FilmtettfesztHáromszéken is vetítenek

2016. szeptember 30., péntek, Magazin

Makk Károly Szerelem című filmjével nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amely tizenkét városban zajlik október 5. és 9. között. A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Besztercén, Zilahon és Aradon.

A szervezők szerint a 45 éves magyar filmtörténet egyik csillogó gyöngyszeme, a Szerelem, amelynek digitálisan felújított verziója idén visszatért a cannes-i filmfesztiválra, ahol egykor az Arany Pálmáért versenyzett és elnyerte a zsűri nagydíját. Ezt a restaurált verziót vetítik a Filmtettfeszten. Az 1971-ben bemutatott alkotást először a kolozsvári közönség láthatja.
A fesztiválon levetítik egyebek mellett Kern András Gondolj rám, Gárdos Péter Hajnali láz, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Mátyássy Áron Víkend, Dési András, Móray Gábor Az éjszakám a nappalod, Edelényi János JutalomJáték, Horváth Lili Szerdai gyerek, Goda Krisztina Veszettek, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál és Nemes Jeles László Saul fia című filmjét.
A szemlén dokumentum-, animációs és kisjátékfilmeket is bemutatnak, egyebek mellett levetítik az árkosi 15. Filmtett Workshopon készült munkákat, valamint az erdélyi magyar rövidfilmek versenyébe, a Filmgaloppra beválogatott alkotásokat. A fesztivál zárónapján kiosztják a Sárga Csikó-díjat, amelyet idén Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kap meg. A szervezők ezzel ismerik el, hogy munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1517
szavazógép
2016-09-30: Sport - :

Döntetlent játszott a Sepsi-SIC (Kézilabda, A-osztály)

A Vida Attila által irányított Sepsi-SIC az újonc Kisjenői Körös vendégeként lépett pályára az A-osztályos női kézilabda-bajnokság B-csoportjának második fordulójában, ahol döntetlennel zárták a találkozót. Eredmény: Kisjenői Körös–Sepsi-SIC 37–37. Részletekkel a holnapi lapszámban jelentkezünk. (m)
2016-09-30: Magazin - :

Száz éve hunyt el Ferenc József

Ferenc József (nem csak) magyar szemmel címmel tartottak háromnapos nemzetközi történész-konferenciát a bécsi Magyar Kulturális Intézetben, ahol az uralkodó életének magyarországi vonatkozásait mutatták be. Ausztriában Ferenc József-emlékévet tartanak abból az alkalomból, hogy idén van az uralkodó halálának századik évfordulója (1830. augusztus 18. – 1916. november 21.).