Összefogtak a vidékért

2016. november 15., kedd, Gazdakör
November 11-én Székelyudvarhelyen tartotta tizenegyedik beszámoló és tisztújító kongresszusát a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE). Közel kétszáz küldött, vendég és érdeklődő jelenlétében aláírt megállapodással kezdte el munkáját a 172 éve bejegyzett Erdélyi Gazdasági Egylet szellemét továbbvivő országos érdekvédelmi egyesület kongresszusa.
 
Az Összefogás az erdélyi vidékért nevű dokumentum a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megállapodása, hogy együttműködnek egymással és minden csatlakozni kívánó szervezettel, egyesülettel vagy intézménnyel, amely felelősen gondolkodik az erdélyi vidék jövőjéről, általában a vidékről mint a nemzet fennmaradásának biztos zálogáról. A dokumentum megalapozza az erdélyi vidékért, Erdély jövőjéért történő összefogást, az erdélyi vidékfejlesztési stratégia megalkotása és kivitelezése érdekében történő együttműködést, az önkormányzatok, szakmai civil szervezetek és intézmények vidékfejlesztési tevékenységeinek összehangolását.
A tíz megyei szervezet küldöttei újraválasztották az RMGE-t 2000 óta vezető Sebestyén Csabát országos elnöknek. Ügyvezető elnök lett Zágoni Szabó András Aradról, alelnökök Bodó Géza, az Udvarhelyszéki egyesület elnöke és Szentmiklósi Zoltán, Bihar megye jelöltje.
A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete a továbbiakban is a családi kis- és középgazdaságok képviseletét vállalja, hisz abban, hogy a nemzet fennmaradása a vidék, a falu túlélésén múlik, hogy a föld nemzeti erőforrásunk legdrágább kincse, és mindent meg kell tenni, hogy a helyi közösségek tulajdonában maradjon; hogy a vidék gondja nemcsak a falu, nemcsak a vidéki lakosság, hanem az egész társadalom felelőssége is, és megmaradása érdekében az egész társadalmat mozgósítani kell – írták az RMGE tájékoztatójában.
A szervezet országos vezetőségében Kovászna megyét Kinda Zalán képviseli. Érdeklődésünkre elmondta, az országos választás után Háromszéken is tisztújítást kell tartani, a megyei elnök mellett a régiókat – Felső-Háromszék, Orbaiszék, Sepsiszék, Erdővidék – alelnökök képviselik a megyei szervezetben.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2016-11-15 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2016-11-15: Gazdakör - Bokor Gábor:

Biztonságot a gazdáknak

Az elmúlt héten Orbaiszéken zajlottak a Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője által kezdeményezett gazdakonzultációk. Az igazgatót elkísérte körútján Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke, valamint ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás igazgatója. A találkozások során az agráriumot érintő legégetőbb gondokról érdeklődtek a szervezők, ugyanakkor a gazdákkal közösen próbálták megfogalmazni a megoldásokat, amelyek nemcsak a termelőktől, hanem a politikumtól is függenek.
 
2016-11-15: Gazdakör - Incze Péter:

A vidékfejlesztési program fejleményei

A múlt hétvégén Szakál András, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatója osztotta meg velünk a 2014 és 2020 közötti vidékfejlesztési terv második, 2016-os évének fejleményeit.  Néhány intézkedés december közepéig, illetve végéig még pályázható (kisgazdaságok támogatása, feldolgozók létesítése és korszerűsítése, GBER-séma), nagy változásokra az országos ügynökség vezetősége sem számít.