VidékfejlesztésMeghosszabbították a kisgazdaságok támogatásának pályázhatóságát

2016. november 8., kedd, Gazdakör
Október 31-e (múlt hétfő) volt az utolsó határidő, ameddig pályázni lehetett a vidékfejlesztési terv legtöbb intézkedésére. Időközben viszont néhányuknál a vidéki beruházásokat kifizető ügynökség meghosszabbította a leadási határidőt, a kevés pályázat miatt.  A legutóbbi határidő-kitolásról Szakál András, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatója értesített. A kisgazdaságok támogatásáról (6.3-as intézkedés) van szó, az új leadási határidő december 15-e.
Az igazgató elmondása szerint az intézkedésre ebben az évben 100 millió euró a pályázható keret­összeg, ebből 21 millió eurót a hegyvidéken gazdálkodók pályázatainak kifizetésére különítettek el. Adatai szerint a megyei irodákhoz leadott  pályázatok értéke mindössze egyharmada a kiírási keretösszegnek, ezért döntöttek a határidő meghosszabbításáról december közepéig. A megyében sem volt túl nagy az érdeklődés az intézkedés iránt, habár  jobb a helyzet, mint a tavalyi évben. Akkor mindössze négy pályázat került kifizetésre, az idén a múlt hétfő délutánig (ekkor járt le az eredeti  határidő) 12 pályázatot tettek le a megyei irodához. A legaktívabb pályázók a méhészek voltak, a benyújtott pályázatok harmada a méhészetek támogatására irányul. Az igazgató elmondása szerint nem is csekély összegről van szó, hiszen önrész nélkül a pályázó 15 ezer euró támogatást kaphat két részletben. A pályázó gazdálkodó, illetve gazdasága SO (Standard Output) értéke 8 ezer és 12 ezer SO euró között kell hogy legyen (minden növénykultúrának hektáronként és minden állatfajnak, illetve kategóriának egyedenként megfelel egy bizonyos SO-érték). A pályázó gazdaságnak legkevesebb két éve kell szerepelnie a kifizetési ügynökség, illetve az állatorvosi hatóság nyilvántartásában. Egy egyszerű üzleti tervet kell készíteni, amelyben vállalni kell a gazdaság korszerűsítését és bizonyos termény-, illetve termékértékesítést. A sikeres pályázó első részletként a 15 ezer eurós támogatás 75 százalékát kapná meg, majd a második részletet legtöbb három év után. Itt viszont feltétel, hogy az első (11 150 eurós) kifizetés 20 százaléknyi értékének megfelelő összegben terményt vagy termést kell értékesítenie (2250 euró értékben). Magánszemélyként nem lehet pályázni, a pályázónak legalább engedélyezett fizikai személyként (PFA) kell bejegyeztetnie magát a cégbíróságon. Az állandó lakhelynek azon községben kell lennie, ahol a gazdaság található, és ha a pályázónak munkahelye is van, az nem lehet máshol, mint a községben, a szomszédos községekben, illetve a legközelebbi városban.
A pályázatok értékelésénél pont jár a szakmai végzettségért (magasabb pontszám jár az egyetemet, a mezőgaz­dasági líceumot végzetteknek, de pont jár a hivatalosan elismert szakmai képzésen való részvételért is), az ágazat fontossági besorolásának függvényében (csökkenő sorrendben: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés és vetőmagtermesztés, illetve az állattenyésztésben csökkenő sorrendben a szarvasmarha-tenyésztés, méhészet, juhászat), valamint az illető község termelési besorolása függvényében. A községi területek termőképessége szerinti besorolás  megtalálható az ügynökség honlapján levő mellékletben, itt tanulmányozható a megye összes községének besorolása.
Szakál András arról is beszámolt, hogy Achim Irimescu miniszter a szakmai egyesületek kérése alapján a jövő évtől szeretné az intézkedés feltételeit megváltoztatni, hogy az elfogadott gazdasági SO érték a mostani legkevesebb 8000 SO euróról 4000 SO-ra csökkenjen, így jóval több kisgazdaság pályázhatna. A változás bevezetéséről egyelőre csak tárgyalnak, majd az uniónak is jóvá kell hagynia. Az igazgató ismételten felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy még lehetséges néhány intézkedésnél a pályázás: a 4.1a (gyümölcsösök létesítése) intézkedésnél a leadási határidő november 30., a mezőgazdasági termékek, illetve a gyümölcsök feldolgozásának támogatásánál (4.2 és 4.2a számú intézkedés) a leadási határidő december 15. Pályázható még a GBER nemzeti séma, ennél a leadás utolsó határideje december 30. A termelői csoportok ugyancsak ezen dátumig tehetik le, illetve tölthetik fel pályázataikat az ügynökség számítógépes rendszerébe.
Cikk megjelenési időpontja: 2016-11-08 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 131
szavazógép
2016-11-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Vadkárok, kataszteri hiányosságok az erdővidéki gazdák fő gondjai

A gazdák és szakemberek közötti megbeszélések szervezését kezdeményezte Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Célja a gazdák problémáinak pontos megismerése, ezek függvényében lehetséges megoldások keresése, szakmai és politikai döntéshozatali szinten is. A fórumokkal párhuzamosan gazdaságokat is meglátogatnak, az egyéni gondok felől érdeklődnek, nagy figyelmet fordítva a gazdák elvárásaira – mondta el érdeklődésünkre Könczei Csaba.
2016-11-08: Máról holnapra - Farkas Réka:

Egymilliárd eurós szavazatvásárlás

Még tiszta szerencse, hogy immár hivatalosan is megkezdődik a választási kampány, és a végnapjait élő jelenlegi parlament abbahagyja áldatlan tevékenységét. Jót sokat nem tettek, kárt azonban bőven okoztak, és most, a véghajrában a végletekig igyekeznek fokozni ezt.