Nem voltak fertőzöttek a tojások

2016. október 26., szerda, Közélet

Mégsem volt szalmonellával fertőzött az a Lengyelországból érkezett tojásszállítmány, mely az elmúlt napokban került kiskereskedelmi forgalmazásra országszerte.

A központi riasztás nyomán a Kovászna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői fertőzésmegelőzési szempontok alapján Háromszéken több mint tízezer darab fertőzésgyanús tojást vontak ki a forgalmazásból és foglaltak le vasárnap a reggeli órákban. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos tegnapi közleménye szerint hétfőn este kapták meg a laboreredményeket, melyek szerint a gyanús tojások nem voltak szalmonella baktériummal fertőzöttek. Ennek következtében feloldották a forgalmazási tilalmat, a vasárnap lefoglalt tojások újból kereskedelmi forgalomba kerülhettek. A korábbi hírek alapján nem volt egyértelmű, mennyi fertőzésgyanús tojást adtak el a lefoglalás előtt, de az bizonyos, az elmúlt napokban a megyében nem került kórházba beteg szalmonellafertőzéssel. (bokor)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2016-10-26: Közélet - Bokor Gábor:

Lóháton az ezeréves határon

Nem mindennapi célt tűzött ki maga elé a bodoki Szellő Lovarda: lovasai négy év alatt lóháton kívánják végigjárni az ezeréves határt. Az első kilométereket már az ősszel megtették az Úz völgye–Nemere-hegység–Nagy Sándor-csúcs–Háromszéki-havasok vonalon. Tavasszal folytatják a túrát, ha teljesítik tervüket, összesen 3600 kilométert fognak végiglovagolni. Májusban kéthetes lesz a túra, az ősszel egy hónapos. A hosszú távú túrát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja – tudtuk meg Gajzágó Áron ötletgazdától, a lovarda tulajdonosától.
2016-10-26: Közélet - :

Nem árt fertőtleníteni

Az ismeretlen helyről vásárolt tojást nemcsak olyankor érdemes fertőtleníteni, amikor fennál az adott baktériumfertőzés veszélye, ezt a műveletet kötelezően megteszik minden alkalommal a közétkeztetési konyhákon és a cukrászműhelyekben, de a háztartásban is könnyen alkalmazható – közölte lapunk érdeklődésére dr. Sántha Ferenc, a megyei közegészség­ügyi igazgatóság járványtani főorvosa.