Plágiumbotrányos lejáratás

2016. szeptember 29., csütörtök, Belföld

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiţă parlamenti képviselő. A politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő Kövesit. Ghiţă szerint erről Kövesi is tudott.
 

 

Ghiţă 2012-ben állítólag többedmagával a szakértői jelentés meghamisításával segített „elkenni” Kövesi plágiumbotrányát. Ghiţă utalt arra, hogy barátja, Victor Ponta akkori miniszterelnök is érintett az ügyben. Ponta nem cáfolta Ghiţă állításait, csak annyit mondott: majd a vádhatósággal közli, amit tud az ügyről.
A korrupcióellenes főügyész elleni lejárató kampányhoz Traian Băsescu volt államfő is segédkezet nyújtott, aki azt állította: „Kövesi nem átallott forró dróton fenyegetőzni idén egy meg nem nevezett magas rangú tisztségviselőnél, hogy letartóztatások következnek, ha megint előveszik a plágiumügyét.” Kövesit Băsescu államfői mandátuma idején nevezte ki legfőbb ügyésszé, majd korrupcióellenes főügyésszé, de az utóbbi két évben visszaélésekkel, obskúrus titkosszolgálati kötődésekkel vádolta egykori védencét.
Tegnap a kolozsvári Egyetemi Reformért és Alternatíváért Csoport közölte, ők is plágiumnak tartják Laura Codruţa Kövesi doktori disszertációját. A következtetést saját vizsgálataik alapján vonták le – közölték a civilek a Plagiate.ro honlapon közzétett közleményükben.
Klaus Iohannis államfő furcsállta és a közelgő választási kampánnyal hozta összefüggésbe a Laura Codruţa Kövesi elleni támadást. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: nem az ő dolga kivizsgálni az ügyet, amely egyelőre médiabotránynak tűnik számára. „Ha ennél több lesz, visszatérünk rá” – ígérte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2016-09-29: Belföld - :

Szavazásra biztatás és vádaskodás (RMDSZ–EMNP csörte a kvótareferendumról)

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal. Hasonló tartalmú felhívást tett közzé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is, egyúttal elítélve „az RMDSZ egyes országos vezetőit, akik nyílt kampányba kezdtek a népszavazás ellen”.
 
2016-09-29: Belföld - :

Lemondott Vasile Blaga

Lemondott tegnap a Nemzeti Liberális Párt (NLP) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga röviddel azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg. A vádhatóság szerint Blaga több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára, ezért két hónapos hatósági felügyelet alá helyezték.