilágyi Zsolt pártelnök, hogy az utóbbi napokban Erdélyben is megjelentek azok a plakátok, amelyek a kvótanépszavazás ellen próbálják hangolni az embereket. Az EMNP „sokatmondónak” tartja, hogy „az RMDSZ egyes országos vezetői nyílt kampányba kezdtek a népszavazás ellen” (utalás Markó Bélának, az RMDSZ volt elnökének arra a magánvéleményére, miszerint nem helyes olyan kérdésekben véleményt nyilvánítani, amelyeknek az erdélyi magyarság nem érzi a következményeit – szerk. megj.), és úgy véli, „nagy valószínűséggel a népszavazást gúnyoló plakátok erdélyi terjesztése is hozzájuk köthető”. „Ahogy az elmúlt években Bukarestben tették, most, amikor nemcsak az anyaország, de az egész nemzet egységesen üzenhet Brüsszelnek, ők most sem állnak ki nemzeti ügyünk mellett. A mindenáron való kormányra kerülés nekik sokkal fontosabb, mint közösségünk ügye. Ellenkampányukkal a bevándoroltatás és a kvótapárti politika érdekeit szolgálják” – fogalmaz Szilágyi Zsolt, arra kérve önkénteseiket, segítőiket, hogy továbbra is segítsék a szavazatok begyűjtését, és tudatosítsák a vasárnapi népszavazás jelentőségét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1369
szavazógép
2016-09-29: Jegyzet - :

Református hírnök: Erdély legszebb szülöttje (Felavatták a megújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot)

Közel húszéves folyamat zárult le szeptember 17-én Nagyenyeden a felújított Bethlen Gábor Kollégium átadásával. A dél-erdélyi szórvány egyik legfontosabb magyar intézménye megújult falak között, modern oktatási eszközökkel folytathatja a neves elődök által elkezdett munkát.
 
2016-09-29: Belföld - :

Plágiumbotrányos lejáratás

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiţă parlamenti képviselő. A politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő Kövesit. Ghiţă szerint erről Kövesi is tudott.