Lett népmeseHogyan csapta be a kakas a rókát?

2016. október 8., szombat, Kiscimbora
Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreganyó, akinek volt egy kakasa. Félszemű, csámpás és olyan kötekedő kakas volt, olyan izgága, amilyet még nem hordott a föld a hátán. A maga udvarában már nem volt kivel verekednie, így hát idegen udvarokba tört be. Ha meglátott egy kiscsibét, megkergette, ha egy tyúkra vetette magát, csak úgy repkedtek széjjel a tollak. Ha pedig egy kakassal hozta össze a sors, akkor bizony az igazi kakasküzdelem szabályai szerint folyt a harc.
  • Német Abigél rajza
    Német Abigél rajza
 
A félszemű mindenkibe belekötött, de próbált volna csak valaki hozzányúlni! Ilyenkor teli torokból üvöltözni kezdett:
– Ne merészelj hozzám nyúlni! Nem a ti udvarotokban lakom! Nem a ti kakasotok vagyok, hanem az öreganyóé!
És hazasomfordált az anyó házába. Lassanként már az anyónak is elege lett a kakasból. Egy nap sem telt el úgy, hogy ne szaladt volna hozzá valamelyik szomszédasszony.
Az egyik így kiabált:
– Fékezd meg már a kakasodat! Majd’ kikaparta a macskám szemét!
A másik meg így panaszkodott:
– Elkergette a kakasod a kotlóst a tojásokról!
A harmadik meg sírva fakadt:
– Átrepült a félszeműd, szétcsapott a csibéim között, feldöntötte a magos tálkájukat, szétfröcskölte a vizüket!
Végül az anyó nem tűrte tovább, és így szólt a kakashoz:
– Hordd el magad! És soha többé be ne tedd a lábad az udvaromba!
Megsértődött a kakas:
– Jól van, el is mehetek! Azt hiszed, nem boldogulok nélküled?
S attól kezdve egyedül élt. Napközben sétafikált a faluban, fölszedegette az elhullott gabonaszemeket, éjszaka pedig a szénakazalban hált. Egyszer hajnaltájban vadászni indult a róka. Lát a mezőn egy szénakazlat, a kazalban pedig egy kakast. Megörült a róka, elkapta a kakast, s iszkolt vele az erdőbe, egyenest a rókalyukba. Eközben az anyó szomszédja éppen a földecskéjét szántotta. Látja ám: ott fut a róka, s szájában a kakas. Felkapott a szomszéd egy botot, és a róka után vetette magát.
– Dobod el azt a kakast! – kiabálta. – Dobod el azt a kakast!
Ekkor a ravasz kakas egyetlen maradék szemével a rókára sandított, és azt mondta neki:
– Miért tűröd ezt, te róka! Hiszen ez a paraszt a más dolgába üti az orrát! És nem is az ő kakasa vagyok, hanem az anyóé!
Fontolgatta a róka, hogy meg kellene állni, rászólni a parasztra, de aztán meggondolta magát, és továbbnyargalt. Az anyó szomszédja meg a nyomában.
– Add vissza, rozsdafarkú, azt a kakast! Add vissza!
A kakas sem nyughatott:
– Mi van veled, te róka? Szidalmaznak, te meg hallgatsz? Bizonyára rám, a más kakasára fáj a foga!
Most már a róka türelme is elfogyott. Odafordult az anyó szomszédjához és rákiáltott:
– Miért nem hagysz békén? Miért avatkozol a mások dolgába? Hisz nem is a tiéd a kakas, hanem az anyóé! Először szerezz magadnak tyúkokat meg kakasokat, és csak azután pörölj velünk, becsületes rókákkal!
Úgy belelendült a róka, hogy nem bírta abbahagyni. Aztán eszébe jutott a kakas. Körülnézett, de a ka kasnak bizony hűlt helye volt. Az emberek a mezőn csak nevettek:
– Ez aztán a kakas! Lám, bolondot csinált a rókából!
Megsértődött erre a róka, és megfogadta, hogy soha többé nem áll szóba az emberekkel. Azóta is, ha a róka meglát egy embert, eliszkol.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2016-10-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2016-10-08: Irodalom - :

Czakó Gábor: Nyelveken szólás

Egy téli délutánon elment Borihoz két sógornője, Gabi és Lulu, hogy tésztát készítsenek, merthogy Bori kapott a férjétől egy tésztagépet, ami keveri is, gyúrja is, metéli is. Talán meg is eszi?
2016-10-08: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Megvendégeli Lipi bácsit (Öcsike levelei az ő nadselű gondolatairól)

Édes nagyapóka lelkem, maga talán már nem is emlékszik Lipi bácsira, az undok Lipi papájára, akit én kedves fiával (mármint hogy Lipi bácsinak kedves) együtt több rendben csúffá tettem. Ő az a bácsi, aki majdnem minden nyár elején beállít az én kedves szüleimhez Balatonlellére, ahová apus rendszerint levisz minket előkúrára, s úgy aztán Kisbaconba. Egyszer úgy, mint másszor, azzal állít be: Gyerekek, itt vagyok, ragyogok, mint a fekete szurok, hogy láthatlak, boldog vagyok, egy-két hétig itt maradok! Amint láthatja, édes nagyapó, Lipi bácsi addig potyázott az én költő apámnál (kinek én a nyomába léptem), hogy költővé lett: rímes sorokkal köszönt be. Ezúttal azonban egyedül nekem szavalta el e bájos versikét, mert kedves szüleim látogatóban voltak Balatonfüreden, magukkal vitték Andrist is, én meg egyedül maradtam otthon, hogy egész csendben írhassam meg azt a múltkori levelet. Pardon, itthon volt Zsuzska, a szobalány is, aki egy személyben szakácsné is olyankor, amikor anyus nincs itthon.